Diyabetle sağlıklı yaşam için 12 altın kural

diyabetle sağlıklı yaşam

Diyabetli kişilerin en büyük sorunlarının başında yaşam kalitelerinin düşmesi gelmektedir. Sağlıklı, kaliteli ve uzun bir hayat sürebilmek için diyabet hastalarının uygulamaları gereken bazı kurallar vardır. İşte, diyabetle sağlıklı yaşam için 12 altın kural;

1- Karbonhidrat seçiminde dikkat edin:

Diyabet hastası olmak, karbonhidratlı besinleri bütünüyle kesmek manasına gelmemektedir. Vücutta yavaş yakılan ve enerji sağlayan karbonhidratları seçmelisiniz. Bunlar; fasulye, kepekli tahıllar, taze sebzeler, meyveler ve fındık olabilir. Meyve seçerken glisemik endeksi düşük olan meyveleri tercih etmelisiniz.

2- Normal kilonuzda kalmayı hedefleyin:

Yemek programınızdan kızartmaları ve yağlı gıdaları çıkararak yerine çok daha sağlıklı besin öğelerini koyun. Vücudunuz için en uygun kiloda kalmak ya da ulaşmak için kendinize hedefler koyun.

3- Uykunuzu alın:

Gerekli olan günlük uykunuzu mutlaka uyuyun. Bu süre yetişkinler içim 7-8 saat kadardır. Uyku apnesi sorunu yaşıyorsanız kesinlikle tedavi olun, çünkü tedaviden sonra kan şekeri seviyenizde düşme göreceksiniz.

4- Aktiviteler yapın:

Yürüyüşler yapın, bisiklete binin isterseniz dans edin, ama mutlaka aktif bir yaşam stili oluşturun. Düzenli şekilde yapılan aktiviteler kolesterol ve kan basıncında düşmeye, kilo vermenize, kalp ve damar hastalığı riskinde azalma sağlar.

5- Kan şekerinizi kontrol edin:

Kan şekeri seviyesini düzenli olarak kontrol edin ve doktorunuzun belirlemiş olduğu sınırlarda tutmaya gayret gösterin.

6- Stresi yönetin:

Yaşadığınız stres kan şekeri düzeyinde yükselmeye neden olmaktadır. Stresten uzak durmak ve kontrol altında tutmak için bir hobi edinin ve zihninizi meşgul edin. Psikiyatrik destek almak ta ayrı bir öneri.

7- Tuz kullanırken dikkat edin:

Diyabetik, hipertansiyon ve kronik böbrek rahatsızlığı olan 50 yaş ve üzerindeki hastaların günlük tuz ihtiyacı çay kaşığının yarısı, yani yaklaşık 1500 mg civarındadır. Sofranızdan tuzu kaldırmalı, yediklerinize lezzet katmak için uygun baharat ve otları kullanmalısınız.

8- Kalp hastalığı riskinin azaltılması:

Kan şekerinin belirlenen düzeyde tutulması hem tansiyonunuzu hem de kolesterolünüzü kontrol altına almanızı sağlar. Kalp hastalığı önemli bir diyabet komplikasyonudur diyebiliriz.

9- Yaralanmalara dikkat edin:

Diyabet, yaralanmalarda enfeksiyon riskini arttıran bir hastalıktır. Aynı zamanda yaraların iyileşmesinde gecikmeye de neden olmaktadır. Yara olduğu taktirde bunu özenle temizleyin ve gerekli ilaçları kullanarak iyileşmesini sağlayın.İyileşmesinde herhangi bir ilerleme yoksa bir doktora görünmenizde fayda vardır.

10- Sigara alışkanlığından kurtulun:

Sigara kullanımı, diyabetli hastalarda kalp krizine, sinir sisteminde hasara, böbrek rahatsızlığına ve inmeye neden olabilir. Sigara içiyorsanız ve diyabetliyseniz bırakma konusunda destek alabilirsiniz.

11- Doymamış yağ bakımından zengin besinler tüketin:

Koyu yeşil sebzeleri, balık, çilek ve Omega-3 yağ asitleri içeren besinleri kesinlikle beslenme programınızda bulundurun. Bunun dışında tüketimini yaptığınız bütün gıdaların doymamış yağ bakımından zengin olmasına gayret gösterin.

12- Doktor kontrollerini ve testleri aksatmayın:

Diyabetin düzeyi ile ilgili olarak doktorun belirlemiş olduğu kontrolleri aksatmayın. İnsülin alma veya kan şekeri seviyesinde denge sağlamada desteğe gereksinim duyuyorsanız, kontrollerinizi daha da sıklaştırmalısınız. Diğer başka sorunların oluşumuna da meydan vermemiş olursunuz.

Leave a Reply