Diş sağlığı hakkında bilinmesi gereken 10 şey

diş sağlığı hakkında bilinmesi gerekenler

Toplumumuzda ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bilinen pek çok yanlış vardır. Diş ağrısı bile temelinde bazı ciddi tıbbi ve psikolojik sorunları barındırabilmektedir. Ağız ve diş hastalıklarından kaynaklanan beslenme, tat alma, çiğneme sorunları, gülme sorunu, uyku ve konuşma bozuklukları gibi fonksiyonel işlevler olumsuz etkilenmektedir. Bunun yanı sıra sosyal hayatın ve ilişkilerin zayıflaması, özgüven eksikliği, anksiyete, utangaçlık ve depresyon gibi psikolojik durumlarda oluşabilmektedir.

Diş fırçalamasından diş fırçası seçimine birçok konuda yanlış bilinen pek çok konu diş sağlığını tehdit etmektedir. İşte, diş sağlığı hakkında bilinmesi gereken 10 şey;

1- Sert diş fırçası dişleri bembeyaz yapar.

Bu bilgi yanlıştır. Burada önemli olan şey diş fırçasının sertliğinden ziyade dişin fırçalanma tekniğidir. Kullanılan diş fırçası sentetik kıldan üretilmiş olmalı, uç kısımları da düzgün sonlandırılmış olmalıdır. Sert diş fırçası diş etlerini tahriş eder, dişlerde hassasiyete neden olur ve diş minesine zarar verir. Diş fırçası en fazla 6 ayda bir değiştirilmelidir.

2- Gebelik döneminde diş kaybı olur ve bu normaldir.

Bu bilgi de yanlıştır. Toplumumuzda bu şekilde bilinen bilgi kesinlikle hatalı ve yanlıştır. Ağız ve diş bakımına özen gösteren, doğru ve düzenli şekilde hareket eden anne adaylarının gebeliklerinde diş kaybetmeleri söz konusu değildir.

3- Gebelik döneminde diş tedavisi bebek için sakıncalıdır.

Bu da yanlıştır. Gebelik döneminde yapılması gereken ve aciliyet gerektiren her türlü diş tedavisi yaptırılabilir ve bebek için hiçbir sakıncası yoktur.

4- Çocuğun dişleri iğneyle çekildiğinde bir daha çıkmaz.

Tamamen yanlış. Çocuklarda süt dişleri doğumdan sonraki 6 aydan itibaren çıkmaya başlar ve 3 yaşına kadar sürer. Çocuğun kalıcı olan dişleri 6 yaşından itibaren çıkmaya başlar ve 12-13 yaşına geldiğinde tamamlanır. Burada dikkat edilmesi gereken şey süt dişi mi yoksa kalıcı dişin mi çekildiğidir. Buna dikkat edilmesi gerekir.

5- Süt dişleri geçicidir ve kalıcı dişler çıkacağından önemsizdirler.

Bu bilgi de yanlıştır. Süt dişleri çocuğun sağlıklı ve düzgün beslenmesi açısından önemlidir. Çocuktaki konuşma gelişimi için süt dişleri oldukça önemlidir. Süt dişleri kalıcı dişler çıkana dek asıl dişlerin yerini tutarlar ve bundan dolayı da çok önemlidirler.

6- Diş taşının bir kez temizlenmesi bile sürekli diş taşının temizlenmesini gerektirir.

Bu da yanlış bir bilgi. Diş taşlarının temizlenmesinde plak ve diş taşları yani dişle alakası olmayan yabancı maddeler temizlenir. Diş temizliği yapılsın ya da yapılmasın, ağız ve diş bakımının yapılmaması diş taşlarının oluşmasına imkan verir. Bakıma özen gösterildikten sonra sürekli diş taşı temizliği gerekmez.

7- Çarpık dişler yalnızca küçük yaşlardayken düzelir.

Yanlış bir bilgidir. Çarpık dişlerin her yaşta düzeltilmesi mümkündür. Diş teli tedavisi her yaştaki kişiye uygulanabilir. Tel uygulamasını estetik olarak görmeyen kişiler için görünmez teller kullanılmaktadır.

8- Diş fırçalarken dişeti kanaması gayet normaldir.

Kesinlikle yanlıştır. Dişlerinizi fırçalarken dişetlerinizin kanaması kesinlikle normal bir durum değildir. Diş eti kanaması diş eti iltihabının en önemli ve belirgin işaretidir.

9- Ağrıyan dişin üzerine aspirin koyulmalıdır.

Yanlış ve hatalı bir bilgi. Aspirin ağrı kesici bir ilaçtır, ancak bu özelliği ancak ağız yolu ile alınıp kana karışması ile olmaktadır. Ağrıyan dişin üstüne konulan aspirin ağrınızı kesmediği gibi, acınızın şiddetini de arttırabilir. Bunun nedeni de diş etinizde yara açma ihtimalidir.

10- Ağız kokuları normaldir ve geçmez.

Yanlış. Diş çürükleri ve dişeti rahatsızlıkları, aftlar, ağız kuruluğu, sindirim sistemi sorunları, doğru kullanılmayan protezler ve bademcik iltihaplanması neticesinde oluşmaktadır. Ağız kokusuna sebep olan etken belirlendikten sonra tedavi edilebilir ve ağız kokusundan kurtulmak mümkün olur.

Leave a Reply