Deniz canlısı akrep arı ve yılan sokmasına karşı ilk yapılacaklar

Hemen hemen hepimiz bir arı ya da böcek sokmasına maruz kalmışızdır. Bazen çok ağrılı ve şişliklerle oluşan bu yaralar için binlerce yöntem önerilir. Fakat, bazı bünyelerde çok ciddi alerjik reaksiyonlara neden olan bu durumlar için, daha bilimsel ve evde yapabileceğiniz bazı öneriler var.

Böcek sokması ve ısırması:

Böcek ısırıkları; Böceklerin tükürükleri ve kan emmek için salgıladıkları pıhtı önleyici maddelere karşı olan hassasiyet ile gelişir. Kaşıntı, kızarıklık ve kabarma sıklıkla görülen alerjik durumlardır. Böcek sokması ise, zehirli böceklerin iğnelerini deri altına enjekte etmesidir. Bu durumda çok ciddi manada ağrı vardır. Böcek sokması sonrası dudaklarda, boğazda şişme ve nefes almada zorluk oluşursa hastanın antihistamin ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Çok nadir olarak, hasta baş dönmesi ve baygınlık geçirebilir. Bu tablo ölümcül olabildiğinden, hastanın hemen hastaneye gitmesi gerekir.

Böcek sokmasını engellemek için ne yapılmalıdır?

Böceklerin dikkatini çeken parlak renkli giysiler ve parfümlerden uzak durun.

Uzun kollu giysi, pantolon, şapka ve ayakkabı giyin.

Açıkta şekerli yiyecek ve içecek bırakmayın.

Böcek savar sprey kullanın.

Durgun ve hareketsiz sulardan uzak durun ve ilaçlatın.

Uzun çimli bölgelerde kalmayın. Bu bölgelerde gezerken çoraplarınızı ayakkabıların içine sokun.

Arı, akrep, yılan ve deniz canlısı sokması:

Arı sokması;

Sokulan bölge yıkanır ve deri üzerinde arının iğnesi varsa dışarıya çıkarılır. Soğuk uygulama yapılır. Buz ile kompres yapılır. Alerji hikayeniz varsa hemen hastaneye gidilmelidir.

Akrep sokması;

Sokulan bölge üzerine hemen buz koyulur. Bu sayede, zehrin emilimi engellenir ve ağrı yavaşlar. Bol sabunla bölge yıkanır. Sokulan yerin 4 parmak üzerine sıkı bandaj uygulaması yapılarak, zehrin dağılması engellenir.

Yılan sokması;

Hasta hızlı hareket ettirilmemelidir. Sokmanın olduğu noktada olan kıyafetler çıkarılmalıdır. Yara soğuk su ile yıkanır ve ısırığın olduğu yere buz ile kompres yapılır. Zehrin yayılmasını engellemek için, sokulan yerden 7 cm. kadar yukarıdan sargı bezi ile sarılmalıdır. Sargı, arasına 1 parmak girecek kadar sıkı olmalıdır. Hemen tıbbi yardım istenmelidir.

Deniz canlısı sokması;

Batan bir diken varsa hemen çıkarılmalıdır. Etkilenen bölge, hareket ettirilmemeli ve ovulmamalıdır. Deniz canlılarının zehirleri ısıya duyarlıdır, bu nedenle yara bölgesine sıcak kompres uygulanmalı ve hastaneye gidilmelidir.

Bu yazı milliyet.com.tr kaynak alınarak özgün olarak yazılmıştır.

Leave a Reply