Diş gıcırdatma hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?

Bu günkü yazımızda bir çok kişinin şikayetçi olduğu diş gıcırdatma nedir, nedenleri nelerdir, tedavisi yapılmadığında ne gibi sonuçlar doğurur ve diş gıcırdatma hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi bu yazıda toparladık işte detaylar. 

Genel anlamda psikolojik nedenlerden kaynaklanmaktadır. Gündüzde görülebilir ama yoğunluk gece de toplanmıştır. Buruksizm olarak adlandırılan diş gıcırdatması aslında dişleri sıkmanın ve çene kenetlemenin doğal sonucudur.

Diş gıcırdatma sesi normal bir ses değildir ve bu ses istemli yapılabilecek bir seste değildir. Ancak psikolojik faktörler, gün içinde yaşanan olaylar gece çene kenetlemeye bağlı olarak diş gıcırdatma ortaya çıkmaktadır. Bu durum normal bir durum değildir. Genel olarak da diş gıcırdatan kişiler bu durumu kendileri fark etmezler. Çevreleri tarafından uyarılmadıkları sürece de fark edemeyeceklerdir. Zaten diş gıcırdatma hastalığı olan kişiler bunu çevrelerinden öğrenmektedir.

Diş gıcırdatmaları her zaman için bir hastalık olarak adlandırılmaz. Bazı durumlarda parafonksiyel alışkanlık olarak da adlandırılmaktadır. Tırnak yeme, dudak ısırma ya da parmak çıtlatma parafonksiyel alışkanlıklar arasında bulunmaktadır. Diş gıcırdatma da bazen tıpkı bunlar gibi bir alışkanlık halini alabilir.

Diş gıcırdatma hastalığı her yaş grubunda görülen bir hastalıkken genel yoğunluk 20 – 40 yaş arasıdır. Yani 20 yaş ile 40 yaş arasında olan kişilerde diş gıcırdatma hastalığının görülmesi daha yüksek bir ihtimaldir.

Diş gıcırdatma her zaman için kendi başına bir hastalık değildir. Özellikle de çocuklarda görülen diş gıcırdatması hastalıktan ziyade diş ağrısına, diş çıkarmaya ya da kulak ağrısına bağlı olarak gelişmektedir. Bunun haricinde hiperaktif çocuklarda diş gıcırdatma riski taşıyan kişiler arasında bulunmaktadır.

Diş gıcırdatma birçok sebebe bağlı olarak görülebilir. Ancak bu sebepler diş gıcırdatmasının gece ve gündüz görülmesine bağlı değişkenlik göstermektedir. Gündüz görülen diş gıcırdatmasıyla, gece görülen diş gıcırdatması etki ve belirtileri farklılık göstermektedir. İşte, gündüz görülen diş gıcırdatması ve gece görülen diş gıcırdatmasının belirti ve etkileri;

Gece Uyurken Diş Gıcırdatma

Gece uyurken yapılan diş gıcırdatma adı üstünde olduğu gibi gece ve uyurken görülmekte bu sebepten ötürü de hasta tarafından genel olarak fark edilememektedir. Bilinçsiz bir şekilde yapılan bu diş gıcırdatma çeneyi kenetleyerek, diş sıkmaya bağlı olarak yapılmaktadır. Gece diş gıcırdatmaları yoğundur ve sesi şiddetlidir. Bu sebepten ötürü çevredeki kişiler gece diş gıcırdatan kişiyi rahatlıkla fark edebilir. Diş gıcırdatma gece boyunca aynı yoğunlukta değildir. Yoğunluğu değişirken, uykunun derinleşmesiyle diş gıcırdatma da artmaktadır. Sabah uyanıldığında dişlerde uyuşukluk hissedilebilir. Ancak bu uyuşukluk günün ilerleyen saatlerinde normale dönecektir. Gece diş gıcırdatmalarında yoğun bir cinsiyet ayrımı söz konusu değildir. Kadın ve erkeklerde eşit olarak görülmekte ve genel olarak stres kaynaklı oluşmaktadır. Her ne kadar strese çok fazla bağlansa da tek sebebi kesinlikle stres değildir.

