Diyabet hastalarında dikkat edilmesi gereken 8 ayak problemi

diyabet-hastalarinin-dikkat-etmesi-gereken-8-ayak-sorunu

Diyabet hastalığının artmasının başlıca nedeni obezitenin artmasıdır. Kilo almaya bağlı olarak şeker hastalığı gelişmektedir. Diyabetin kontrolü sağlanmadığında kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği, körlük ve ayaklarda oluşan yaralara bağlı uzuv kayıpları yaşanıyor. Tırnakların yanlış kesilmesi, tırnak batması, nasır, ayakkabı vurması, yanık, ayak mantarı ayak yaralarına neden olur.

Diyabette kangren sorunu:

Hastanın ayak ve bacak damarlarında daralmalar ve tıkanmalar şeker hastalığı kaynaklı oluşabilir. İşte, bu tarz dolaşım bozukluklarında vücudun en uç noktası olan ayaklara oksijen yeterince gitmez. Bu durumda dokular yavaş yavaş ölmeye başlar. Ayaklarda ve bacaklarda kangren oluşur. Ayrıca hastada diyabetik ayak yaraları oluşabilir. Tıkalı olan damarlardan dolayı verilen ilaçlar yeterince bu dokulara ulaşmaz. Tıkalı damarlar nedeni ile enfeksiyon başlar ve ayak yarasının tedavisi imkansız olur.

Tedavi ile kontrol altına alınmayan diyabette hasta ayaklarda ve bacaklarda ısı, ağrı ve dokunmayı hissetmeyebilir. His kaybı kaynaklı olarak o bölgeye batan çivi ve iğne gibi yabancı maddeler de hissedilmeyebilir. Hatta üşüyen ve ayaklarını sobaya yanaştıran pek çok diyabet hastasının ayağı yanar. Tırnak batması ağrı vermediğinden enfeksiyona neden olur.

Diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken 8 ayak sorunu:

Ayaklarda oluşan kabarcıklar ve su toplamalar,

Nasırlar, tırnak ve parmaklarda mantar,

Ayak kuruluğu,

Ayaklarda üşüme, duyu kayıpları, tırnaklarda kalınlaşma, şekil değişimi, tırnak batması,

Çok az yürüme sonrası bacaklarda ağrı ve dinlenme isteği,

Geçmeyen ve uyandıran bacak ağrıları olarak sayılabilir.  Bu durumlarda hemen acil olarak doktora başvurulmalıdır.

Diyabetik ayak yaralarında tedavi:

Öncelikle düzensiz olan kan şekeri değerinin dengeye alınması sağlanır. Kan şekeri çok yüksek ise ortalama değere çekilir. Hastanın diyabete bağlı olarak gelişen damar tıkanıklığı tespit edilir ve tedavi planlanır. Eğer, sinir hasarı varsa sinir hasarının ne kadar olduğu ve nerede olduğu anlaşılmalıdır. Bundan sonra tedavi süreci başlar. Hastanın düzenli pansumanı ve takibi yapılır. Bu çok önemlidir enfeksiyon gelişimi önlenebilir.  Ölü dokular cerrahi olarak temizlenebilir bu durumda yara tedavisi süreci tamamlanır.

Diyabetik ayak yarası tedavi edilmez ise, hasta uzvunu kaybedebilir. Hastanın genel sağlık durumu bundan etkilenebilir. Görme kaybı, böbrek hasarı gibi sorunlar oluşabilir. Bu nedenle diyabetik yaralara karşı çok dikkatli olunmalıdır.

Leave a Reply