Burun kanaması nasıl geçer?

burun kanaması nasıl geçer

Burun kanaması nedir nasıl geçer, burun kanaması nasıl durdurulur. Vücudumuzun en fazla kanlanan organlarından biri olan burnumuz, çok basit sebeplerle kanayabilmektedir. Burun kanaması ile ilgili genel bir fikir sahibi olmak, kanama esnasında ne yapılabileceği hakkında yardımcı olacaktır.

Burun kanamasında uygulanacak yöntemler:

İlk olarak burun kanamasını durdurmak için başın öne eğilmesi gerekmektedir. Baş kesinlikle arkaya doğru eğilmemelidir. Burun kanaması sırasında soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Soğuk uygulamayı burun kanatlarına ve burun sırtına yapmak mümkündür. Burna pamuk tıkamadan önce suyla yıkanıp temizlenmesi uygundur. Bu uygulamaların hiçbiri işe yaramıyor ve burun kanaması devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizde fayda vardır.

Burun kanaması yaşayan kişinin sakinleştirilmesi önemlidir. Aşırı heyecan ve panik yapıldığında kan basıncı yükselebilir ve daha da şiddetlenebilir. Kanama sırasında başın öne eğilmesi, geriye eğildiğinde yaşanabilecek kanın boğaza ve genize akmasını önleyecektir. Bu sayede hem kanamanın boyutu anlaşılır, hem de kişinin mide bulantısı yaşaması önlenir.

Kanamada burnun yumuşak iki yanı parmaklarla sıkıştırılmalıdır. Bu sırada burun açıcı sprey ile az bir miktar pamuk ıslatılarak burna yerleştirilebilir. Bu şekilde 5-10 dakika beklenmelidir.

Burun kanaması şiddetliyse arka burun kanamasından şüphelenilmelidir ve hastaneye ulaşılmalıdır. Hastada tansiyon problemi varsa ilaçlarını almayı unuttuğu varsayılmalıdır. Mümkünse tansiyon değerleri ölçülmeli ve ilaçları verilmelidir.

Hasta dik şekilde oturmalı, yatması gerekiyorsa da başın yüksekte olmasına özen gösterilmelidir. Bu sayede kalp seviyesinden yüksekte tutulur ve kan basıncı azalacağından kanamanın şiddeti azalabilir. Hastanın burnuna ve yanaklarına buz uygulaması yapılabilir. Kanama durduysa yavaşça nefes almaya çalışılmalıdır.

Burun kanamasında doktora gidilmesi gereken durumlar:

Tekrarlayan ve durmayan burun kanamaları

Burun kanaması varken, idrar ve dışkılama ile de kanama olması

Hafif şiddetteki darbelerde bile vücutta morarma olması

Kan sulandırıcı ilaç kullanılması

Karaciğer, hemofili ve börek hastalıkları gibi pıhtılaşma sorunu yaratan hastalıkların olması

Çok yakın zamanda kemoterapi alınması

Burun kanamasının tekrarlanmasını önlemek:

Burun içi tuzlu su içerikli spreylerle nazik bir şekilde temizlenmelidir.

Kanamadan sonra sümkürme ya da burun karıştırma eylemi yapılmamalıdır.

Ağırlık ya da ağır işlerden kaçınılmalıdır.

Başın kalp seviyesinden yukarıda tutulması gerekir.

Ortam havası kuruysa nemlendirilmeli.

Baharatlı ve sıcak yiyecekler tüketilmemelidir.

Sıcak su yerine ılık su ile banyo yapılmalıdır.

Mecbur kalınmadıkça aspirin gibi ilaçlar alınmamalıdır.

Leave a Reply