Gündüz Uyanıkken Diş Gıcırdatma

Gün içinde ve uyanıkken yapılan diş gıcırdatmasına gündüz uyanıkken yapılan diş gıcırdatma olarak adlandırılmaktadır. Gün içinde her hangi bir zaman dilimi yoktur. Gün içinde her saat ve  sürede yapılabilir. Genel olarak fark edilmeden yapılan bu eylem şiddeti artarak devam ederken verdiği etkilerin rahatsızlığı da zamanla artmaktadır. Genel olarak sessiz yapılmaktadır. Ancak çok sessiz olan ortamlarda dinlenildiği takdirde duyulabilecek niteliktedir. Ancak kesinlikle gece diş gıcırdatmaları kadar güçlü değildir. Genellikle çene kitlenir, çene sıkılır ya da az da görülürse diş tek başına gıcırdatılır. Gece görülen diş gıcırdatmalarında her hangi bir cinsiyet ön plana çıkmıyorken, gündüz görülen diş gıcırdatmaları genel anlamda kadınlarda görülmektedir. Stresten kaynaklandığı düşünülmektedir. Ancak tek sebebi stres değildir. Başka sebeplerde gündüz diş gıcırdatmasına sebep olabilir.

Diş Gıcırdatması Nedenleri Nelerdir?

Diş gıcırdatması nedenlerinin başında şüphesiz ki stres faktörü bulunmaktadır. Hem gece hem de gündüz diş gıcırdatmalarının temel sebebi strestir. Ancak tek sebebi stres değildir. Başka sebeplerde diş gıcırdatmasına sebep olabilir. Peki, diş gıcırdatması nedenleri nelerdir? İşte, diş gıcırdatması nedenleri;

Psikolojik Nedenler Diş Gıcırdatmasının En Temel Sebebi

Gün geçtikçe depresan kullanan kişi sayısı artmaktadır. Bunun en önemli sebebi ise gün geçtikçe insanların daha yoğun ve daha stresli bir hayatın içinde kendisini bulmasıdır. Stresin ise depresan kullanmak dışında daha birçok zararı bulunmaktadır. Hatta ben stres yapmıyorum diyen kişilerin dahi stresten kaynaklanan hastalığa yakalandığı görülmüştür. Geçim derdi, ailevi sorunlar, gelecek endişesi gibi birçok stres kaynağı sizin olumsuz psikolojik etmenler altında kalmanıza sebep olabilir.

Özellikle günümüzde stres yaşı çok küçük yaşlara inmiştir. Çünkü eskiden çocuk 18 yaşına gelip evlenme ya da askerlik çağına gelmeden evvel stres yaşamazdı. Ancak günümüzde 14 yaşındaki çocuklar gelecek kaygısı taşımak zorunda bırakılıyor ve 14 yaşındaki çocuklar gelecekleri için sınavlara hazırlanıyor. Hatta intihar yaşları bile en çok bu yüzden çok küçük yaşlara düşmüştür. Sınav stresin yanı sıra ailelerin çocukları için gelecek endişesi çocukların ekstra stres altında kalmasına sebep olur. Liseye geçiş yapan çocuk bu kez de 17 yaşında üniversiteye geçiş için hazırlanmaya başlar. Üniversiteyi kazanan çocuk 22 – 23 yaşına geldiğinde iş sahibi olacağım diye uğraşırken daha sonra geçim derdi ortaya çıkar. Yani öyle ya da böyle günümüz stres altında olmaya çok uygun bir dönemdir. Hatta 4 – 5 yaşındaki çocuklar dahi özellikle ilk kreşe gittikleri dönemde genel endişeden kaynaklı olarak strese maruz kalmaktadır. Bu durum ise birçok sorunu ve hastalığı beraberinde getirmektedir.

Diş gıcırdatmasının en başlı sebebi ise bu nedenle psikolojik nedenlerdir. Psikolojik nedenlerden kaynaklı olarak diş gıcırdatması yüksek oranda görülmektedir. Psikolojik sebeplere bağlı oluşan diş gıcırdatmaları için psikologa gidilmesi gerekmektedir.

