Çocuklarda yüksek ateş nasıl düşürülür?

Aniden ya da zaman zaman meydana gelen yüksek ateş nasıl düşürülür, ve neden olur. Ateşlenmek, vücut ısısının yüksek olması durumudur. Vücut ısısı, aslında vücuda giren bakteri, mikrop ve virüslere karşı bağışıklığın çalıştığını gösterir. Aslında, vücut ısısı yükseldiğinde zararlı olan mikroplar atılmaktadır. Bu nedenle, normal sınırlarda olan ateş yararlıdır. Koltuk altı ölçümünde 37-37,3 derece, rektal ölçümde 38-38,3 derece eşik değer olarak kabul edilmektedir. 38 derece üzeri ise, yüksek ateş olarak kabul edilir.

Yüksek Ateşin nedenleri nelerdir?

Viral enfeksiyonlarda ateş çıkması normal bir durum olarak kabul edilir. Virüslerin neden olduğu enfeksiyonlarda, 3 gün kadar ateş 38-40 derece aralığında olabilir. Ateş dışında burun akması, boğaz ağrısı, kas ağrıları, karın ağrısı, bulantı ve kusma oluşabilir. Ateşin 2-3 gün kadar yüksek olması, üst solunum yolu bulguları, ishal, döküntü ve virüs kaynaklı olmaktadır.

Kulak enfeksiyonu, soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, zatürrre, yaralanma ve zehirlenme başlıca ateşlenme nedenleridir. Çocukta ateş yükseldikçe kalp atışı yükselir, yanaklar kızarır, terleme veya titreme oluşabilir. Bazı çocuklarda ise, ateş yükselmesi olduğunda bile çocuk kendini iyi hisseder. Kulak ağrısı, cilt döküntüsü ve karın ağrısı ateşin neden olduğunun başlıca belirtileridir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta 6 ay-6 yaş aralığıdır. Çünkü bu yaşlarda olan çocuklarda, yüksek ateşle birlikte havale görülebilir. Dikkatli olmak gereklidir.

6 aylıktan büyük çocuklarda hafif ateş varsa (38,3 altı), hastalık belirtisi yok, hasta kendinde ve ayaktaysa, yemesi içmesi yerindeyse ve daha önce ateşli hastalık geçmişi yoksa hemen hastaneye gidilmesi gerekmez. Bu durumda çocuğu serin ortamda tutun, hafif giydirin, su ve meyve suyu gibi bol sıvı verin, ateş düşürücü verin ve ayakta çok yorulmasına izin vermeyin.

Ateş için hangi ilaçlar kullanılmalıdır?

Ağızdan veya fitil şeklinde parasetemol ve ibufren verilebilir. Bu ilaçlar, daha önce doktor tarafından verildiyse aynı dozlarda kullanılmalıdır.

Çocuk kusuyorsa ıbufren verilmez.

Çocuklarda, viral enfeksiyonlarda asla aspirin kullanılmaz. Reye sendromu, mide kanaması gibi tehlikeli yan etkileri olabilir.

Ateş yükseliyorsa, nemli bezle vücudunu silin ve en yakın hastaneye gidin.

Nemli bezle vücut silinirken asla soğuk su kullanmayın ve soğuk duş yaptırmayın.

Suya alkol eklemeyin ve alkolle silmeyin. Çocuğun ateşinin hızlı düşmesi, arkasından hemen yükselmesini sağlar.

Çocuk 6 aydan küçükse, daha önceden ateşli havale hikayesi varsa, yemek yiyemiyor, halsiz, yatıyorsa, uykulu ve huzursuzsa hemen bir hastaneye gidilmelidir.

Leave a Reply