Çocuklarda Tırnak Yeme Sorunu ve Çocuğun tırnak yemesi nasıl önlenir?

Tırnak yeme alışkanlığı, çocukluk döneminin kötü alışkanlıklarından biridir. Bu alışkanlığın önüne erken yaşlarda geçilmezse, yetişkinlik döneminde de devam eder.

Çocukluk dönemi kötü alışkanlıklarından olan tırnak yeme, oldukça sık karşılaşılan bir davranış bozukluğudur.  Bu durum yaklaşık olarak 3-4 yaşlarında başlar ve her 3 çocuktan 1 tanesinde görülür. Ergenliğe doğru gidildikçe, bu rakam 2 çocuktan 1’ine kadar düşer.

Çocuklar Neden Tırnak Yer?

Tırnak yeme alışkanlığı bir sonuç değil, bir sorunun semptomudur. Genellikle hassas, içe kapanık, sorunlarını dile getirme becerisi düşük ve gergin çocuklar tırnak yemeye eğilimli olur. Tırnak yeme, psikatrik bir hastalığın habercisi olabilir de olmayabilir de. Ancak tırnak yemenin görüldüğü bir vakada, kesinlikle bir sorun vardır.

Tırnak yeme, kaygı bozukluğu, depresyon ve hatta dikkat bozukluğu ve hiperaktivite hastalıklarının bir sonucu olabilir. Çocuklarda bu rahatsızlıkları farketmek, yetişkinlere göre daha zordur. Çünkü sosyolojik bir kabul olarak, çocuklarda mutsuzluk, kaygı, stres gibi problemlerin olmayacağı, çocukların psikiyatrik hastalıklara yakalanmayacağı kanısı hakimdir.

Çocuklarda tırnak yeme problemi ile karşılaşıldığında, genellikle iki yönlü düşünmek gerekir. Çünkü çocuğun maruz kaldığı çevre ilk olarak aile çevresi, sonra da okul çevresidir. Çocuklar, genellikle aşağıdaki sebepler yüzünden kendilerini stres altında hissedip tırnak yer:

  • Anne baba arasındaki anlaşmazlık ve kavgalar,
  • Anne babanın çocuğa karşı fazla eleştirel yaklaşımı,
  • Evin içinde hasta bir insanın olması,
  • Ebeveynlerden birinin ölümü,
  • Ebeveynlerin boşanması,
  • Ebeveynlerden birinin evi terk etmesi,
  • Yeni bir kardeşin dünyaya gelişi,
  • Okula ya da kreşe başlama,
  • Okulda yaşanan bir başarısızlık,
  • Yakın arkadaş edinememe,
  • Dışlanma,
  • Öğretmenin baskıcı ve eleştirel tutumu,

Tırnak Yeme Problemi Nasıl Çözülür, Nasıl önlenir?

Tırnak yeme sorunu ile karşı karşıya olan ebeveynler genellikle uyarı, ödül, ceza gibi yöntemlere başvururlar. Ancak tüm bunlar, buz dağının görünen kısmına müdahale etmektir ve çoğunlukla işe yaramaz.

Tırnak yiyen bir çocuğa “tırnaklarını yeme” diye uyarıda bulunmak, çocuk açısından etkili bir uyarı değildir. Çocuk bu eylemi gizli bir şekilde de olsa sürdürmeye devam eder. Ebeveynler böyle bir tablo ile karşılaştıklarında, öncelikle çocuğun ev ve okul hayatındaki herşeyin yolunda olup olmadığını sorgulamalıdır. Çocuklar mutlaka karşılaştıkları bir problem sebebiyle tırnak yer. Bu unutulmamalı ve çocuğun probleminin ne olduğu anlaşılmalıdır.

Problem anlaşıldıktan sonra, bu sorun ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Eğer problem belirlenemiyor ya da ortadan kaldırılamıyorsa, mutlaka bir çocuk psikiyatristi ile görüşülmelidir. Uzman doktor ile birlikte gerçekleştirilen tedavi süreci sonrasında, çocuk bu alışkanlıktan vazgeçer.

Ebeyenlerin, bu konu ile ilgili yaptıkları bazı hatalar vardır. Örneğin tırnak yediği için, çocuğa aşırı derecede öfkelenmek hatta ellerine şiddet uygulamak, problemi daha da kötü hale getirmekten başka hiçbir işe yaramaz. Çocuğun bu probleminden arkadaş ya da kalabalık aile ortamında bahsetmek, çocuğu son derece olumsuz etkiler. Çocuğa bildirmeden ellerine acı krem ya da tırnaklarına acı oje sürmek, çocuğun ebeveynine duyduğu güveni sarsar ve sorun daha karmaşık hale gelebilir.

Tırnak yeme alışkanlığının neden kötü bir alışkanlık olduğu, çocuğa sanki bir yetişkinmiş gibi anlatılmalıdır. Ellerinin mikroplu olduğu ve bazı hastalıklara yakalanabileceği, çocuğa sakin bir şekilde ve tane tane anlatılmalıdır. Çocuk elini ağzına götürdüğünde çocuğun dikkati dağıtılmalı, ondan bir konuda yardım istenmeli ya da dikkatini çekecek bir oyun oynanmalıdır. Acı oje ve krem gibi konular çocukla konuşulmalı, elini ağzına götürdüğü taktirde dilinin yanacağı mutlaka söylenmeli ve çocuk izin veriyorsa bu uygulama yapılmalıdır.

Kaynak: Bu yazı, sabah.com.tr/saglik/2017/11/14/cocuklarin-tirnak-yeme-aliskanligi-nasil-birakilir kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply