Çocuk Psikologuna Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Çocuk psikologları, çocukların sorunlarını ve durumlarını anlamakta size yardımcı olacak kişilerdir. Çocuk psikoloğunda çocuklarla karşılıklı konuşma yerine, sıklıkla oyun oynayarak sorunlar algılanmaya çalışılır. Çünkü çocuk, oyun oynadığı kişiye uyum ve güven duyar. Bu sayede, sorunlar rahatlıkla ortaya çıkar. Çocuk psikoloğuna gitmeden önce çocuk hazırlanmalıdır.

Psikoloğa gitmeden önce, çocukla konuşmak onun psikoloğa daha iyi adapte olmasını sağlayacaktır. 3-4 yaş ve 5-6 yaş aralarında olan çocuklarla farklı şekillerde konuşmak gereklidir. 3-4 yaş aralığında olan çocuklara, bir abla ya da abinin onunla oyun oynamak istediğini, oyun bitene kadar onu dışarıda bekleyeceğinizi ve sonra birlikte eve gideceğinizi söyleyebilirsiniz. Merak ettiğinde, dışarıda yanınıza gelebileceği konusunda da ona güven verebilirsiniz.

5-6 yaş aralığında olan çocuklar, sorunun ne olduğunu anlayabilir ve psikoloğa gitmemek için direnebilir. Bu durumda, çocuğa problem söylenir ve bunun oyun oynayarak çözümleneceği anlatılabilir. Gideceği yerde, oyunları ve oyuncakları onun saçeceği söylenir. Sizin gene onu bekleyeceğiniz anlatılır.

Çocukların, ilk zamanlarda psikologla bağ kurması ve onlara güvenmesi beklenmez. psikologla bağ kurması, sadece olumlu duygular hissetmesi ve bunu sizi anlatması beklenir. Size hergün gidebileceğini söylemesi, bağın yavaş yavaş kurulmaya başlandığını gösteren ilk işarettir.

Terapi süresince destek olmak:

Çocuğum nasılsa terapi görüyor ve düzelecek diye düşünerek, evde hiçbir şey yapmamak etkiyi yavaşlatır. Oysa siz terapiye destek olduğunuzda, tedavi çok daha başarılı geçecektir. Bu süreçte hemen ve hızla değişimler beklenmez. Çocuğun problemi, aile yapısı gibi etmenler durumu etkilemektedir. Çocuk terapisti, ailenin de terapi almasını isteyebilir. Bu durum, ailenizin ve çocuğunuzun sağlığı açısından, önemli sorunları çözmenize yardımcı olmaktadır. Ayrıca iyileşme durumu hızlanacak ve güçlenecektir.

Çocukların sorunları, dönemler arasında farklılık gösterir. Pek çok kişi terapi gördükten sonra, bir daha terapiye ihtiyaç duymayacaklarını düşünür. Fakat bu ne yazık ki olmamaktadır. Aile içinde ve yaşının getirdiği farklı dönemlerde sorunlar yaşayabilmekte ve terapi ihtiyacı tekrar oluşabilmektedir. Çocuklar, bazen bazı sorunlarla başa çıkmakta zorlanırlar. Bu süreçte sorunları kesinlikle çözülmesi gerekmektedir.

Fakat, her sorun yaşandığında psikoloğa gitmek de pek sağlıklı değildir. Sorun yaşandığında gözlem yapmak önemlidir. Çocuk, arkadaşları arasında ve evde nasıl? Davranışlarında farklılıklar var mı? Bu davranışlar uzun süreli mi? Baş etmekte zorlanıyor mu? Bu durumları inceleyerek psikoloğa gitmeye karar vermelisiniz.

Psikolog seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Psikolog seçimi yapmak çok önemlidir. Bu durumda, çevrenizdekilere danışın. Daha önce gidilen ve olumlu sonuç alınan psikologları tercih etmeye çalışın. Çocuğunuzun okulundan size referans verecek psikoloğu seçin. İnternette olan yorumları pek dikkate almayın. Çünkü, bu yorumlar ve demeçler tamamen uydurma olabilir.

Psikolog seçiminde iyi eğitim, uzmanlık alanının çocuğunuzun sorunu ile bağını öğrenin. Psikoloğun çocukla bağ kurabilmesi, durumu anlayıp anlamamasına dikkat edin. Çok fazla psikolog değiştirmek mantıklı olmadığından, seçim yaparken araştırın, referans alın ve içinize sindirin.

Çocukların sorunları ile ilgili karar verirken, sorunun çocukta mı, yoksa aile içi sorunlarınızda mı olduğuna iyi karar verin. Aile içinde sorun varsa, öncelikle sorunu yaratan kişi ya da kişilerin terapi almasını sağlayın. Aile terapistlerinin, aile içinde psikolojiyi düzeltebileceğini unutmayın.

Kaynak: Bu yazı, tavsiyeediyorum.com/makale_18941.htm kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply