Diş hastalığı belirtileri ve tedavisi

diş hastalığı belirtileri ve tedavisi

Diş hastalığı belirtileri nelerdir. Dişlerin sağlıklı olması kişinin genel sağlığı üzerinde de etkisi vardır. Sağlıklı dişler bireyin özgüvenini sağladığı gibi, genel sağlığında da olumlu katkılar sağlamaktadır. Yazımızda diş hastalığı belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.

Dişlerin yeterli şekilde ve düzgün temizlenmemesi, dişlerin aralarında ve üzerinde biriken yiyecek artıkları bakterilerin üremesine neden olmaktadır. Bakteri plağı olarak adlandırılan bu atıkların oluşturduğu birikintiler, diş eti iltihaplarının ve diş çürüklerinin sorumlusu olup, zamanla da tükürüğün çökelmesiyle diş taşlarını meydana getirmektedir. Mikroorganizmalar bakteri plağında ürerler ve şekerli gıdaları parçalayarak asit salgılarlar. Salgılanan bu asit dişin zamanla çürümesine neden olur ve ilerlediğinde ise diş çekimi gerektirebilir.

Dişeti iltihabının en başta gelen belirtisi de diş eti kanamalarının yaşanmasıdır. Şekil bozuklukları, renk ve ağız kokusu yaparak daha da belirgin hale gelmektedir. Çürükler nedeniyle yaşanan diş kayıpları, dişeti iltihabı nedeniyle yaşanan diş kayıplarından daha azdır.

Dişeti hastalıklarının belirtileri:

Dişeti hastalıklarının en belirgin özelliği dişeti kanamalarıdır. Sağlıklı bir dişeti kanama yapmaz. Diş etlerinizde kızarıklık, şişlik, çekilme, diş kökünün açığa çıkması, dişlerde hassasiyet, dişlerin arasında ya da dişeti kenarlarında taş oluşumuna bağlı siyahlıklar, diş ile dişeti arasından iltihap geliyorsa, dişlerde sallanma yaşanıyorsa, dişlerde uzama varsa, dişlerin arası açılıyorsa, ağız içinde kötü koku ve kötü tat varsa hemen bir diş hekimine gidilmesi gerekmektedir.

Dişeti hastalıklarının nedenleri:

Dişeti hastalığının ana nedeni, yapışkan saydam bir tabaka olan ve dişe sıkıca tutunan bakteri plağıdır. Bakteri plağının 1 mg’ında 200-500 milyon bakteri yer almaktadır. Dişlerin açığa çıkan köklerine yapışmakta ve dişlerin kemik desteğini yok etmektedir. Tedavi edilmemesi durumunda da diş kayıplarına neden olur. Ayrıca sigara ve ilaç kullanımı, genetiklik, stres, hormonal değişiklikler, diş gıcırdatma ve sıkma, diyabet, beslenme bozuklukları ve uyumsuz protezler dişeti hastalıklarının nedenlerindendir.

Dişeti hastalığında tedavi:

Erken dönemde yapılan tedavilerde diş taşı temizliği ve kök yüzeyin düzleştirilmesi gerçekleştirilir. Bu sayede iltihap sebebi bakteriler ve toksinler dişlerden uzaklaştırılmaktadır.

İlerlemiş dişeti hastalıklarında cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Burada cerrahi müdahale ile derindeki diş taşlarının ve hastalıklı dokuların ortamdan uzaklaştırılması, iyileşmenin sağlanabilmesi için de kök yüzeylerinin düzleştirilmesiyle birlikte, kolay temizlenebilmesi için dişetlerine şekil verilmesi amaçlanmaktadır. Bu uygulamalardan sonra hastaların dişlerini düzenli olarak fırçalamaları, diş ipi ve kimyasal ajanların kullanımını da aksatmamaları gerekmektedir. Daha da önemli olan diş hekiminizin belirlediği aralıklarla kontrollerinizi yaptırmaktır.

Leave a Reply