Burun tıkanıklığının nedenleri ve tedavisi

burun tıkanıklığı ve tedavisi

İnsanlarda sıklıkla rastlanan burun tıkanıklığı ve nedenleri sorununa burun kemiğinde ve kıkırdakta görülen eğrilikler, burunda et büyümesi, kronik sinüzit ve alerji gibi etkenler neden olmaktadır. Burun tıkanıklığı bazı kişilerin dikkate almadıkları bir durum ve ameliyat olma korkusu da burun tıkanıklığı sorunlarını arka plana atmaya sebep olabiliyor. Halbuki burun tıkanıklığı kişilerin yaşam kalitesini düşürmekte, ileride de bazı rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Ağızdan nefes alınması horlama yapıyor:

Gece uykuda ağızdan yapılan solunum kişide horlamaya neden olmakta, uyku apnesi, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, gün içinde uyuklama da horlama nedenlerindendir. Burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes alıp veren kişiler havadaki yabancı maddeleri de süzgeçten geçirmeden akciğerlerine almaktadırlar. Soğuk hava solunursa akciğerler üşür, toz boğazı tahriş eder, kuru hava da akciğerde ve solunum yolunda kuruluğa sebep olur. Ağız yoluyla solumak dudakların çatlamasına ve kurumasına, dişetlerinde gerilmeye ve dilde de kuruluğa neden olmaktadır. Sonuç olarak ağızdan nefes almak kronik faranjite yol açabilmektedir. Burun tıkanıklığının tedavisi yapılmadığı taktirde akciğerlerde ve bronşitte farklı problemlere de neden olabilmektedir.

Burun tıkanıklığı tedavisinden kaçınmayın:

Burun kemiğinde ve kıkırdakta olan eğrilik, et büyümesi, kronik sinüzit ve alerji gibi rahatsızlıklar ameliyatla giderilebilmektedir. Bu ameliyat sonrasında gerekli olmazsa tampon kullanılmamaktadır. Yeni teknolojiler sayesinde hastaların konforunda önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bundan dolayı burun tıkanıklığı problemi olanların tedaviden sakınmamaları gerekmektedir.

Hiloterapi ile şişlikler olmuyor:

Hiloterapi, klasik buz uygulamasının yerini almaktadır. Yüz ve burun estetiği ameliyatlarında başvurulan hiloterapi yöntemi ile ameliyat sonrası görülen şişlikler ve morluklar büyük ölçüde görülmemektedir. Klasik buz uygulaması ile ameliyat edilen hastaların göz çevresinde meydana gelen şişme ve morarmalara karşı 24-48 saat süreyle yüze buz konulmakta, buzun gereğinden daha fazla soğuk olması durumunda hasta huzursuzlanmakta, dokulardaki lenf ve kan dolaşımını da negatif etkileyerek hastanın iyileşme sürecini geciktirmekteydi. Hiloterapi ile bu sorunlar büyük ölçüde giderilmiş oldu.

Burun tıkanıklığı sorunu olanların, vakit geçirmeden sorunun altında yatan nedenlerin belirlenmesi için bir uzmana görünmeleri, hastalığın türüne göre de tedavi edilmeleri başka problemlerin önlenmesi açısından oldukça önemlidir.

Leave a Reply