D vitamini içeren besinler hangileridir?

d vitamini hangi besinlerde bulunur

D vitamini hangi besinlerde bulunur, neye iyi gelir işte detaylar.
Kemik gelişiminde önemli bir görevi üstlenen D vitamininin ana görevi vücudun kalsiyum emilimine katkı sağlamaktır. Büyüme çağında kemik gelişiminin sağlıklı olması için D vitamini alımı büyümenin gerilememesini sağladığı gibi, kemik dokusu üretiminde de oldukça önemlidir.
Yetişkinlerde görülen ileri seviye D vitamini eksikliğinde osteoporoz’a, çocuklarda da raşitizm’e sebep olmaktadır. D vitamini eksikliğini karşılamak için D vitamini içeren besinler tüketmenin yanı sıra, güneş’ten de yararlanmanız önemlidir. Vücut, güneş ışığını kullanarak D vitamini üretebilmektedir. Açık havada güneşe çıkarak 10-15 dakika kadar güneşlenmek, vücudunuzun gereksinimi olan D vitaminini önemli oranda karşılar. Güneşte ne kadar kalınacağı kişinin cilt rengine ve güneşe çıkılan saate göre farklılık gösterebilir. Fakat, güneş D vitamininin en önemli kaynağı olarak öne çıkmaktadır. Bundan dolayı D vitaminine halk arasında gün ışığı vitamini adı da verilmektedir.

D vitamini içeren besinler nelerdir?

D vitamini olan besinleri ne kadar çok veya ne kadar sıklıkla tüketiyor olsanız da, her gün kesinlikle en az 10-15 dakika güneş kremi kullanmadan güneşe çıkmak çok faydalıdır. Bu sayede yeteri kadar D vitamini aldığınızdan tatmin olabilirsiniz. D vitamini eksikliğinin en fazla görüldüğü yerler olarak güneşin kendini az gösterdiği yerler olduğunu da belirtmek gerekir. Güneşte kalma süresinin uzun tutulması D vitaminini daha çok üretmek anlamına gelmez, aksine güneş altında fazla kalındığı zaman cildinizin yanmasına neden olabilir, değişik cilt rahatsızlıkları yaşayabilirsiniz. Güneşe çıkıldığında vücudunuzun büyük bölümünü güneşte tutabilirseniz, cildinize herhangi bir zarar gelmeden maksimum düzeyde D vitamini üretimine imkan verebilirsiniz. Peki D vitamini açısından zengin olan besinler nelerdir? buna bir göz atalım.

İçeriğinde D vitamini bulunan besinlerin sayısı fazla değildir. Doğal besinler haricinde bazı gıdalara örneğin; süt, soya sütü, kahvaltılık gevrekler ve margarin gibi besinlere üretimleri sırasında D vitamini takviyeleri uygulanmaktadır. İçeriğinde D vitamini olan bu gıdaları ambalajlarındaki etiketleri inceleyerek belirleme imkanına sahipsiniz.

İçeriğinde doğal olarak D vitamini yer alan gıdalar:

Herhangi bir D vitamini takviyesi yapılmadan içeriğinde D vitamini bulunan az sayıdaki bazı besinler şunlardır;

Tereyağı,

Peynir,

Ton balığı, somon balığı ve Uskumru gibi yağlı balıklar,

İstiridye,

Yumurta, Patates ve Balık yağında doğal bir şekilde D vitamini yer almaktadır.

D vitamininin vücuda faydaları nelerdir?

Leave a Reply