Yaşam Şekli Diş Gıcırdatmasını Etkiliyor

Diş gıcırdatma yalnızca strese bağlı oluşan bir durum değildir. Bunun haricinde yaşam şekli de diş gıcırdatmaya sebep olan önemli bir etkiyi oluşturmaktadır. Yaşam şekli denildiğinde akla ilk olarak toplumsal statü gelmektedir. Çünkü toplumsal statü insanların ne kadar huzur ve mutluluk içinde yaşadığını gösteren önemli bir etmendir. Bunun dışında beslenme alışkanlıkları da yine yaşam şekli kategorisine dâhil edilebilir. Sigara kullanımı, alkol kullanımı ve kafein tüketimi diş gıcırdatmasına sebep olacak etkilere sahiptir. Ancak bunların kullanım yoğunluğu da önemlidir. Bağımlılık derecesinde bunları kullanmak şüphesiz ki birçok hasarı da beraberinde getirecektir. Düzensiz uyku, yeterince dinlenememek gibi sebeplerde diş gıcırdatmasına sebep olabilir.

Kişilik Özellikleri Diş Gıcırdatmasına Neden Olacaktır

Bazı kişilik özellikleri diş gıcırdatmasına sebep olabilecek niteliktedir. Mesela hiperaktif olan kişilerde diş gıcırdatma çok yoğun bir şekilde görülmektedir. Bunun yanı sıra sizi stresli bir kişiliğe büründürecek hırslı rekabetçi bir kişilikte diş gıcırdatmasına neden olabilir.

Uyku Bozuklukları Diş Gıcırdatmamıza Sebep Oluyor

Uyku bozuklukları, devamlı uykunun bölünmesi ya da yeterli uyku uyumama gibi sorunlar hem yorgunluk ve halsizliğe sebep olacak hem de bireyin stresli bir gün geçirmesine sebep olacaktır. Dolayısıyla diş gıcırdatmada görülecektir. Kişilik özelliklerinin, yaşam biçiminin yahut uyku bozukluklarının strese sebep olması ve dolayısıyla diş gıcırdatmasına sebep olması diş gıcırdatmasının birkaç etkene bağlı olarak görüldüğünü ortaya koymaktadır.

Dişlerin Yapısal Bozuklukları Diş Gıcırdatmasına Sebep Olabilir

Dişlerin sıralamasının yapısal açıdan bozuk olması özellikle diş gıcırdatmasına sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra diş tedavileri sonrasında uygulanan dolgular ya da kanal tedavilerindeki bazı sorunlar diş gıcırdatmasına sebep olabilir. Eğer ki bir diş tedavisi gördüyseniz ve hemen sonrasında diş gıcırdatma sorunuyla karşılaştıysanız bir diş doktoruna durumu anlatmalısınız. Dişlerinizdeki yapısal bozukluklarından diş gıcırdatması problemi yaşıyorsanız dişlerinizdeki yapısal bozukluklar düzeltildiğinde bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Vitamin ve Mineral Eksiklikleri Diş Gıcırdatmasına Sebep Olacaktır

Vitamin ve mineral eksiklikleri birçok hastalığı ya da sorunu beraberinde getirmektedir. B5 vitaminin eksikliği ise genel anlamda strese sebep olmakta ve dolayısıyla diş gıcırdatmasını doğurmaktadır. B5 vitamini eksikliği için takviye vitamin alınabileceği gibi yoğurt, avokado, sebze ve tahıl ürünlerden bu eksiklik tamamlanabilir.

B5 vitamini eksikliğinin yanı sıra kalsiyum eksikliklerinde ve magnezyum eksikliklerinde de diş gıcırdatması görülmektedir. Kalsiyum eksikliğinden diş gıcırdatmasının meydana gelmesinin sebebi kalsiyum eksikliği durumlarında kaslarda istemsiz kasılma probleminin ortaya çıkmasıdır. Kasların istemsiz kasılma probleminden kaynaklı olarak diş kenetleme, sıkma ve dolayısıyla diş gıcırdatma meydana gelecektir.  Kalsiyum eksikliğini ek takviye alabileceğiniz gibi yeterli miktarda süt ve süt ürünleri tüketerek de tamamlayabilirsiniz.

