Crohn hastalığı ve tedavisi

crohn hastalığı ve tedavisi
Crohn hastalığı nedir belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi: Sindirim sisteminde ince bağırsak bölümünün son kısmında görülen crohn hastalığı, sebebi tam olarak bilinmeyen, bütünüyle iyileşmeyen ve acil cerrahi müdahale gerektirebilen ciddi bir hastalıktır. Crohn hastalığı daha çok 30-40 yaş aralığındaki kadınlarda ve yüz binde 200 oranında görülmektedir. Yazımızda crohn hastalığı ve tedavisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Anne sütü hastalığa karşı koruyucudur:

Sebebi tam olarak bilinmese de oluşumunda çevresel ve genetik faktörlerin olduğu düşünülmektedir. Hastalığa yakalananların birinci dereceden akrabalarındaki risk oranı yaklaşık 15 kat daha fazladır. Sigara içmek ve yüksek sosyoekonomik düzey de faktörler arasındadır. Anne sütünün hastalığa karşı koruyucu özelliği olduğu da bilinmektedir.

Belirtileri arasında bağırsak harici hastalıklar da var:

En yaygın ve en bilinen belirti karın ağrısıdır. Hastada bağırsak tıkanıklığı, fistüller ve inflamatuar hastalıklar agresif bir seyir gösterebilir. Çocuklarda gelişme ve büyüme sorunu, ateş, kilo kaybı gibi durumlar hastalığın diğer bulguları olabilir. Crohn hastalarının %25’lik kısmında bağırsak harici hastalıklar da olabilir. Bunlar daha ziyade ciltte, gözde, eklemlerde, karaciğer ve safrada, böbrek ve idrar yollarında, damarlarda, kalp ve akciğerlerdeki hastalıklar olabilir.

Crohn hastalığının tedavisi:

Hastalık tam olarak iyileştirilememektedir. Hastalığın tanısı klinik hikaye ile birlikte endoskopik incelemelerle yapılmaktadır. Crohn hastalığının tanısı yapıldıktan sonra başlanan tedavi tamamen iyileştirebilen bir tedavi değildir. Ancak hastalık nedeniyle oluşan semptomlara yönelik tedaviler yapılmaktadır. Uygulanan ilaç tedavisi, hastalığın tekrardan alevlenmesini engellemek ve bulgularını azaltmak amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Cerrahi tedavi ne zaman gerekir?

Crohn hastalığının tedavisinde yaklaşık %60 oranında en az bir kez cerrahi tedavi ihtiyacı olabilir. Bu ihtiyaç agresif ilaç tedavilerine cevap vermeyen ve komplikasyonların geliştiği hastalarda olmaktadır. Bazen de ilaç tedavisindeki yan etkilerden dolayı böyle bir ihtiyaç olabilmektedir. Crohn hastası olan çocuklarda gelişmede %302a varan bir gerilik ortaya çıktığında da cerrahi tedaviye başvurulabilmektedir. Cerrahi tedavide hastalıklı olan kısımlar alınsa bile birçok hastada tekrardan gelişmekte ve ilk 5 yıllık süreçte yeniden cerrahi müdahale gerektirebilmektedir.

Leave a Reply