Çörek Otu Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Çörek otunun faydaları nelerdir

Çörek Otu Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir: Çörek otunun mucizevi faydalarını sizler için araştırdık, çörek otu hangi hastalıklara iyi gelir, besin değerleri kimyası ve daha fazlası bu yazıda, işte detaylar. Otsu bir bitki olan çörek otunun 14 farklı türü bulunmaktadır. Düğün çiçeğigiller familyasından olan çörek otunun tohumları, 2-3 mm uzunluğa ulaştıkları bir kozalak içinde olgunlaşmaktadırlar.

Nigella ve rezene çiçeği olarak da bilinen ve binlerce yıldır kullanılan çörek otundan, daha çok tıbbi anlamda faydalanılmıştır. Dünya üzerinde en iyi çörek otu yetişen yer Mısır’dır ve günümüzden 40 yıl öncesine kadar çörek otunun faydaları ile ilgili ciddi bir araştırma yapılmış değildir.

Çörek otunun kimyası nasıldır

İçeriğinde önemli miktarda linoleik asit, nigellon, thymoquinone, nigilline, melanthin, tanen, damascenine, oleik asit ve palmitik asit barındıran yağlar bulunmaktadır. İçeriğindeki melanthin’in yüksek miktarlarda alınması zehirleme yapabilmektedir. Dolayısıyla çörek otunun aşırı tüketilmesi sağlıklı olmaz.

Çörek otunun besin değerleri

İçeriğinde A, E, H, C, B1, B2 ve B6 vitaminleri ile birlikte selenyum, magnezyum, çinko, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve demir mineralleri yer almaktadır. Ayrıca sistein ve safran maddelerini de bünyesinde barındırmaktadır. Çörek otunun 100 gram üzerinden belirtilen besin değerleri ise;

375 kcal Enerji,

44,24 gram Karbonhidrat,

22,27 gram Yağ,

17,8 gram Protein,

10-5 gram Lif,

1270 mg A vitamini,

931 mg Kalsiyum,

66,36 mg Demir,

7,7 mg C vitamini bulunmaktadır.

Çörek otunun günlük ideal kullanım dozajı 2 gram veya 1 tatlı kaşığı kadar olmalıdır. Gebe kadınların çörek otu tüketmeleri de önerilmemektedir.

Çörek otunun faydaları

İçeriğindeki safran, kanser tedavisinde kullanılmakta olan sisplatin alı ilacın yan etkilerini minimuma indirmektedir. İltihaplanmayı azaltıcı, ağrı kesici ve enfeksiyonlarla mücadele edici özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca ateş düşürücü etkisi de vardır. Hücre hasarlarını da önleyen çörek otu, solunum ile ilgili hastalıkları ve yüksek tansiyonu da önlemektedir. Bunlardan başka kanserli hücrelerin gelişimimi de önlemeye yardımcıdır.

Çörek otu kullanımında burun tıkanıklığı giderilebilmekte, diş ve baş ağrılarını azaltmakta, bağırsak kurtlarını ve parazitleri dökmekte, alerjiyi önlemekte ve göz nezlesi gibi durumların önüne geçebilmektesiniz. Çörek otundan ishal, kolik, kabızlık, dizanteri ve hemoroid gibi hastalıkların tedavisinde de faydalanabilirsiniz. Çörek otu tüketen kadınlarda doğum kontrolü, adet kanaması başlatıcı ve süt arttırıcı etkileri de olabilmektedir.

1- Astım:

Çörek otu ile ilgili yapılan araştırmalarda çörek otunun anti-iltihap özelliği sayesinde solunum yollarında bulunan kaslara faydalı olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla astım tedavisinde katkı sağladığı ve faydalı olduğu söylenebilir. 1 fincan kahvenin içine eklenecek çörek otu, astım ataklarının şiddetini düşürmeye yaramaktadır.

2- Radyasyonun etkilerinden korur:

İçerisinde bulunan thymoquinone bileşeni sayesinde, radyasyonun hasar verdiği beyin dokularını korumakta ve zarar görmesini önlemektedir.

3- Yüksek tansiyon:

Çörek otunun yüksek tansiyonu yani yüksek kan basıncını düşürdüğü de belirlenmiştir. Yüksek tansiyonu olanların günlük 0,6 mg kadar çörek otu tüketmeleri, tansiyon değerlerini dengelemeye fayda sağlamaktadır.

4- Parkinson hastalığı:

İçeriğindeki thymoquinone bileşeni, sinir hücrelerinde hasar oluşmasının önüne geçmektedir. Dolayısıyla çörek otu, Parkinson hastalığıyla birlikte gelişen toksisite nöronlarına karşı koruma sağlamaktadır.

5- Göğüs kanseri:

Yapılan çalışmalarda içeriğindeki zengin bileşenleri sayesinde, göğüs kanserine yol açan kanserli hücrelerin büyümelerinin yavaşlamasında etkili olduğu belirlenmiştir.

6- Şeker hastalığı:

Denek hayvanlar üzerinde laboratuvar ortamında yapılan araştırmalarda, kan şekeri değerlerinin düştüğü ve sağlıklı düzeye geldiği tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak da çörek otu ile ilgili şeker hastalığı tedavisinde yardımcı olabileceği varsayılmaktadır. Ayrıca çörek otunun damar sertliğini önlediği de belirtilmektedir.

7- Kolon kanseri:

Laboratuvar ortamında fareler üzerinde gerçekleştirilen deneylerde, çörek otunun kolon kanserine yol açan kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediği belirlenmiştir. Dolayısıyla, çörek otunun kolon kanserini önlediği ve koruduğu düşünülmektedir.

8- Karaciğeri korur:

Çörek otunun karaciğeri koruduğu halk arasında genel olarak bilinmektedir. Bu konu üzerinde yapılan araştırmalar da aynı sonucu göstermiştir. Araştırmaların sonuçlarına göre çörek otu, karaciğer dokularına zarar veren karbon tetrachloridin adlı zehirli bileşenin etkilerini en aza indirmektedir. Dolayısıyla çörek otunun karaciğer sağlığını koruduğu ve karaciğer hastalıklarının gelişmesini de engellediği söylenebilir.

9- Alerjik hastalıklar:

Gerçekleştirilen araştırmalara göre çörek otu, alerjik astım ve alerji kaynaklı egzama hastalıklarının tedavisinde etki etmektedir. Çörek otunun da içinde olduğu bir tedavide günlük 40-80 mg kadar bir tüketim yeterli olmaktadır.

Çörek otunun diğer bazı faydaları

Çörek otu, insan sağlığı açısından oldukça fazla yarar sağlamaktadır. Faydaları ile ilgili birçok araştırma ve deneyler de halen sürdürülmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz faydalarına ek olarak diğer bazı faydalarını da sıralayalım istedik;

  • Hafızayı güçlendirir ve zihnin canlılığını sağlar
  • Hormon dengesini sağlayarak sağlıklı çalışmasına katkı yapar
  • Böbreklerdeki ve safradaki taşların eritilmesine yardım eder
  • Boğaz ağrısı ile bademcik ile ilgili ağrıların giderilmesinde, aynı zamanda da iyileşme sürecinde katkı sağlar
  • Madde bağımlılığında çarelerden biridir ve morfin zehirlenmesini de azaltıcı bir özelliği vardır
  • Sedef hastalığının yol açtığı cilt problemlerini gidermede etkilidir.

Leave a Reply