Disleksi hastalığı ve en önemli belirtileri

disleksinin-en-onemli-belirtileri

Öğrenme güçlüğü yani disleksi, okul döneminde olan çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Çocuğunuz bazı kavramları öğrenmekte zorlanıyorsa ve yaşıtlarına göre daha geç öğreniyorsa disleksi olabilir. Bu durum erken anlaşıldığında tedavi ile çocuk iyileşebilir. İşte, disleksinin önemli belirtileri;

Öğrenme güçlüğü okul öncesi dönemde ilk belirtilerini verir. Bu çocuklar, sağ ve sollarını, renkleri, sayıları, günleri, zıt kavramları öğrenmekte zorlanır. Gördüklerini kopyalamakta ve resim yapmada sorun yaşarlar. El ve ayakların bazıları daha baskındır. Dikkatli bir anne baba bu sorunu fark eder.

Disleksi sorunu yaşayan çocuklar, okul motivasyonu yüksek çocuklardır. Fakat, okul başladıktan sonra bazı harfleri öğrenemez veya ters olarak yazarlar. Ters okuyup yazmaya başlayan bu çocuklar yanı sıra hiç okumayı öğrenemeyen çocuklarda vardır. Bazıları da okuduklarını anlamaz. Öğretmen yetersizliği ya da ailenin ilgilenmemesi ile alakalı bir durum yoktur. Fakat bu çocuklar diğerlerinden geri kalırlar.

Disleksi, doğuştan ya da travma ile oluşabilen bir durumdur. Doğumsal olan disleksi, anne karnında, doğumda ve doğum sonrasında oluşabilir.  Doğum öncesi disleksi, dengesiz beslenme, gebelikte enfeksiyonlar ve ilaç kullanımları ile oluşur. Uzun ve zor olan doğumlarda bebeğin nefes almasında gecikme ve doğum sonrası geçirilen ateşli hastalıklar disleksi nedenleridir.

Disleksinin belirtileri:

Yazılı kelimeleri öğrenme ve hatırlamakta zorluklar yaşamak,

B ve d harflerini, 6 ve 9 sayılarını tersten algılarlar.

Okurken kelimeleri atlamak, heceleri ve sesleri yerini değiştirerek okumak,

Yazım hatası yapmak, yazı yazmada zorluk, konuşurken kelime bulmada zorluk,

Yön ve zaman kavramlarında karışıklıklar olarak sayılabilir.

Yukarıda sayılan belirtilerle disleksi tanısı koymak zordur. Bunun için uzman bir doktor kontrolü yapılmalıdır. Fakat bu belirtilerden biri ya da bir kaçı olduğunda hemen bir doktora başvurulmalıdır.

Dislekside eğitim:

Çocuklarda öğrenme güçlüğü ne kadar erken fark edilirse o kadar başarılı olunur. Öğrenme güçlüğünün tedavisi bireysel çalışmaktır. Çocuğun yaşı, zeka durumu, ne zaman disleksinin fark edildiği, çocuğun kaçıncı sınıfta olduğu, ailenin ne kadar destek vereceği, bireysel eğitimin kalitesi çok sayıda etken eğitim başarısı için önemlidir. Çocuk diğer arkadaşlarından çok geride kalmadıysa, iyi bir eğitimci ile arayı hızlı kapatır ve öğrenme güçlüğü komple kaybolur. İlerleyen yaşlarda olan çocuklarda disleksi çok uzun zaman içinde düzelir.

Leave a Reply