Doğum kontrol hapı yan etkileri ve zararları

doğum kontrol hapı yan etkiler

Doğum kontrol hapları östrojen ve progesteron hormonu içeren haplardır. Hormonların dışarıdan verilmesi pek çok kadında yan etkilere neden olmaktadır. İşte, bu nedenle doğum kontrol hapları her kadına verilmez ve doktora gitmeden kullanılması doğru olmaz. 35 yaş üzeri ve sigara içen kadınlarda kullanılması tavsiye edilmez. İşte, doğum kontrol haplarının yan etkileri;

Doğum kontrol haplarının yan etkileri

Bulantı, kusma, baş ağrısı,

Migreni olanlarda migren ağrılarının artması, memelerde hassasiyet ve dolgunluk,

Adet arasında lekelenme tarzında kanamalar, sivilcelenme,

Vajinal akıntıda artış, safra kesesi taşları,

Damar tıkanıklığı riskinin artması, emziren annelerde sütün kalitesinin bozulması, cinsel istek azalması olarak sayılabilir.

Aşağıda olan etkilerde doğum kontrol hapı kesilmelidir

Görme bozukluğu, çift görme,

Şiddetli baş ağrısı, vücudun bir tarafında uyuşma, şiddetli göğüs ağrısı, nefes darlığı, konuşma bozukluğu, bacaklarda ağrı ve şişme,

Adet gecikmesi, memede kitle ve şişlikler,

Göğüslerden süt gelmesi durumunda ilaçlar hemen bırakılmalıdır.

Gebelik ve gebelik şüphesi olanlarda, ciddi karaciğer hastalarında ve meme kanseri tarzı tümörlerde, vajinal kanaması olanlarda, damar tıkanıklığı olanlar, diyabetliler, yüksek tansiyon hastalarında kesinlikle doğum kontrol hapı kullanılmaz.

Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalmak

Doğum kontrol hapları dahil olmak üzere pek çok korunma yöntemi %100 koruma sağlayamaz. Pek çok hasta ameliyat ile tüpleri bağlatsa bile hamilelik oluşabilir. Doğum kontrol haplarında en büyük risk, hapların kullanılmasının unutulmasıdır. Çünkü, hapların düzenli her gün aynı saatte alınması önemlidir. Hapların birinin sabah, diğerinin akşam alınması gebelikle sonuçlanabilir.

Her gün aynı saatte unutulmadan alınan haplarda bile hamilelik oluşabilir. Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanılırken adet gecikmesi olursa hemen ilaçlar bırakılmalı ve doktora gidilmelidir. Doğum kontrol hapı kullanırken adet gecikmesi yaşanması hemen hamile kaldığınız anlamına gelmemektedir. Adet gecikmesi, hap kullanan kişilerde bile oluşabilecek bir durumdur. Testte gebelik tespiti yapılırsa haplar bırakılmalıdır.

Leave a Reply