Diş Gıcırdatması Kimlerde Görülmektedir?

Diş gıcırdatması her yaş ve cinsiyette görülebilen bir hastalıktır. Ancak genel olarak 20 – 40 yaş arasında seyretmektedir. Bunun haricinde cinsiyet ayrımı ise diş gıcırdatmasının gece veya gündüz görülmesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Gece görülen diş gıcırdatmalarında kadın ve erkek eşit oranda diş gıcırdatması görülmektedir. Ancak gündüz görülen diş gıcırdatmaları ise kadınlarda yoğunluk kazanmaktadır. Genel anlamda kadınlarda görülmektedir.

Diş Gıcırdatmasının Vücuda Verdiği Zararlar Nelerdir?

Diş gıcırdatması genel olarak hastalar tarafından önemsenmemektedir. Gıcırdatıyorsam ne yapabilirim? Bunun için doktora mı gidilir diye düşünüyorlar. Ancak diş gıcırdatması vücuda çeşitli zararlar vermektedir. İşte, diş gıcırdatmasının vücuda verdiği zararlar;

Diş Aşınmalarına ve Diş Kırılmalarına Sebep Olabilir

Diş gıcırdatması çene kenetlenmesine ve dişlerin sıkılmasına bağlı olarak geliştirilen bir eylemdir. Dolayısıyla dişler çok sıkıldığında ve ağız çok sıkı kenetlendiğinde dişler birbirine baskı yapacaktır. Diş gıcırdatmasıyla birlikte sürtünmenin meydana gelmesi ise zamanla dişlerin aşınmasına sebep olacaktır. Diş gıcırdatmasına devam etmek ise aşınmanın beraberinde diş kırılmalarını da getirebilir.

Diş Gıcırdatma Dişlerde Hassasiyete Sebep Oluyor

Diş gıcırdatması dişlerin hassaslaşmasına sebep olurken genel olarak uyuşukluk şeklinde kendini göstermektedir. Hatta gece diş gıcırdatan kişilerde özellikle sabahları dişlerde aşırı bir uyuşukluk vardır. Bu uyuşukluk ilerleyen saatlerle birlikte düzelmektedir. Diş gıcırdatan insanların dişleri hassaslaştığından çok soğuk yiyecek ve içecekler dişlerini uyuşturacak etkide olabilir. Bunun için zamanla soğuk yiyecek ve içeceklere karşı ekstra hassasiyet kazanabilirler.

Yanaklarda Tahriş Oluyor

Diş gıcırdatması esnasında çene kenetlenmekte, dişler sıkılmakta ve sürtülmektedir. Dişlerin sürtünme kuvveti ise yanaklarda tahrişe ve yanakların ısırılmasına sebep olmaktadır. Bunun için diş gıcırdatması zararları arasında yanaklarda tahrişte bulunmaktadır.

Diş Gıcırdatması Ağrılara Sebep Oluyor

Diş gıcırdatması esnasında çene kenetlenmekte ve dişler sıkılmaktadır. Bu eylem esnasında ağız çok sıkı kenetlendiğinde bir basınç oluşmaktadır. Oluşan bu basınç ise özellikle çenede şiddetli ağrıya sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra baş ve eklem ağrıları da beraberinde gelmektedir. Bu şiddetli ağrılar basınçtan kaynaklandığı için normal baş ağrılarından farklıdır ve günlük yaşam aktivitelerini ciddi manada olumsuz yönde etkilemektedir.

Diş Gıcırdatma Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diş gıcırdaması kendi başına sorun olmasının yanı sıra vücutta birçok zararı da beraberinde getirmektedir. Bunun için mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. İşte, diş gıcırdatması tedavi yöntemleri;

Gece Koruyucuları Diş Gıcırdatmasının Önüne Geçer

Gece koruyucuları dişlerin gece uyumadan önce silikon malzemenin dişe uygulanmasıdır. Gece koruyucuları sayesinde çene kitlense dahi dişler baskı yapamayacak ve dişler gıcırdamayacaktır. Ancak gece koruyucuları anlık çözümdür. Kesinlikle bir tedavi yöntemi değildir. Gece koruyucusu kullanılmadığında aynı şekilde diş gıcırdatmaya devam edilecektir. Bu sebeple gece koruyucusu kullanılırken mutlaka ek tedavi yöntemlerine de başvurulmalıdır.

