Cilt kanseri ve Cilt kanserinden korunma yöntemleri

cilt-kanseri-ve-korunma-yontemleri

Cilt kanseri son yıllarda çok fazla karşılaştığımız bir kanser türüdür. Özellikle çok sinsi ilerlediğinden çok geç fark edilebiliyor. Özellikle güneşle çok fazla teması olan insanların ve ailesinde cilt kanseri olan kişilerin mutlaka periyodik olarak kontrole gitmesi ve bu hastalıktan korunma yöntemleri hakkında bilgi edinmesi gerekiyor. 

Cilt kanserinin bilinen üç yaygın şekli vardır. Bazal hücre karsinom, yassı hücreli karsinom, malignant melanon. Bu isimler aslında deri hücrelerinin isimleridir. Kanser hangi hücrede ortaya çıkarsa onun ismini almaktadır. Bazal ve yassı hücreli olanlar yavaş ilerleyen türken, malignant hızla ilerlemektedir.

Cilt kanseri belirtileri:

Bazal hücreli kanserde, deride kabarıklık, ani çıkan yaralar, uzun süre iyileşmeyen yaralar ortaya çıkmaktadır. İşte, bu nedenle hasta hemen doktora gider ve tanı koyulur.

Malign kanserler, eskiden beri olan veya yeni çıkan benlerde ortaya çıkmaktadır. Benlerde oluşan renk değişimi, kırmızı kanama noktaları, düz olan benin kabarık olması başlıca belirtilerdir. Asimetrik olarak benin gelişmesi yani, benin bir kenarından yıldızımsı çıkıntılar oluşmasıdır. Genelde kanser olan benler, asimetrik gelişir.

Cilt kanserinin sıklıkla güneş alan bölgelerde geliştiği söylense de bu kesin bir bilgi değildir. Skuamöz ve bazal hücreli kanserler boyun, kafa derisi, el ve kollarda daha sık görülür. Melanom ise, saçlı deri, avuç içi gibi vücudun her bölgesinde görülür.

Cilt kanseri için risk durumu :

Cilt kanserinde benler daima risk oluşturur. Bu nedenle uzmanlar benlerin olduğu bölgelerin düzenli olarak ayna karşısında kontrol edilmesi gerekliliğini söylüyor. Benlerde olan en ufak değişim bile hemen bir hekime gidilmesini gerektirir. Eğer ailenizde birinci derece yakınınızda cilt kanseri varsa doktora her sene bir defa kontrole gitmekte erken tanı için gereklilik vardır.

Koruyucu olmadan güneşe maruz kalmak, güneşin dik geldiği saatlerde güneşlenmek cilt kanserine davetiye çıkarmaktır.

Açık ten yapınız varsa kansere daha yatkın olursunuz. Tenin açık olması korunma faktörünü arttırmayı gerektirir. Bu nedenle cilt yapınıza uygun faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır. Saat 11-16 arasında güneşten uzak durmak, güneş gözlüğü ve şapka kullanmayı alışkanlık haline getirmek gerekir. Solaryumun zaten kanser yaptığını bildiğimiz için uzak durmak gereklidir.

Cilt kanserinde tedavi nasıl yapılır?

Cilt kanseri ve diğer tüm kanserlerde erken tanı ve teşhis hayat kurtarmaktadır. Erken tedaviye başlamak kanserde büyük başarı sağlamaktadır. Cilt kanseri tedavisinde radyoterapi, kemoterapi, cerrahi uygulama yapılmalıdır.

Radyoterapi:

Bazal ve Sküamöz hücreli kanserlerde, radyoterapi uygulaması yapıldığı halde çok başarılı değildir. Bu uygulama yerine kemoterapi ve cerrahi uygulamalar çok daha etkilidir.

Kemoterapi:

Cilt kanseri, başka dokulara atladığında kullanılan bir tedavidir.

Cerrahi uygulamalar:

Cerrahi uygulama yayılmamış kanserlerde çok daha etkilidir. Kanserin tipini belirlemek için biyopsi yapılabilir. Kanserli doku tamamen çıkarılabilir. Tümör halinde olan ben alınabilir. Ancak ben, alt dokulara kadar ilerlediyse plastik cerrahi ile uygulama yapılabilir.

Leave a Reply