Diyabet şeker hastalığı ve insülin tedavisi

diyabet-seker-hastaligi-ve-insulin-tedavisi

Bu günkü konumuzda, şeker hastalığı ve buna bağlı olarak insülin tedavisi hakkında konuşacağız, işte detaylar. Pankreasımız, gün içinde insülin salgısı yaparak, kanda şeker oranını dengeye sokar. Yemeklerden sonrada insülin salgısı yapılır. Bazen pankreasta bir sorun oluştuğunda insülin salgısında çeşitli problemler oluşur. Bu durumda, hastaya insülin dışarıdan ilaçlarla verilir. İnsülin hormonu sıvı halde cilt altına iğne ile yapılır.

İnsülin hormonunun  bir hapı yoktur sadece sıvı halde iğne ile uygulanır. Bazı tip 1 diyabeti olan hastalarda pompası kullanılabilir. Çok ender olarak, Tip 2 diyabetli hastalarda, egzersiz, diyet, ilaçlara rağmen kan şekeri dengeye alınmazsa hastaya insülin iğnesi verilir.

İnsülin iğnesi hakkında doğru bilinen yanlışlar:

İnsülin iğnesi alışkanlık yapar diye bir söylenti vardır. Bunun olması imkansızdır. Vücutta eksik olan bir hormon sadece iğne ile size verilir. Bu işlem bir bağımlılık yaratmamaktadır. İnsülin iğnesi aslında kullanılan haplardan çok daha sağlıklıdır.

Şeker hastalığı aslında hızla ilerleyen ve gelişen bir hastalıktır. Kullanılan bazı şeker hapları zamanla etki etmez ve iğne kullanmak mecburi hale gelir.

İnsülin tedavisine başlamakla birlikte hastaların yaşamlarının engelleneceği düşünülür. Oysa bu durum söz konusu bile değildir. Hastalar, normal hayatlarına devam ederler. İğne yapmaya başta korkutsa da zamanla alışılan bir durumdur.

İğneler konusunda bugün çok ince uçluları vardır ve kalem şeklindedir. Bu nedenle yapması kolay ve acısızdır.

Hangi hastalar insülin kullanır?

Tip1 diyabeti olan hastalar ve Tip2 diyabeti olmasına rağmen egzersiz, diyet ile şekeri düşmeyen hastalar,

Ayaklarda yara olan, sinir iltihabı veya gözde görme eksikliği olan hastalar,

Karaciğer, böbrek yetmezliği olanlar, enfeksiyonu olanlar,

Ameliyat olacak olanlar, gebelikte, kortizon kullananlar, kilo kaybı olan şeker hastaları,

İdrardan keton atanlar ve pankreas çıkarılan hastalar insülin kullanırlar.

İnsülin ilacı tipleri:

Laboratuarda geliştirilen insülinler, insanın vücudunda üretilen ile hemen hemen aynıdır. İnsülin şişesi üzerinde R varsa, kısa sürede etki eden demektir sıvı berraktır. Şişede N harfi varsa, orta etkilidir ve sıvı bulanıktır. İnsülin dozu hastanın durumuna göre verilir ve doktor tarafından ayarlanır. İnsülinler piyasada kalem içinde kullanmak için kartuş ya da şişede satılır. Çabuk bozulduğunda kesinlikle buzdolabında saklanmalıdır.

İnsülin yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar:

İnsülin kalemi uygulanırken;

Kalem ucu sadece 1 defa kullanılmalıdır, her işlem sonrası iğne çıkarılır.

Yapılmadan önce kalemde insülin dozunu gösteren rakam mutlaka kontrol edilmelidir.

İnsülin iğnesi vurulduktan sonra deride kanam ve taşma var mı kontrol edilmelidir.

İğne sonrası o noktada morarma olup olmadığı kontrol edilmelidir.

İğnenin olduğu nokta asla ovuşturulmamalıdır.

İnsülin oda ısısında 3 hafta, buzdolabında 3 ay saklanabilir.

Enjeksiyon bölgeleri nerelerdir?

Enjeksiyon bölgesi sürekli olarak değişmelidir. Daha önce iğne yaptığınız bölgeye 2 hafta iğne yapılmaz. İğneler, kol, karın ve baldıra yapılır. Fakat en iyi emildiği nokta karın bölgesidir.

Leave a Reply