Diş kaplama nedir?

Dişte çok ciddi manada erozyon oluştuğunda genelde diş kaplama tedavisi uygulanmaktadır. Kaplama zirkonyum ve porselen uygulaması olarak yapılmaktadır. Dişin ömrünü uzatan bu işlem, estetik olarak da iyi sonuçlar vermektedir. Estetik açıdan sıkıntılı olan dişlerede bu uygulamalar rahatlıkla yapılmaktadır. 

Diş kaplaması hastaya yaklaşık 2-4 seansta yapılmaktadır. Dişlerde kaplama öncesi hazırlık yapılır. Yapılan aşındırma ile dişler küçültülür, dişlerin ve ağzın tam ölçüsü alınır. Alınan ölçü, metal ya da zirkonyum olarak hazırlandıktan sonra prova yapılır. Diş kaplaması öncesi bazen kanal tedavisi uygulanır. Aşırı hasarlanmış dişlerde kırık bölge varsa tamirat yapılır ve diş onarılır. Diş kaplamaları yapıldıktan sonra, bir miktar sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet oluşabilir. Bu hassasiyetler zamanla yok olmaktadır.

Kaplamalı dişler aşırı yüklenildiğinde kırılabilirler. Kırığın olduğu bölge tamir edilebilir. Diş kaplamaları dikkatli kullanıldığında 5-15 yıl kadar kullanılabilirler. Zirkonyum kaplamalarda kullanma süresi çok daha uzundur. İşte bu nedenle, günümüzde zirkonyum kaplamalar en fazla tercih edilenlerdir. Diş kaplama çeşitleri aşağıdaki gibidir;

Porselen laminate veneer; Dişin yüzeyinde 0.3 – 0.7 mm. aşındırma yapılır ve üzerine porselen tabaka yapıştırılır. İstenilen renk ve formda uygulama yapılır. Laminate veneer metal içermez. Kırılmalara karşı dayanıklıdır ve ışık dişe ulaşabilmektedir. Renklenmiş, kırılmış ve dizilim bozukluğu olan dişlere rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Zirkonyum kaplama; Zirkonyum kaplama bugün en fazla kullanılan kaplamalardır. Zirkonyum, doğada beyaz renkte olan doğal bir metaldir. Zirkonyum alt yapısında olan porselenler, ön dişler dahil her noktada rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Metal destekli kaplama; Porselenin alt kısmına metal alaşım koyularak elde edilen kaplamalardır. Dayanıklıdırlar. Krom kobalt ve krom nikel alaşımlarla uygulanmaktadır. Alt kısımda olan metal, ışığı geçirmediğinden mat bir görünüm yaratmaktadır. Bu nedenle, diş etinde koyulaşma ve matlaşma oluşabilir. Ön dişlere, diş etinde olan renk değişimi nedeni ile pek uygulama yapılmaz.

Empress (full porselen) kaplama; Diş olmadan uygulanamaz. Uygulama yapılacak olan dişler traşlanır ve kaplamaya hazır hale gelir. Üzerine kaplama uygulanır.

Diş kaplama sonrasında günde 2 defa dişler fırçalanmalıdır. Diş bakımına özen göstermek ve düzenli olarak diş doktoru muayenesinden geçmek, kaplamanın ömrünü uzatmaktadır. Diş kaplama sonrası, aşırı soğuk, sıcak besin ve içecekler tüketilmemelidir. Aşırı sert olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Diş kaplama için bir yaş sınırı yoktur. Bunun için diş doktora danışılmalıdır.

Kaynak: milliyet.com.tr

Leave a Reply