Çocuk beslenmesinde yapılan bu hatalar kanser riskini artırıyor

Küflü peynir, iyi yıkanmayan sebzeler, yanık etler, pastörize edilmemiş meyve suları ve açıkta satılmakta olan yiyecekler gibi gıdalar bilinçsiz bir şekilde tüketilirse çocuklarda kanser riskini arttırmaktadır. Yazımızda, çocuk beslenmesindeki hatalar ve doğru beslenme hakkında bilgilerin yanı sıra, çocuklardaki kanser riskinin azaltılması konusunda bazı tavsiyeler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Pişirme sırasında yanan etleri çocuklara yedirmeyin;

Tüm iyi pişirilmiş beyaz ve kırmızı etler, balıklar, yumurta, konserve ve sığır, kuzu, balık, tavuk ve kabuklu deniz ürünleri ile birlikte, buzdolabından muhafaza edilmek şartıyla salam, sosis, jambon ve paketli hazır ürünler bekletilmeksizin tüketilmesi gerekir. Bütün az pişmiş ya da pişirilmemiş et ve et ürünleri, tavuk ve hindi gibi beyaz etler, balıklar, az pişirilmiş yumurta, yağda kızartılmış yanmış besinler, tütsülenmiş deniz ürünleri, sakatatlar ve hazır et ürünleri, hijyenik bir ortamda muhafaza edilmeyen salam, sosis ve jambon gibi gıdalardan kesinlikle uzak durmak gerekir.

Açıkta satılan çiğ süt ve süt ürünlerde hastalık riski var;

Pastörize edilmiş olan süt, peynir, dondurma ve yoğurt gibi gıdaların belirli bir miktarda tüketilmesinde herhangi bir problem bulunmamaktadır. Pastörize edilmemiş ve açıkta satılmakta olan bu sınıftaki ürünler, küflü ve beklemiş eski peynirler, kaynağının ne olduğu tam olarak bilinmeyen süt ürünleri ve peynirlerin tüketilmemesi gerekmektedir.

Kabuğu kalın olan meyveler derinden soyularak tüketilmelidir;

Çok iyi şekilde hazırlanan konserve ve dondurulmuş sebzelerin iyi pişirilerek yapılan yemekleri, kabuğu alınmış sebzelerin tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Hazırlanacak olan sebzeler minimum 3 defa çok iyi şekilde yıkanmalıdır. Çok iyi yıkanmayan sebzelerin kullanıldığı veya şüphe duyulan salataların çocuklara yedirilmemesi gerekmektedir. Pastörize ambalajlı kutularda tek içimlik meyve suları, konserve olan meyveler, portakal, kivi, armut, muz ve elma gibi kabuğu kalın olan meyveler soyularak rahatlıkla tüketilebilir. Pastörize edilmemiş meyve suları, taze dondurulan meyveler ve onların suyu, dondurulmuş olan çilek ve üzüm gibi gıdaların çocuklara verilmemesi tavsiye edilmektedir.

Kuru baklagillerle hazırlanan yemekler temiz içme suyuyla yapılmalıdır;

Paketlenmiş olan bütün ekmek türleri, paketli bisküviler ve gevrekler, hamur tatlısı çeşitleri, temiz su ile kaynatılarak yapılan kuru baklagiller, unlu ve tahıllı çorbalar, iyi pişirilen makarnalar, bulgur ve pirinç pilavı, çok iyi şekilde pişen kuru fasulye, yeşil mercimek, nohut ve barbunya gibi baklagiller çocuklarda sağlık bakımından oldukça iyidir.

Açıkta hijyenik ortamda satılmayan tüm ekmek çeşitleri, pasta, kurabiye ve bisküviler, yağda kızartılmış börek, tatlı ve çörekler, pişirilmeden kullanılan tüm tahıllar da çocuk sağlığı açısından sakınca doğurur. Bunlara ek olarak, yağ tercihi konusunda pastörize edilmiş tereyağı ve zeytinyağı kullanılmalı, açıktaki yağ ve tereyağları kullanılmamalıdır. Çünkü bu tür ürünlerin hijyenik olmayan bir ortamda bulunmaları enfeksiyon riski doğuracaktır.

Musluk suyu 10 dakika süreyle kaynatılmalıdır;

Çocukların sıvı tüketimleri de belirli bazı kurallara tabi tutulmalıdır. Tek kullanımlık olarak hazırlanmış paketlerde demlikte kaynatılarak yapılan çaylar, kakao, kaynatılmış suyun kullanıldığı içecekler, paketli mamalar ve konserve şişeli içeceklerin kullanılmasında bir sıkıntı yoktur. Eğer musluk suyuyla bir şey hazırlanacaksa, bu suyun minimum 10 dakika kadar kaynatılması gerekmektedir. Çocukların özellikle asitli içeceklerden, alkollü ve mayalı içeceklerden, soğuk suyla demlenen çaylardan uzak tutulmaları gerekir.

Çocukların doğru beslenmesi için öneriler;

  • Çocukların tüketeceği yiyeceklerinin hepsinin çok iyi pişirilmiş olması gerekir. Kızartmalar ve bu şekilde hazırlanacak yiyecekler tercih dışında tutulmalıdır. İyi pişirilmiş olan yiyeceklerin hemen tüketilmesi ve arta kalanların ise sonraki öğünde çocuğa verilmemesi gerekir.
  • Çocuklara çürük, patlak, ezik olan sebze ve meyveler verilmemelidir. Özellikle mevsiminde taze olanlar seçilmeli ve varsa kabukları soyularak yedirilmelidir. İçinde katkı bulunan hormonlu gıdalardan kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • Ambalajı hatalı konserve ve bozuk ürünler tüketilmemelidir. Satın alınırken kapağı kabarmış konserve ürünler alınmamalıdır, çünkü mikrop üremiş olabilir.
  • Çocuklarınız için hazırlayacağınız yumurta maksimum 10 dakika kaynatılmalıdır.
  • Yemeklere ilave edilen baharatlar pişirme sırasında konulmalı, sonradan eklenmemelidir.
  • Çocuğa yemek hazırlarken kullanılan kapların temiz ve camdan olmasına özen gösterilmelidir. Kesme tahtasının ahşap olması nedeniyle bakteri oluşumu söz konusu olabilir.
  • Bulaşıkların bulaşık makinesinde en yüksek ısıda yıkanması gerekmektedir.
  • Çocukların tüketeceği yiyeceklerin mümkün olduğunca taze ve günlük olarak alınması gerekir. Alınan besinlerin son kullanma tarihleri de kontrol edilmelidir. Özellikle süt ve süt ürünleri, pastörize ya da UHT olacak şekilde tek kullanımlık olarak alınması daha iyidir.
  • Günlük olarak 2-2,5 litre kadar su tüketilmesi gerekmektedir. Suların cam şişelerde muhafaza edilmesi önemlidir. Uzun süre plastik şişede bekleyen ve güneş ışığına maruz kalan suların kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/cocuk-beslenmesindeki-bu-hatalar-kanser-riskini-artiriyor/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply