Çocuğunuzun iştah problemleri nasıl çözülür?

cocuklarda-istah-sorunu

Hemen hemen tüm çocuklarda en büyük sorun iştahsızlıktır. Ailelerin yaptığı en önemli sorun ise, çocuklarını diğer ailelerin çocukları ile karşılaştırmaktır. Başka çocuklar çok yemek yerse, kendi çocuklarının az yediğini düşünürler. Akıllarda olan konu, şişman çocukların sağlıklı olduğudur. Oysa durum çok farklıdır.

Çocuklar biraz büyüdüklerinde durum daha da farklılaşır. 12-13 yaşında olan çocuklar yemek yemek istemezler. Bu yaşlarda kilo almaktan korkan çocuklar hep diyetteler. Oysa bu yaşlarda vücut gelişimi ve kemiklerde büyüme devam etmektedir. Bu durumda pek çok çocuk kısa boylu veya sağlıksız olmaktadır. Bu durumda ailelere, zorla yemek yedirmek değil, çocukla konuşarak yönlendirme yapma önerilir. İştahsızlığın en başlıca nedeni, yemek seçmedir. Küçük yaşlardan itibaren elde edilen yeme alışkanlıkları ilerleyen yaşlarda yemek seçmeye neden olmaktadır. Anne ve babanın tüketmediği yiyecekleri, çocuktan beklemek hayaldir. Bu nedenle, anne ve babaya sebze ve meyvede seçici olamam önerilir. Son yıllarda anoreksia nevroza ve bulimia hastalıkları da artış göstermektedir. Bu nedenle ailelere ayrıca çocuğun yeme alışkanlıklarını kontrol etmek de önerilir.

Çocuğun yeme alışkanlıklarının oluşması için yapılacaklar

Çocuğunuzun sevmediği besinleri seveceği şekilde hazırlayın.

Yemek yeme saatlerini zevkli hale getirin.

Yemek masasına birlikte oturmak,

Yemeği televizyon karşısında değil, sohbet ederek yemek,

Yemek sırasında tartışma yaratmamak,

Sağlıksız besinler yerine sağlıklı olan besinleri tercih edin.

Masa düzenine dikkat edin, masa örtüsünü, peçeteleri renkli ve şık seçin.

Beslenme alışkanlıkları çocuk yaşlarda kazanılmaktadır. İlerleyen yaşlarda bu alışkanlıklar edinilemeyeceğinden farklı besin türlerinin tamamına alışkanlıklar edinmesini sağlayın.

Okul çağında olan çocuklarda beslenme:

Çocukların okulda olan başarıları, çalışmalarına ve sağlıklı beslenmelerine bağlıdır. Bu nedenle okul çağında olan çocuklara, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bu dönemde kazanılan beslenme alışkanlığı ömür boyu devam etmektedir.

Özellikle sabah kahvaltısına çok önem verilmelidir. Kahvaltıda peynir, zeytin, yumurta, ekmek ve taze sıkılmış meyve suyu veya süt mutlaka olmalıdır.

Okul çağında olan çocuklar asitli içeceklere ve meşrubatlara eğilimlidirler. Bunların yerine, ayran, süt ve taze sıkılmış meyve suyu içilmelidir.

Çocuklar rahat bırakılmalıdır. Çocuk gönlünce oynamalı, koşmalı ve terlemelidir.

Çocuklar, anne ve baba ne yaparsa onu yapar. Siz bazı besinleri sevmezseniz o da sevmez. Siz süt içmezseniz o da içmez. Bu nedenle çocuğunuza örnek olun. Beslenme alışkanlıklarınızı onun için değiştirin.
Çocuklar bazı abur cuburları çok sever. Bu yiyecekleri yemeklerden önce vermemelidir. Bu şekilde iştah kapanacak ve ana yemek yenilmeyecektir.

Yemeğe oturmadan önce çocuğunuzla birlikte masa kurun. Yemeklerin aile ile birlikte yenmesi bir alışkanlık kazandırır. Masada ne kadar yiyeceksin ve ne istiyorsun diye mutlaka çocuğa sorun.
Çocuk okulda yemek yiyorsa mutlaka menülere dikkat edin. Bu durumda okulda verilen yemeği akşam siz evde yapmazsınız. Eğer, okula beslenme çantası gidiyorsa sağlıklı yiyecekler hazırlayın.

Leave a Reply