Diş eti kanamasının olası nedenleri nelerdir?

Diş eti kanaması aslında ciddi sorunlardır. Genelde diş eti kanaması tedavi edilmezse, diş kaybı ve çeşitli hastalıklara neden olur. Sağlıklı bir diş etinde, sert meyve ısırdığınızda ve fırçalama yaptığınızda kanamaması gerekmektedir. Bu nedenle, diş eti kanamalarında hemen önlem almak ve tedaviye başlamak gerekmektedir. İşte, diş eti kanaması neden olur;

Diş eti kanaması neden olur?

Gingivitis (diş eti iltihapları);

Diş etleri şişer ve kolay bir şekilde şişme yaptığı noktadan kanamaya başlar. Bu durum yani gingivitis, yeterince diş eti ve diş temizliği yapmayan kişilerde olur. Dişlerinizi yemeklerden sonra düzenli olarak temizlemiyorsanız, kalan yiyecek kalıntıları bakterileri oluşturur. Bakteriler de zamanla iltihaplanma yapar. İltihaplanmanın önüne geçmek için, bir diş doktoruna gidilmesi ve tedavisine başlanması gerekmektedir.

Diyabet hastalığı, sigara içmek, yaşlanmak, genler, bağışıklık hastalıkları, stres, yetersiz beslenme, ergenlik, hormon bozuklukları, hamile olmak, HIV, kanser ve bazı ilaçlar gingivitis yani diş eti iltihaplanmasına neden olabilir.

Periodontitis;

Gingivitis, tedavi edilmediğinde zamanla çok fazla artar. İltihap diş yüzeyinde ilerler ve kemiği etkilemeye başlar. Diş plakları, diş etinin içinde çoğalmaya başlar. Bu hastalık periodontitis olarak adlandırılır. Agresif ve kronik olmak üzere iki şekli vardır. Zamanla dişler sallanır ve kendiliğinden dökülür.

Diş eti hastalıkları neden olur?

Yaşlanma;

Yaşın ilerlemesi ile birlikte, tükürük salgısı azalır ve bakteriler çok daha hızlı yayılmaya başlar. Yaşın artması nedeniyle bazı ilaçlar kullanılmaya başlandığında, ilaçların yan etkileri nedeni ile dişlerde sorun olabilir. Vücuda yeterince besin alınmadığında da dişlerde sorunlar oluşur. Tüm bu etmenler, yaşlılıkla dişlerde sorun oluşmasına neden olur. Fakat önlem alındığında, yaşlılık diş ve diş eti sorunlarının oluşmasını engeller.

Vitamin eksikliği;

B12, C ve K vitaminleri, folik asit ve niyasin eksikliği diş etinde kanamaya neden olur. C vitamini eksikliğinde saç ve dişlerde dökülmeler, eklemlerde ağrılar ve diş eti kanamaları meydana gelir. B12 vitamini eksikliğinde, diş eti kanamasının yanı sıra halsizlik, ishal ve konsantrasyon bozuklukları oluşur. Folik asit eksikliğinde, diş eti kanaması ile birlikte ağız ve mide ülseri oluşabilir. Bu nedenle, vitamin eksikliklerinde takviye edici ilaçlar kullanılabilir.

Sigara kullanmak;

Sigara, diş taşı ve bakteri üremesini arttırır. Sigara kullanan kişilerde tedavi çok zor olur. Çünkü diş etinde olan yaraların iyileşmesi çok uzun sürer. Bu nedenle, diş eti kanaması çeken hastalara sigarayı bırakmaları tavsiye edilir.

Genler;

Bazı kişilerin aile yapısında, birinci derece yakınlarında diş eti sorunları vardır. Bu sorunlar genlerle geçmektedir. Bu nedenle, diş eti hastalıkları onlarda da oluşur. Dişlerine ve ağız içine ne kadar bakım yaparlarsa yapsınlar, hastalıklar ve diş eti kanaması oluşur. Bu kişilere, bu nedenle düzenli olarak diş muayenesi yaptırmaları önerilir. En azından hastalık erken teşhis edilerek tedavi planlaması gerçekleştirilir.

Stres;

Yoğun stresli bir hayatınız varsa, diş eti hastalıklarına karşı çok yatkın olursunuz. Stres altında fazla abur cubur tüketmek ya da dişleri sıkarak gıcırdatmak dişlere ciddi zararlar verir. Diş eti kanamaları, stres altındayken çok daha fazla olabilir.

İlaçlar;

Bazı antidepresanlar ve doğum kontrol hapları,  diş eti kanaması ve diş eti hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle, diş eti kanamanız varsa doktora kullandığınız ilaçları söyleyin ve gerekiyorsa değiştirin.

Obezlik ve kötü beslenme;

Yetersiz beslenme, ihtiyaç duyulan bazı vitamin ve minerallerden yoksun kalmanıza neden olur. Bu durumda diş eti hastalıkları ve kanama oluşabilir. Obezite yani şişmanlıkta ise çok yemek yenilir, bol tuz ve şeker tüketimi nedenşyle dişler zarar görür.

Hamilelik dönemi;

Hamilelik döneminde en fazla rastlanan durum, diş eti ve dişlerde yaşanan sorunlardır. Hamilelik döneminde hormonlarda olan artış ve değişimler, diş etlerinde kan akışını arttırır ve diş etleri hassas bir hal alır. Dişlerde plak çok fazla birikmeye başlar ve diş etlerinde iltihap artar. Özellikle hamileliğin ikinci trimesterinde diş iltihabı görülme riski artar.

Diğer nedenler;

Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar, diyabet, lösemi, romatizma, kalp ve damar hastalıkları diş eti kanaması yapar. Kan inceltici ilaçlar ve dişleri sert fırçalama da diş eti kanamasının başlıca nedenlerindendir.

Diş eti kanaması neden olur, nasıl önlenir

Kaynak: Bu yazı, nedenolur.net/dis-kanamasi-neden-olur/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply