Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Cinsel yollarla bulaşan hastalıkları sizler için bir araa getirdik, işte detaylar. Cinsel temas neticesinde virüs, bakteri veya parazitlerin insanlar arasında geçiş yapmasıyla bulaşan hastalıklara, zührevi hastalıklar ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklar denmektedir. Bu gruptaki bazı hastalıklar sadece cinsel yolla değil, kan ya da yakın temas ile de bulaşabilmektedir. Buna en iyi örnek AIDS’tir. Çünkü hem cinsel yolla hem de kan nakli ile de bulaşabilen bir hastalıktır.

Bu hastalıklarda daha çok genital bölgede ağrı, akıntı, ülser veya kabarcıklı lezyonlar, şişme, yanma, idrar sırasında yanma ve kızarıklık gibi şikayetler görülmektedir.

Zührevi hastalıklardan korunma:

Zührevi hastalıklardan korunmanın en doğru ve en güvenilir yolu güvenli cinsel ilişki yaşamaktan geçmektedir. Burada en önemli konu da tek eşliliktir. Tek eşli bir yaşamdan çok birden fazla partneriniz varsa, partnerinizin cinsel geçmişinden emin olmalısınız. Bundan emin değilseniz mutlaka prezervatif kullanılmasında fayda vardır. İşte, cinsel yolla bulaşan hastalıklar;

1- Genital siğil:

Human Papilloma Virüsünden kaynaklanan cinsel yolla bulaşan viral bir enfeksiyon olan genital siğil, enfekte olmuş partnerle yapılan korunmasız cinsel ilişki ile ortaya çıkmaktadır. Genital siğil, özellikle vulva ve anüs çevresinde lokal, ağrısız pigmente lezyon biçimindedir. Bazen rahim ağzında ve vajinanın içinde de oluşabilir. Tedavisinde ilaçlar pek de olumlu sonuçlar vermez. Bundan dolayı da siğillerin cerrahi yöntemle ya da elektrokoter ile yakılması gerekir. Kısa süreli olmasa da uzun dönemde tekrarlama olasılığı vardır. En önemlisi, rahim ağzına yerleşen siğiller daha sonraki yıllarda rahim ağzı kanserine yakalanma riskini arttırdığı bilinmektedir.

2- Genital Herpes:

Bu hastalığa Herpes Simpleks Virüsü (HSV Tip2) neden olmaktadır. Buna uçuk virüsü de denmektedir. Uçuk oluşmasına sebep olan Tip1 ve genital enfeksiyona sebep olan Tip2 türleri bulunmaktadır. Cinsel organda su kabarcıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Çok ağrılı bir akut dönem olabilmektedir. Şikayetler olarak idrar yapımında güçlük çekilmesi, yanma hissi ve vulvada ağrı ile birlikte yanma şeklinde sıralanabilir. Bu enfeksiyonda kasık bölgesinde yer alan lenf bezleri büyür. Akut dönemin sona ermesinden sonra dönem dönem yenileme riski bulunmaktadır. Yenilenen enfeksiyon daha hafif olsa da bulaşıcılığı oldukça yüksektir. Genital Herpes’in tedavisi sırasında antiviral ajanlar kullanılabilir. Doğum yapan kadınların genital herpes hastalığı bulunuyorsa, bebeğin ciddi enfeksiyonlara yakalanmasına neden olabilir. Genital herpesli kadınlarda doğumun sezaryenle yapılması önerilmektedir.

3- Bel soğukluğu (Gonore):

Bakteriyel bir hastalık olan Gonore (Bel soğukluğu), hem kadın hem de erkeklerde ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Erkeklerde penisten meniye benzer bir akıntı, kadınlarda da vajinadan kötü kokulu bir akıntı ile olur. Kadın ve erkekte idrar yaparken yanma şikayetlerine sebep olmaktadır. Her iki inste de belirti vermeden seyredebilen bir enfeksiyondur. Hastalığın akut döneminde tanılamak kolaylaşır. Bel soğukluğu tedavisi etkili antibiyotik kullanımıyla yapılmalıdır. Tedavinin tamamlanmaması, eksik kalması ya da etkisiz bir tedavi uygulanması halinde üreme siteminde, hatta tüplerde ciddi hasarlara neden olabilir. Bu hasar neticesinde kısrılık ya da dış gebelik oluşma riskinde artma görülebilir.

4- AIDS:

HIV ( Humn Immundeficiency Virus ) kaynaklı bir enfeksiyon olan AIDS, korunmasız cinsel ilişkiler, kan nakli, enfekte birinin traş bıçağının ya da enjektörünün kullanılması şeklinde bulaşmaktadır. Hatta enfekte olmuş olan anneden doğan bebeklerde de AIDS hastalığı bulunmaktadır. HIV’in hedefi bağışıklık sistemi olup, direnci düşürerek kanser ve bazı ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Korunmasız yapılan cinsel ilişkiden şüphelenildiğinde ancak 3-6 ay sonra kan testi pozitifleşmektedir.

5- Hepatit B:

Karaciğere önemli hasar veren bir enfeksiyon olan Hepatit B cinsel yol ile de bulaşabilmektedir. Gizlice seyredebilen bu enfeksiyonun bulgularının bazılarında bulaştıktan sonra sarılık görülmektedir. Sinsi seyirli bir enfeksiyon olan Hepatit B, uzun dönemde siroza ve karaciğer kanserine neden olabilmektedir. Korunmada Hepatit B aşısı etkili olmaktadır. Enfekte bir anneden doğan bebeğe de bulaştığı için, doğumdan hemen sonra aşılanması gerekmektedir.

Leave a Reply