Dişleri olumsuz etkileyen gıdalar ve Diş fırçalama yöntemleri

diş sağlığını olumsuz etkileyen gıdalar ve diş fırçalama yöntemleri

Dişleri olumsuz etkileyen gıdalar ve diş fırçalama yöntemleri: Dişlere önem vermek ve oluşacak çürüklerin önüne geçmek hepimizin yapması gereken şeylerdir. Bunun için de diş sağlığınız açısından her yemek sonrası dişlerinizi düzenli olarak fırçalıyorsunuz, ancak bu durum sağlıklı bir yol olarak görünse de yemeklerden hemen sonra dişlerin fırçalanması ile diş yüzeyinden belli bir miktar maddenin kalkmasına neden olabilmekteyiz. Bu da diş sağlığını olumsuz etkileyen bir eylem olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Yemeklerden hemen sonra diş fırçalamak zararlı:

Ağız ve diş sağlığının sağlanması bakım ve temizliğe bağlıdır. Yemek sonrası ya da asitli içecek tüketiminden hemen sonra diş fırçalamaktan imtina edilmelidir. Bunun nedeni; yemek yendikten ve asitli içecek tüketildikten itibaren bir saat kadar dişler asit saldırısına uğrar. Bu asit saldırısı diş minesinin yumuşamasına neden olduğundan fırçalama yapıldığında bazı maddeler diş yüzeyinden sökülür. Bu da diş sağlığını olumsuz etkiler. Dolayısıyla, yemek sonrası ya da asitli içeceklerden sonra ağız bol suyla çalkalanmalı en az 1-1,5 saat sonra dişler fırçalanmalıdır.

Dişlerin aşınması renk bozukluğu ve hassasiyeti arttırır:

Asitli gıdalar olarak narenciye ürünleri, turşu, yeşil elma, enerji içecekleri ve şarabı sayabiliriz. Ph oranı ne denli düşükse o denli asidiktir. Bu oran 5,5’ten daha düşükse dişlerde çürük meydana gelmektedir. Alkaliler yüksek bir Ph değerine sahip olup, sütteki Ph 6,9 cheddar peynirinde 5,9 Ph oranı vardır. Dişlerine aşırı derecede hassasiyet gösteren bazı kişilerin diş tozları ve aşındırıcı diş macunları kullanmaları diş sağlığını negatif etkilemektedir. Aşınma nedeniyle diş minesinin altındaki dentin tabakası açığa çıkmakta ve dişin rengi sarıya dönerek bozulmaktadır. Dişlerde soğuk ve sıcağa olan hassaslık da bu aşamada oluşmaktadır.

Ara öğünlerde şekersi gıdalar tüketin, yatmadan önce de dişlerinizi fırçalayın:

İşlenmiş olan birçok gıdada şeker vardır. Şeker ilavesi yoktur gibi ibareler, o üründe kesinlikle şeker olmadığı anlamına gelmez. Beslenmenizde ara öğün seçimlerinizi şekersiz gıdalardan yana yapın. Kuru meyvelerde şeker daha çoktur ve dişlere yapışabilmektedir. Ara öğünlerde meyve yediğinizde peşinden peynir gibi alkali besinler tüketilmelidir. Yatmadan önce dişleri fırçalamak diş çürüklerinin artmasına engel olur. Çünkü geceleri dişlerde çürük oluşma olasılığı daha yüksektir.

Dişleri çürük ve asit hasarından korumak için ne yapılmalı?

Çocuklarda su ve süt tüketimi arttırılmalı ve özendirilmelidir. Yoğurtun Ph’ı düşük olsa da dişlerde herhangi bir erozyona neden olmayabilir. Yoğurtta çok miktarda kalsiyum ve fosfat bulunmaktadır. Meyve suyuna kalsiyum eklemek suretiyle erozyon etkisi yok edilebilir. Asitli içeceklere fazla miktarda florür eklemek dişler üzerinde risk oluşturabilir. Diş yüzeyine yapışan asitler geceleri daha fazla erozyona neden olabileceği için, yatmadan önce mutlaka dişlerin fırçalanması gerekmektedir.

Leave a Reply