Çocuklarda kusma ve olası nedenleri

Çocuklarda kusma sık karşılaşılan bir şikayettir. Bebeklerin ilk 4 ay kusması normal kabul edilir. Daha sonraki aylarda da kusmaya devam edebilirler. Kusmalar çok besleme, gastrit ve reflü kaynaklı olabilir. Hatta bebek gaz çıkarırken de kusabilir. Fakat aşırı beslenme kaynaklı olan taşma kusması en fazla görünendir. Enfeksiyon kaynaklı kusmalar da oluşabilir. Anneler tarafından çok fazla önemsenen bu durum aslında önemli değildir. Ancak bebek sürekli kusuyorsa ve kusma durmuyorsa hemen doktora gidilmelidir. Yazımızda çocuğum neden kusuyor? sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Kusma ve olası  nedenleri:

Çocuklarda kusma basit enfeksiyonlardan kaynaklı olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında bile çocuk kusabilir. Kulaklarda olan enfeksiyon ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında da kusma oluşabilir. Çocuk öksürürken kusabilir ve kusmuk içinde balgam da olabilir.

Kusma, mide ve bağırsak iltihaplarında da oluşabilir. Kusma başladıktan bir süre sonra ateş ve ishal oluşabilir. Virüs ve bakteri kaynaklı oluşan bu durum, tek başına kusma ile de ilerleyebilir.

Karaciğer iltihabı olan çocuklarda kusma oluşabilir, hepatit A kusmaya neden olur, safra kesesi hastalıklarında kusma oluşur. Karın ağrısı ve sarılık kusmaya eşlik edebilir,

Böbrek iltihabında kusma, ateş ve karın ağrısı vardır. İdrarda ağrı ve sık idrara çıkma oluşabilir,

Sürekli kusma şeker hastalığı belirtisidir, üre yüksekliğinde kusmalar oluşabilir,

Fazla D vitamini ve balık yağı kusmaya neden olur,

Menenjit gibi beyin zarı iltihabında kusmalar fışkırma şeklinde oluşur, ateş ve baş ağrısı tabloya eşlik eder,

Apandisitte karın ağrısı ve kusma vardır,

Pankreas iltihabında ve bağırsak tıkanmalarında kusma oluşabilir,

Demir ilaçları, antibiyotikler kusmaya neden olabilir, karın içi tümörler karın ağrısı ile kusmaya neden olur,

Kalpte olan ritim bozukluklarında da kusma oluşabilir.

Çok kusma:

Çok kusma tehlikeli bir durumdur. İshal ve kusma ile vücut elektrolit dengesini kaybeder. Sodyum ve potasyum vücutta azalır. Çocuk susuz kalır, bitkinlik, ağız kuruluğu, gözlerde çökme, idrara çıkamama, dalgın ve uyuklar tarzında bir durum oluşur. Bu durumda böbrek yetmezliği meydana gelebilir. Çok kusma, bu nedenle çok tehlikelidir. Hemen müdahale edilmelidir. Hızlı bir şekilde kusma durdurulmalı ve idrar çıkışı sağlanmalıdır. Kusan çocuklarda, kusmuğu aspire etme riski vardır. Bu durumda kusmuk, soluk borusu ve akciğerlere kaçabilir. Çocuk kusarken yan çevirmek, bu nedenle çok önemlidir.

Leave a Reply