Diyabet ve gizli şeker nasıl teşhis edilir

diyabet ve gizli şeker

Son yılların en tehlikeli hastalığı kabul edilen diyabet, aslında kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Bilinen bir tedavisi olmayan diyabet, sağlıklı yemek yeme ve yaşam tarzında yapılan değişikliklerle rahatlıkla sağlıklı bir ömür geçirmenizi sağlar. Şeker hastalığının başlıca belirtileri, kilo alma veya verme, acıkma atakları, yorgunluk, çok sık idrara çıkma ve bol su içme gelmektedir.

Şeker hastalığı nasıl teşhisi nasıl konulur

8 saat kadar aç kaldıktan sonra yapılan kan testinde açlık kan şekeriniz ölçümlenir. Açlık kan şekeri 126 mg/dl’nin üzerindeyse şeker hastalığı teşhisi koyulur. 1-2 gün kadar sonra yapılan kan testinde 126 değerinin üzerinde kan şekeri varsa kesin şeker hastalığı yani diyabet tanısı koyulmuş olur.

Fakat açlık kan şekeri 100-126 değerleri arasında çıktığında hastaya şeker yükleme tahlili yapılır. 75 gr. kadar şeker içeren su aç karna içilir ve 2. saatteki kan şekeri ölçümlenir. Buradaki değer 200 mg/dl üzerindeyse şeker hastalığı tanısı, 140-199 aralığındaysa gizli şeker tanısı koyulur. Açlık kan şekeri 100 mg/dl altındaysa durum normaldir.

Şeker hastalığı testleri kimlere yapılmalıdır?
Şeker hastalığını erken tanı yapmak sağlık için çok önemlidir. Çünkü şeker hastalığı kontrol altına alınmadığında organlara ciddi zararlar verir. Yaşı 45 ve üzeri olan her kişiye, yaşı 45’den küçük olan ve tansiyonu yüksek, kolesterolü olan, hareketsiz bir yaşamı olan, PKOS olan kadınlar mutlaka şeker taraması yapılmalıdır.

Açlık kan şekeri 100-126 olan ve şeker yüklemesi ile 140-199 arasında çıkan kişilere yılda 1 kez yapılmalıdır.

Taraması normal olan 45 yaş üzeri kişilere her 3 yılda bir defa kan şekeri taraması yapılmalıdır.

Şeker taraması nasıl yapılır?

Diyabet taramasında açlık kan şekeri veya kan şekeri yükleme testi yapılır. İdrar testi diyabet taramasında kullanılmamaktadır. Açlık kan şekerine bakmak için en az 8 saat kadar aç kalmak gereklidir.

Şeker yükleme testinde 3 gün kadar karbonhidrat almamak, ilaç almamak ve sigara içmemek gereklidir. Açlık kan şekeri, 100-126 aralığındaysa şeker yükleme testi yapılır. 126 değerinin üzerinde olanlar zaten şeker hastası olarak kabul edilir. Test, 75 gr. şeker olan suyun içilmesi ile başlar. Yaklaşık 2 saat kadar sonra kanda şeker düzeyine bakılır.

Gizli şeker yani Pre-diyabet nedir?

Açlık kan şekeri 100-126 aralığında olanlara şeker yükleme testi yapılır. 2. saatte ölçülen kan şekeri, 140-199 arasında olan kişilere gizli şeker yani pre-diyabet tanısı koyulur. Açlık kan şekerinin yüksek olması, pankreasta bulunan beta hücrelerinin iyi çalışmadığını gösterir. Bu durumda, hasta diyet yapar ve sağlıklı bir yaşam tarzına dönerse ileride şeker hastası olmaktan kurtulur. Gizli kan şekeri olanlar, kalp hastalıklarına ve göz hastalıklarına karşı savunmasızdır. Kilo vermek ve sigarayı bırakma diğer önemli detaylardır.

Leave a Reply