Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu ve bulaşıcı hastalıklar

çocuklarda kış hastalıklarına dikkat

Çocuklarda kışın bu hastalıklara dikkat edin

Kış mevsimine girdiğimiz bu günlerde çocuklarda yaşanan hastalıklarda artış olabiliyor. Bu mevsimde özellikle bulaşıcı hastalıklara dikkat etmek gerekiyor. Yapılan araştırmalar 0-6 yaş aralığındaki çocukların %27,9’unda ishal, %27,6’sında farenjit, orta kulak iltihabı ve tonsilit gibi üst solunum yolu hastalıkları görülmektedir. Bu yaş grubundaki çocuklarda bulaşıcı sınıfındaki kabakulak ve suçiçeği de en sık görülen hastalıklardır. Çocuklarda görülen hastalıklarda bu dönemde gereksiz ilaç kullanımından uzak durmak ve önlem almak ebeveynlerin üzerinde durmaları gereken konuların başında gelmektedir.

Üst solunum yolu enfeksiyonları:

Bu grupta yer alan grip, soğuk algınlığı, bronşit, akut faranjit-tonsilit, orta kulak iltihabı ve bronşiolit farklı bakteri, virüs ve mikroplar nedeniyle oluşmaktadır. Büyük oranda bir virüse bağlı oluşan grip, virüsün türüne göre değişkenlik göstermekte, halsizlik, hafif öksürük ve burun akıntısı şeklinde belirtiler vermektedir.

Bronşiolit, 6 ay – 24 ay aralığındaki çocuklarda solunumun sıklaşması ve hırıltılı olması, öksürüğün artması ve burnun tıkanması ile belirginleşmektedir. RSV adlı virüs nedeniyle ortaya çıkan bu hastalık uç hava yollarını tutmaktadır. Küçük yaştaki çocuklar, bağışıklık sistemlerindeki zayıflıkları yüzünden bakteriyel enfeksiyonlara açık duruma gelmektedirler.

Bronşit, 2 yaşından büyük çocuklarda öksürük nöbetleri, balgam, hırıltılı ve sık nefes alma ile kendini göstermektedir. Zatürre de akciğer dokusunun iltihaplanması neticesinde oluşmaktadır. Daha önceden akciğer rahatsızlığı ve kalp hastalığı görülen çocuklarla birlikte, erken doğumlarda görülmekte olan bronşite bakterilerin sebep olduğu bilinmektedir.

Orta kulak iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sonucunda görülebilen bir hastalıktır. Ağrı ve ateşe neden olabilmektedir.

Akut faranjit-tonsilit damlacık yolu ile bulaşmakta, halsizlik, burun akıntısı, ateş ve öksürük ile başlamaktadır. Zamanında tedavisi yapılmadığında, bademciğe bağlı olarak orta kulak iltihabının da sebeplerinden biridir. Kesinlikle doktor tarafından tedaviye başlanılması gereken bir hastalıktır.

Çocuklardaki bulaşıcı hastalıklar:

Suçiçeği; Kaşıntılı döküntülerle başlayan bu hastalık sonrasında sivilceye benzer yapılara dönüşmektedir. Suçiçeği ile hafif ateş ve halsizlik görülmektedir.

Kızamık; Öksürük, ateş ve burun akıntısıyla kendini gösteren kızamık, yüzde kırmızılıklara ve yanak içinde beyaz lekelere neden olmaktadır. Tedaviye başlanmazsa ilerleyen süreçte bütün vücuda yayılan lekeler görülmektedir.

Kızamıkçık; Yüzde küçük pembe lekeler ve lenf bezinde şişkinlikle görülmektedir. Bazen yüksek ateş de bu duruma eşlik edebilmektedir.

Kabakulak; Tükrük bezlerinde virüslerin enfeksiyona neden olması ve büyümesi nedeniyle oluşmaktadır. Bulaşıcı viral bir hastalık olan kabakulakta yüzün bir ya da iki tarafında da şişlik görülebilmektedir.

Leave a Reply