Çocuklarda en çok görülen göz hastalıkları

çocuklarda görülen göz hastalıkları

Çocuklarda görülen göz hastalıkları nelerdir, belirtileri ve tedavisi. Çocuklardaki göz hastalıklarının ilk işaretleri ışığa karşı aşırı hassasiyet, odaklanırken göz kısılması, gözlerde kaşıntı, dengede bozukluk ve gözlerdeki kızarıklıklar olabilmektedir. Yenidoğan dönemlerinden itibaren görülebilen göz hastalıklarının en sık görülenleri, prematüre retinopatisi, doğumsal katarakt, glokom, korneada bulanıklık, genetik ve metabolik sebeplere dayalı göz hastalıkları, şaşılık ve göz içi tümörler olarak sayılabilir.

Okul öncesi dönemdeki çocuklarda daha çok hipermetropi, göz tembelliği ve astigmatima gibi rahatsızlıklar, bunun yanı sıra iki göz arasında farklılık ve şaşılık da görülmektedir. Okul çağına gelen çocukların birçoğunda da miyopi gibi göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilmektedir.

Çocuklarda göz hastalığı belirtileri:

Yenidoğan ve erken çocuklukta gözlerde devamlı bir kaşınma, ışığa aşırı hassaslık, bir nesneye odaklanmada ya da takip etmekte zorluk çekme, gözler arasındaki farklılıklar, gözlerdeki kızarıklık durumu, gözlerde sulanma, gözbebeğinde beyaz bir yansımanın görülmesi gibi durumlar çocuklarda görülen göz hastalıkları belirtileridir.

Okul öncesi çocukların herhangi bir objeye bakarken başlarını bir yöne doğru eğmesi ya da çevirmesi, odaklanırken gözlerini kısmaları ve denge problemi yaşamaları göz hastalığı belirtileridir. 

Çocuklarda göz sağlığının korunmasında dikkat edilecekler:

Çocuklardaki görme bozuklukları onların denge ve vücut gelişimini olumsuz etkiler. Bunların yanında sosyal gelişimi ve iletişim becerilerini de ciddi anlamda etkilemektedir. Görme ile ilgili sorunların erken dönemde tespit edilmesi ve tedavilerinin yapılması, ilerleyen yaşlarda sağlıklı gözleri olması bakımından oldukça önemlidir. Görme sorunlarının belirlenmesi de ancak periyodik göz muayeneleri ile gerçekleşebilir.

Çocukların göz muayenelerinin düzenli olarak yapılmasının yanı sıra, sağlıklı ve dengeli bir beslenme, kişisel hijyen ve bakım eğitimi, küçük yaştan itibaren kaliteli güneş gözlüğü kullanımı, odasında uygun aydınlatma koşullarının sağlanması, bilgisayar ya da TV gibi cihazların başında geçirilecek sürelerin iyi belirlenmesi ve göz hizasında bakılmasının sağlanması alınması gereken önlemlerin bazılarıdır.

Erken tanılama çok önemlidir.

Çocukların göz muayenelerinin erken dönemde başlaması ve sorunların geç olmadan teşhis edilmesi, sistemik hastalıkların belirlenebilmesi yönünden de büyük önem taşımaktadır. Prematüre bebeklerdeki tek ya da çift taraflı körlüğe neden olabilen prematüre retinopatisi göz doktoru vasıtasıyla acilen tedavi edilmeye başlanmalı ve müdahale edilmelidir.

Özellikle yenidoğan bebeklerin gözlerinin paralel ve saydam olup olmadığı kontrol edilmelidir. Dünyaya gelen her bebeğin, ilk 12 aylık dönemlerinde doktor tarafından göz muayenelerinin yapılmış olması gerekmektedir. Bundan sonraki dönemlerde de 3 ve 5 yaşlarında periyodik muayene yapılmalı, daha sonraki süreçte de maksimum 1-2 yıllık aralarla bu muayenelere devam edilmelidir.

En sık görülen göz hastalıkları

1- MİYOP: Uzağı görememe halidir.

2- HİPERMETROP: Uzak ve yakın görmeyi etkilemesi nedeniyle çocuklarda en çok üzerinde durulması gereken gözlük kusurudur.

3- ASTİGMAT: Astigmatizma da diğer gözlük kusurları gibi genetik özellik gösterebilir.

4- GÖZ ENFEKSİYONLARI:
En çok bilinen ve çocuklarda yaygın olarak görülen enfeksiyonlar göz nezlesi ve arpacıktır.

5- ARPACIK HASTALIĞI: El, havlu ya da havuz gibi enfekte bir ortamdan mikrop bulaşması ile oluşabilir.

 

Leave a Reply