Diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken 10 hastalık

diyabetlilerin-dikkat-etmesi-gereken-10-hastalik

Diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken 10 hastalık: Şeker hastalığı yani diyabet düzenli bir yaşam ile kontrol altına alınabilir bir hastalıktır. Diyabet kontrol altına alınmazsa ciddi hastalıklara neden olabilir çünkü diyabet beraberinde başka hastalıkların da oluşmasını sağlar. İşte, diyabetlilerin dikkat etmesi gereken 10 hastalık;

Göz hastalıkları:

Diyabet, kılcal damarlara hasar verir. Kılcal damarlar en fazla göz, beyin, kalp ve böbreklerde olduğundan bu noktalar diyabet hastalığında hastalıklara açık hale gelir. Gözün arka kısmında olan kılcal damarlar etkilenerek, dolaşımı etkilenir. Diyabet kontrol altına alınmaz ise, göz kanlanması ve körlük oluşabilir. Şeker birikimi ile gözlerde katarakt oluşması da normaldir. Diyabet hastalarında açlık kan şekeri 100-110, tokluk kan şekeri ise 140 mg. seviyesinde olursa bu normal kabul edilir. Diyabet hastalarının bu değerlerin üzerine çıkmaması gerekir. Diyabetliler, her sene bir göz muayenesi yaptırması gerekir.

Yüksek tansiyon:

Diyabet hastalığı damarlara zarar verdiğinden yüksek tansiyon hastalığı görülür. Diyabetle birlikte, tansiyon, organ kayıpları, inme, beyin kanaması, göz kanamaları ve kalp krizi riski artar. Bu nedenle düzenli doktora gitmek ve kan şekerini dengede tutmak gereklidir.

Diş eti hastalıkları:

Kan şekeri kontrol altına alınmazsa, diş etlerinde mantar ve bakteri oluşumu hızlanır. Bu durumda, diş eti iltihapları, diş eti çekilmesi, diş eti erimesi oluşur. Diyabeti olan hastaların kan şekeri diyetine özen göstermesi, dişlerini düzenli fırçalaması ve senelik rutin diş hekimi kontrolüne gitmesi gereklidir. Dişler yumuşak fırça ile fırçalanmalıdır.

Grip ve soğuk algınlığı:

Diyabetlilerin bağışıklık sistemi düşüktür. Bu nedenle diyabetliler, grip, nezle ve zatürre gibi hastalıklara açık hale gelirler. Diyabet hastalarına kesinlikle grip aşısı yaptırmak önerilir.

Kolesterol:

Kolesterolün yüksek olması, tansiyon ve diyabet bir araya geldiğinde hayati riskler oluşur. Diyabet ve kolesterol kontrol altına alınmalıdır. LDL seviyesi diyabetlilerde 100’ün altında olmalıdır.

Cilt hastalıkları:

Kılcal damarları etkileyen diyabet hastalığı ciltte kuruluk, egzama, mantar ve deri enfeksiyonlarına neden olur. Bu nedenle cilde bakım yapılmalı ve nemli tutulmalıdır. Cilt enfeksiyonları ve sorunları ciddiye alınmalı ve en ufak sorunda hemen doktora gidilmelidir.

Ayak yaraları:

Diyabetlilerin ayak derisinde çok fazla şeker birikimi olur. Zamanla ayak derisinde kuruma, his kaybı ve mantara neden olur. Tedavi edilmediğinde kemik yapısında bozulma ve yaralar ortaya çıkar. Diyabet hastalığında bu nedenle ayak bakımı çok önemlidir. Ayaklar düzenli olarak kontrol edilmeli ve nemli tutulmalıdır. Ayrıca ayakkabı ve terlik seçiminde dikkatli olunmalıdır.

Mide ve bağırsak hastalıkları:

Diyabet hastalığı olanları bir çoğunda hazım ve mide hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Özellikle mide ve bağırsak tembelliği en sık görülen hastalıklardır. Mide hastalıklarından korunmak için kan şekeri dengede tutulmalıdır. Herhangi bir mide şikayetinde hemen doktora gidilmelidir.

Obezite:

Şişmanlık aslında diyabetin başlamasına neden olur. Şişmanların çoğunluğunda insülin direnci oluşur. obezite ve diyabet iç içe hastalıklardır. Bu nedenle kilo kontrolü yapılmalıdır.

Depresyon ve stres:

Stresin artması şeker hastalığını çok daha kötü hale getirir. Ayrıca kan şekerinde oluşan dalgalanmalar, uyku hali, sinirlilik ve uykusuzluk oluşturabilir. Bu nedenle kan şekeri kontrol altına alınmalıdır.

Leave a Reply