Doğala özdeş aroma nedir ve Gıdaların içindeki aromalar

Bugün marketlerde satılan pek çok gıdada doğala özdeş aroma kullanılmaktadır. İçinde meyve olduğunu sandığınız bir üründe, aslında meyvenin tadını taklit eden, kimyagerlerin yarattığı farklı maddeler vardır. Bakteri ve mantar gibi maddeler fermente edilerek, doğala özdeş gıda aromaları elde edilmektedir.

Doğala özdeş aromalar:

Gıdaların içeriklerinde olan meyveler aslında aromadır. Bir ürün aldığınızda arkasında doğala özdeş aroma yazılıyorsa, aslında bu kullanılan meyvenin gerçek olmadığını ve o meyvenin tadının taklit edilerek yapıldığıdır. Kullanılan ürün gerçek meyve olduğunda, marketten aldığınız ürün pahalı olacaktır. İşte, bu nedenle laboratuar ortamında yapılan doğala özdeş aromalar ortaya çıkmıştır. Bunlar, bakteri ve mantar gibi organizmaların fermente edilmesi ile meydana çıkarılmıştır. Bu durumda tat keskinleşirken fiyat ucuzlayacaktır. Bunlara örnek vermek gerekirse,

Şeftali aroması; Sporobolomyces odorus mantarı,

Hindistan cevizi aroması; Trichoderma viride ( yer mantarı),

Fındık aroması; Bacilus subtilis mikrobundan fermente edilerek kullanılır.

Özdeş demek kendisi demek değildir. Sadece onu taklit etmek demektir. Başta yoğurt olmak üzere, salamdan balık tadına kadar doğala özdeş aroma yapılabiliyor. Aslında burun koku almadıkça, yemekten bir lezzet alma durumumuz yoktur. Yani koklamak yemekten tat almamızı sağlar. Bu nedenle kimyagerler, tatlarla ve aromalarla yaratım yapmaktadır.

Doğala özdeş aromalı ürünler, birçok maddenin karışımı ile meydana gelir. Burada amaç, alınan tat ve kokunun iyi taklit edilmesidir. Kahve aroması hayvan idrarı, balık parçası ve baharat kullanılarak elde edilebilmektedir. Bu kimyasal karışımlar, uzun vadede insan vücuduna ciddi yan etkiler yaratmaktadır. Bu maddelerin incelenmesi ve gıda terörüne hayır demek bizim elimizdedir. Örneğin; illa meyveli yoğurt yemek istiyorsak, meyveleri rondo da karıştırıp yoğurda katıp kendimiz yapabiliriz.

Piyasada satılan çikolata, gofret ve şekerlemeler çocukların hatta büyüklerin hayır diyemeyeceği ürünlerdir. Çünkü bu ürünler bol miktarda GDO, tatlandırıcı, aroma, fruktoz şurubu, doğala özdeş aroma ve gıda boyaları içermektedir. Özetle hazır olan gıdaların hepsi kimyasal birer çorbadır. Çocuklarımızda yıllar boyunca oluşan bazı değişimler, örneğin; kız çocuklarının erken yaşta adet dönemine girmesi vs. tüm bu kimyasalların uzun vadede bize olan etkileridir. Bu nedenle, kendimizi ve çocuklarımızı bunlardan korumalıyız.

One Response

  1. gıda mühendisi 28 Ocak 2019

Leave a Reply