Diş eti kanaması nedenleri ve tedavisi

diş eti kanaması neden olur

Diş eti kanamaları nasıl tedavi edilir, diş eti kanaması nedenleri nelerdir, diş eti kanamasını önlemenin yolları. Her zaman olduğu gibi günümüzde de diş sağlığı en önemli konulardan biridir. Dişler, insanların beslenmelerinde yiyeceklerin iyice çiğnenmesini ve sindirilmesini sağlamaktadır. Diş etleri pek çok nedenle kanar. Çok ciddi olabilen diş eti kanaması neden olur? sorusuna cevap veremeye çalışacağız.

Diş eti kanamasının nedenleri:

Diş eti kanamaları diş eti hastalıklarının habercisi olup, sağlıksız diş etleri de diş ile ilgili sorunlara yol açan faktörlerin en başında gelmektedir. Diş eti kanamalarının nedenlerine değinmek gerekirse;

Sağlıklı olan diş etleri kendi kendine veya diş fırçalamayla kanamaz. Dolayısıyla diş eti kanamaları diş eti ile ilgili hastalıkları işaret eder ve mevcut bir diş eti hastalığının hali hazırda sürdüğünü ifade eder. Diş eti kanaması 2-3 günden daha uzun bir süredir varsa en kısa zamanda bir diş hekimine görünmek ve muayene olmakta yarar vardır.

Diş eti kanamalarındaki en önemli olan ilk neden mikrobiyal diş plağıdır. Dişlerin gerektiği gibi etkin bir şekilde fırçalanmaması, diş ipi ve ara yüz temizliğine özen gösterilmemesi bakterilerin dişlere tutunmasına neden olmaktadır. Zaman ilerledikçe oluşan bu plak tabakası daha da gelişir ve diş etlerine zarar verecek duruma ulaşır. Oluşan birikintiler sonrasında da diş taşlarına döner ve kişi ağız bakımında çok daha fazla zorlanmaya başlar ve kısır döngü oluşur.

Uzmanlar gebelik, sigara içmek, diyabet yani şeker hastalığı, adet dönemi ve menopoz gibi hormonal değişimlerin yaşandığı dönemler, yanlış diş fırçalama alışkanlıkları, Bir takım tansiyon ilaçları ve doğum kontrol hapları gibi ilaçların kullanılması, hemofili, lösemi ve trombosit eksikliği gibi kan hastalıkları kişinin diş eti sağlığında oldukça önemli negatif etkilere yol açabilmektedir. Bu hastalıklara ve faktörlere bağlı olarak da diş eti kanamaları yaşanabilmektedir.

Diş eti kanamalarında tedavi gerekli mi?

İnsanlar diş eti kanamalarını çoğunlukla ciddiye almazlar, ancak özellikle ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Gingivitis adı verilen diş eti hastalığı, diş eti kanamasına müdahale edilmediği taktirde devam eden bir hastalıktır. Diş etleri bu aşamada şişer ve kırmızı bir renge bürünür. Şayet, mevcut durum bu şekilde uzunca bir süre devam ederse, gingivitis hastalığı daha da ilerleyerek dişlerin desteği olan kemiğe zarar verecek duruma gelir. İstenmeyen bir sonuç olsa da ileride diş kayıplarına bile neden olabilir. Bu sebeple diş eti kanamaları ciddiye alınmalı ve vakit kaybetmeden tedavisine başlanmalıdır.

Diş eti kanaması nasıl önlenir?

Diş eti kanamasına karşı yapılması gereken en önemli ve belki de tek yol ağız temizliğine önem verilmesi, diş bakımlarının düzenli olarak gerçekleştirilmesidir. Her gün dişleri 2 kez doğru şekilde fırçalamak öncelikli yapılması gerekendir. Diş ipi ve ara yüz fırçası kullanılarak dişlerin araları iyice temizlenmeli, şekerli, yapışkan ve asitli gıdalardan uzak durulmalı ve doğru beslenmeye özen gösterilmelidir. Dişlerinizin sağlıklı kalmasını sağlamak amacıyla da her altı ayda bir diş hekimine muayene olunmalı, varsa sorunlara zamanında müdahale edilmesi sağlanmalıdır.

Diş eti kanamasının olası nedenleri nelerdir?

Leave a Reply