Diş Gıcırdatmanın En Önemli Sebebi Stres İçin Psikolojik Destek

Diş gıcırdatmasının en başlı sebebi tartışmasız bir şekilde strestir. Bunun için de stresin yenilmesi amacıyla psikolojik destek almak önemlidir. Psikolojik destek diş gıcırdatmasında en etkili tedavi yöntemini oluşturmaktadır.

Uyku Kalitesini Artırmak İçin Tedbir Alınmalıdır

Gece yatmadan hemen önce yemek yemek uykuya geçişi zorlaştırmaktadır. Bunun dışında alkol almak, sigara kullanmak ve kafein tüketmekte uyku kalitesini düşüren etmenler arasında bulunmaktadır. Bunun için gece yatmadan evvel yemek yememeli, alkol, sigara ve kafein tüketmemelisiniz. Bu sizin uyku kalitesini artırmak için alabileceğiniz basit ama önemli tedbirlerdir.

Kas Gevşetici İlaçların Faydası Yadsınamaz

Diş gıcırdatmaları aslında kasların istemsiz kasılmasından meydana gelmektedir. Ağız kenetlenmeden diş gıcırdatmasının yaşanması mümkün değildir. Bunun için de doktor tavsiyesiyle kullanılacak olan kas gevşetici ilaçlar diş gıcırdatmasının önüne geçecektir.

Diş Yapısal Bozukluklarına Karşı Tedavi

Diş gıcırdatmaları bazen psikolojik etkilerden tamamen bağımsız olan fiziksel bir sorun olan diş yapısal bozukluklarından kaynaklanıyor olabilir. Diş yapısal bozukluklarından dolayı diş gıcırdatma sorunu yaşanıyorsa dişlerdeki yapısal bozukluklar üzerine tedavi yapılmalıdır. Mesela eksik dişlerde diş gıcırdatmasına sebep oluyor. Bu durumda eksik dişler yerine protezlerin takılması diş gıcırdatmasının önüne geçecektir.

Diş Gıcırdatma Bitkisel Tedavi

Diş gıcırdatma için tıbbi tedavinin yanı sıra bitkisel tedavi de yapabilirsiniz. İşte, diş gıcırdatması için yapabileceğiniz bitkisel tedavi yöntemi;

1 tutam melişayı 2 tutam kişkişle karıştırdıktan sonra karışımın içine 1 tutam ökseotu ve 1 tutam kadar da anason eklemelisiniz. Karışımınıza daha sonra 1 tutam sarıkantoron, 1 tutam meyan kökü ve 1 tutam kadar da şerbetçiotu ilave etmelisiniz.  Karıştırdığınız bütün malzemeler bitkidir ve doğada yetişmektedir. Bunun için de bitkilerin tozunu atmak amacıyla soğuk suyla iyice durulamalısınız. Daha sonra bu bitkilere 2 bardak su ekleyerek 1 dakika kadar suyu kaynatmalısınız. Kaynattığınız karışımı 10 dakika süreyle demlendirmelisiniz. Bu hazırladığınız karışımı yatmadan 1 saat önce içmelisiniz. Bu sayede gece diş gıcırdatmanın önüne geçmiş olacaksınız.

Diş Gıcırdatma Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş gıcırdatma genel olarak hastalar tarafından önemsenmeyen bir rahatsızlıktır. Basit görülen bu rahatsızlık genel anlamda tedavi edilmemektedir. Ancak diş gıcırdatmanın tedavi edilmemesi durumunda özellikle dişler ciddi hasar alacaktır. Dişte aşınma ve diş kırılmalarına varan sonuçlar ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra şiddetli baş kemik ve eklem ağrıları da diş gıcırdatma sonuçları arasında bulunmaktadır.

Leave a Reply