Dil çatlaması neden olur tedavisi nasıl yapılır

dil çatlaması

Dil çatlaması neden olur tedavisi nasıl yapılır

Dil çatlaması genelde dil üzerinde oluşan çatlaklar ile kendini belli eder. Dil çatlaması, yaralanma, kalıtsal sorunlar, biyotin eksikliği, stres ve mantar kaynaklı oluşabilir. Bu durumlarda doktora gitmek gereklidir. Dil çatlaması ağrıya neden olmaz fakat, acı, tuzlu yenildiğinde dilde yanma, batma hissi oluşur. İşte, dil çatlaması nedenleri ve tedavisi;

Dil çatlamasının belirtileri

Dil çatlamasında dil üzerinde yatay çizikler oluşur. Bazen 6cm. derinlikte dili ayıran parçalar halinde oluşabilir. Yenilen yiyeceklerin parçaları bu çatlara girerek orda kokuya ve bakteri oluşumuna neden olabilir.

Dil çatlaması olası nedenleri

Yaralanmalar

Dili sert bir şekilde fırçalama yapıyorsanız dil yüzeyinde fissür oluşur. yemek yerken veya diş kırığı ile sürekli olan sürtünme kaynaklı olarak çatlaklar oluşur.

Kalıtım

İnsanlarda kalıtımsal olarak dil çatlamasına yatkınlık durumu vardır.

Dil anormallikleri

Harita görünümlü dil, ipliksi dil, dilde koyu renk benekler olması, tüylü dil, dil çatlaması riskini arttırır.

Biyotin eksikliği

Bir B vitamini olan biyotinin eksik olması, dilde çatlakların oluşmasını tetikler. Kas ağrısı, renksiz cilt, kuru cilt ve yorgunluk biyotin eksikliğinin diğer belirtileridir. Karnabahar, yumurta sarısı, tavuk ve mantar alarak biyotini yükseltebilirsiniz.

Sjogren sendromu

Vücudun su üreten salgılarının azalması ile oluşur. Yorgunluk, eklem ağrıları, ağız kuruluğu, yanma, dil çatlamalarına neden olur. Bazen virüs ve bakteri kaynaklı gelişebilir.

Baharatlı yiyecekler, stres, dişleri gıcırdatmak, zayıf bağışıklık sistemi dil çatlamasını sağlayabilir.

Dil çatlaması tedavisi

Dilinizde oluşan çatlamanın size bir zararı yoksa tedaviye gerek yoktur. Dilin sürekli olarak temizlenmesi, dişlerin fırçalanması, Ağız hijyenine dikkat etmek dilde oluşan çatlaklara besinlerin girmesini engeller. Bu durumda, kötü koku ve bakteri gelişimi engellenir.

Dil çatlaması kaynaklı dilde ağrınız varsa, yanan bölgeye karbonat koyarak ağrı durdurulur. Eğer, çatlayan dilde yemeklerle oluşan ağrı, yanma ve batma varsa baharatlı, acılı, ekşi yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Çatlayan dilde sıkıntı varsa bir doktora gidilebilir. Önce diş hekimine başvurmak gereklidir. Dilde yanma ve batma yanında şişmeler varsa dil kanseri oluşmuş olabilir. Bu durumda, normal bir doktora da gidilebilir. Önemli olan kanserlerde erken tanı ve teşhis koyulmasıdır.

Leave a Reply