Çölyak nedir belirtileri ve nedenleri

çölyak

Çölyak nedir belirtileri ve nedenleri: Karın ağrısı, şişkinlik, kilo alamama, ishal gibi belirtiler ile kendini gösteren çölyak hastalığı ince bağırsağın GLUTEN  proteinine karşı göstermiş olduğu hassasiyetten doğan bir sindirim sistemi hastalığıdır. İşte, çölyak nedir;

Glutene karşı hassasiyeti olan kişilerde bağırsaklardaki  besin emilimini sağlayan villus yapıları bozulmakta, dolayısıyla da ince bağırsakta hasar oluşmaktadır. Çölyak hastalığı bazı kişilerde yıllarca belirti vermeden seyredebilir ancak her yaşta teşhis edilebilmektedir.

Çölyak hastası olan kişiler buğday, arpa ve çavdarda bulunan glutene karşı tahammülsüzdür, bunun sonucunda da tolare edilemeyen gluten sebebiyle kişi ne yerse  yersin beslenemez, gereken vitaminleri alamaz. Bu yüzden hastalarda tansiyon düşüklüğü ve halsizlik gözlemlenir.

Bir otoimmün hastalığı olan çölyak  hastalığı, benzerlik göstermesi sebebi ile iltihaplı barsak sendromu ya da spastik kolon (huzursuz barsak hastalığı ) gibi hastalıklarla karıştırılabilmektedir.  Bağırsakta besin emiliminin bozulması sonucunda ortaya çıkan ishal, kötü kokulu dışkı, kilo kaybı gibi bulgular yukarıda bahsi geçen diğer iki rahatsızlık ile benzeşmekle  birlikte,  ancak eşlik eden yorgunluk, vitamin eksikliği, karın ağrısı, kansızlık gibi durumlar akla çölyak hastalığını getirmektedir.  Bu rahatsızlık esnasında görülen D vitamini eksikliği ve kalsiyum kaybı kemik erimesine sebep olmaktadır. Aynı zamanda vücutta çölyak hastalığı esnasında beliren yanma ve acıma ile belirti veren deri döküntüsü de görülebilir.

Genetik bir hastalık olan çölyak hastalığının teşhisi deneyimli bir gastroentolog tarafından kan tahlilleri ve ince barsak biyopsisi ile konulmaktadır. İlaç ile tedavisi mümkün olmayan bu rahatsızlık ancak kişinin gluten içeren ürünlerden ömür boyu uzak durması ile tedavi edilebilmektedir.

Çölyaklı kişiler normal  ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi gibi yiyeceklerden uzak durmalı, gluten içermeyen pirinç unu, soya unu, mısır unu ve patates unundan yaptıkları ekmek v.b yiyeceklerle beslenmelidirler. Diyetin titizlik ile uygulanması sonucunda düzleşen ince barsak yüzeyi zamanla normal şekil ve işlevini kazanır. Beslenme tarzının değiştirilmesinden kısa bir süre sonra  şikayetler  gözle görülür şekilde azalır. Ancak diyetin bozulması rahatsızlığın artarak ilerlemesine sebep olabilir. Kanıtlanmış tek tedavi yöntemi glutensiz diyettir.Günümüzde çölyak hastaları için  glutensiz  ürünler marketlerdeki raflarda yerini almıştır.

Tipik Belirtiler

BulantıDiyare (ishal)İshal İştahsızlık Kabızlık Karın ağrısı Karında şişlik (karın büyümesi)Kilo kaybı Kusma Süt içememe Yağlı dışkı

Hangi Bölüm Bakar

Çocuk Gastroenterolojisi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Gastroenteroloji

Çölyak hastalığı (Celiac Disease) ve beslenme kuralları

Leave a Reply