Diyabet engellenebilir mi veya tamamen iyileşir mi?

diyabet-engellenirmi

Dünya Dağlık Örgütü verilerine göre diyabet son yılların en tehlikeli ve ölümcül hastalığı kabul ediliyor. Peki diyabet yani diğer adıyla şeker hastalığı engellenebilir mi veya iyileştirilebilir mi? bu gün bu sorulara yanıt arayacağız işte detaylar. Sağlıksız yemek yeme alışkanlıkları ve obezitenin artması ile hemen hemen yaş sınırı bile kalmayan diyabet, aslında korkulacak bir rahatsızlık değildir. Tabi ki, gerekli diyetin ve egzersizlerin yapılması, düzenli kontrollerin olması gerekliliği vardır.

Diyabet hastalığında kan şekeri kontrol altına alınmazsa kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, böbreklerde hasar, körlüğe kadar ilerleyen göz sorunları ortaya çıkar. Diyabet hastalığında kan şekerinin dengede olmaması metabolik sendrom denilen bir hastalıklar zincirini tetikliyor. Her yıl, yaklaşık olarak 300 bin kişi diyabetten bu nedenle hayatını kaybediyor.

Kalori kısıtlaması:

Diyabet tedavisinde, obez olan hastalar hızlıca kilo vermelidir. Fakat kilo vermek şeker hastalıklarında çok zordur. Fakat kalori kısıtlaması ile diyet mutlaka yapılmalıdır. Kalori kısıtlaması, kalp krizi, felç, kanser hatta diyabetin bile önüne geçebilir.

Ailesinde 1. Derece yakınında diyabet hikayesi olanların mutlaka düzenli kontrol olması ve diyet yapması gerekmektedir. Bu nedenle her yıl 1 defa açlık ve tokluk kan şekeri ölçülmelidir.  Erken dönemde yakalanan gizli şeker veya şeker hastalığının tedavisi mümkündür. Her gün kalorisi kısıtlanan diyet uygulamak ve egzersiz yapma ile sorun hallediliyor.

Değişken açlık:

Haftada 5 gün normal, 2 gün çok düşük kalori ile beslenmek metabolizmayı canlandırıyor ve kilo vermeyi sağlıyor. Bu durumda, çok düşük kalorili 2 günün arasında 1 normal kalorili gün olması gerekiyor. Düşük kalori 600-500 kalori, yüksek kalori 2000-2500 kaloridir.

Bu beslenme tarzı, metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor ve yağ yakımını hızlandırıyor. Bir süre sonra da kilo verme başlıyor.

İnsülin direnci kalkıyor, şeker kanda normal seviyeye iniyor.

Kanda bulunan yağlar azalıyor, kalp krizi, inme, damar hastalıkları, felç riski düşüyor.

Karaciğerde yağlanma düşüyor ve karaciğer normale dönüyor.

Pankreas dengeye dönüyor,

Kaslar şeker depolamaya başlıyor,

Bu diyet yanında egzersizde yapılırsa yağ yakımı çok daha fazla artar.

Özetle, diyabetten erken dönem tanı ile ve diyet yaparak kurtulmak mümkündür. Yediklerinize ve içtiklerinize dikkat ettiğinizde diyabetten uzak durmak mümkündür.

Leave a Reply