Çocuklarda yüksek ateşe dikkat

çocuklarda yüksek ateş

Çocuklarda yüksek ateşe dikkat edilmesi gerkeiyor. Havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda yüksek ateş ebeveynlerin endişelenmesine neden olmaktadır. Yüksek ateş, tıbbi müdahale olmadığı taktirde önemli sorunlara yol açabilirken, ciddi bazı rahatsızlıkların da habercisi olabilmektedir. Bundan dolayı yüksek ateşin nasıl düşürülmesi gerektiği bilinmeli ya da zaman geçirmeden uzman bir hekime görünmelidir.

Ateş önemli bir bulgudur:

Çocukların sağlığında önemli bir sorun olduğunu belli eden yüksek ateş, anne ve babaların doktora gitmeleri gerektiğini gösteren en önemli bulgudur. Ateş olması, vücudun bağışıklık sisteminin bir tepkisidir. Vücuttaki ateşin yükselmesinin nedeni bağışıklığın vücuda giren mikroorganizmaların çoğalmasını sınırlamasıdır.

Ateş vücudun verdiği bir sinyaldir:

Vücutta oluşan ateş 39-40 dereceyi geçerse aşırı enerji harcaması olur. Solunum sistemi ve kalp normalden daha hızlı çalışmaya başlar. Bacaklardaki ve kollardaki damarlar büzülür ve buralara daha az kan gider. Bu sırada kalp, beyin ve karaciğere daha fazla kan gider. Çocuğun el, kol ve bacaklarında soğukluk olsa da vücudun gövde kısmında sıcaklık artar. Vücudun her ateşlenmesinde endişelenmeye gerek olmasa da, 40 dereceyi geçen yüksek ateşe özellikle dikkat edilmesi önemlidir.

Yüksek ateşin nedenleri farklıdır:

Kısa süren ateşin sebepleri arasında üst solunum yolu enfeksiyonları mide-bağırsak sisteminde ishal ve kusma, daha çok kız çocuklarında ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Menenjit, zatürre, kas ve eklem iltihapları ateşin daha ciddi sebeplerindendir. Ortaya çıkan yüksek ateşin sebebi yapılan incelemelerde belirlenemediyse, bir ila iki haftadan daha uzun süren bir ateşse, tifo, tüberküloz ve malta humması gibi hastalıkların yanı sıra, kalp içi zarında iltihaplanma, bazı kanser türleri, eklem iltihaplanmaları gibi olasılıklar değerlendirilmelidir.

Yüksek ateş durumunda bunlara dikkat edin:

1- Telaş etmeyin ve paniklemeyin. Bundan dolayı çocuğunuza hatalı tedaviler uygulayabilirsiniz.

2- Yüksek ateşi olan çocuğun üstünü örtmeyin. Örterseniz çocuğun havale geçirmesine neden olabilirsiniz. Bunun yerine odanın sıcaklığını düşürmeye çalışın.

3- Çocuklarda 38-38,5 derece normaldir. 39 dereceye çıktıysa, öksürük, ishal ve kusma gibi belirtiler de varsa acilen doktor desteği almalısınız.

4- Sirkeli suyla ıslatılmış, aspirin ezilmiş soğuk bezlerle çocuğun koltuk altlarına ve alnına baskı yapmayın. Bu geleneksel bir yöntem ancak çocuğun ateşi vücuttan atmasını zorlaştıran bir uygulamadır.

5- Ateş 39 dereceyi bulduysa ateş düşürücü fitil kullanılabilir. Ani ateşlenmelerde çocuğun başı hariç ılık bir duş aldırılmalıdır. Yaptığınız bu uygulamalar yüksek ateşin düşmesini sağlamadıysa vakit kaybetmeden uzman bir doktora gidilerek tedviye başlanması gerekmektedir.

Leave a Reply