Diyabet ve sinir hasarı (Nöropati)

diyabet ve sinir hasarı nöropati

Şeker hastalığı pek çok organda hasar yaratabildiği gibi sinirlerde de hasar yaratabilir. Sinir hasarı en çok bacaklarda kendini belli eder. Bu hastalarda bacaklarda uyuşmalar, hissizlik ve karıncalanma vardır. Sinir hasarı, kan şekeri, tansiyon, kolesterol ve trigliseridi yüksek kişilerde oluşur. Bu hastaların çoğunluğu sigara içmektedir.

Sinir hasarı olan kişilerde, ayağa kalkıldığında başta dönme, kalp atışının hareketli olması, ishal ve kabızlık, yutmada zorluk, gaz ve bulantı, idrar kaçırma, vajinal kuruluk, terleme, kol ve bacaklarda kuruluk, gece görme zorluğu, kalp ağrısının hissedilmemesi gibi durumlar olabilir.

Sinir hasarı belirtileri nelerdir?

Ayaklarda ağrı, geceleri artan ve yürümeyle şiddetlenen ağrılar genelde hastalar tarafından sızlama ve yanma olarak tarif edilir.

Ayak tabanlarında yanma ile başlayan ağrılar nedeni ile pek çok hasta gece uyuyamaz. Giysi ve ayakkabılar ayakları bunaltır.

Sinir hasarı teşhisi ve tedavisi

Sinir hasarı teşhisi yapılan tahliller ve görüntüleme sonrası tedavide ilk olarak kan şekerinin dengeye alınması ile başlar. Trisiklik antidepresanlar, antikonvülzan ilaçlar ve alfa lipoik asit alımı yapılır. Hastaların tedavileri genelde endokronoloji ve nöroloji uzmanları ile yapılır. Hastaların ağrılarını gidermek için, B1 vitamini, capsaicin kremler veya akupunktur uygulaması yapılabilir.

Hastanın ağrısının nöropatik olup olmaması çok önemlidir. Bu hastalarda kas krampları, iltihaplar ve romatizma ilaçları etkili değildir. Yüksek kan şekeri kaynaklı sinir hasarı bacaklarda duyu kaybına neden olabilir bu nedenle yaralanmalar fark edilmeyebilir. Bu nedenle hastalarda enfeksiyonlar fark edilmeden hızla ilerleyebilir. Bu nedenle sinir hasarı tanısı erken koyulan hastalarda sorunlar daha hızlı çözümlenir.

Leave a Reply