Buğdayın faydaları saymakla bitmiyor

buğday ve faydaları

Bu gün siz değerleri okurlarımıza, buğdayın faydaları nelerdir, neye iyi gelir, buğday çeşitleri ve bu bitki hangi hastalığa iyi gelir bunlardan bahsedeceğiz. Sağlıklı beslenmenin başlıca besin kaynağı olan buğday, insan sağlığı bakımından pek çok faydası bulunmaktadır. Buğday, buğdaygiller familyasından otsu bir bitkidir. Un ve yem üretiminde temel besin maddesi durumundaki buğday, B vitamini ve karbonhidrat açısından çok zengindir. Türleri arasındaki esmer ve kızıl buğdaylar en faydalı olanlarıdır.

Buğdayın çeşitleri

  1. Esmer buğday,
  2. Kızıl buğday,
  3. Yumuşak buğday,
  4. Kılçıklı buğday,
  5. Sert buğday,
  6. Kalınca buğday,
  7. Kanbur buğday

Buğdayın faydaları

Buğday, cilt sağlığından saç sağlığına, kalp sağlığından göz sağlığına kadar pek çok faydası olan buğday tam bir enerji kaynağıdır.

  1. Beyni güçlendirir,
  2. Gözü kuvvetlendirir,
  3. Midenin buğdayı hazmı kolay olduğundan mideye faydalıdır,
  4. Güç yönünden zayıflamış organları kuvvetlendirir,
  5. Erkeklik gücünü arttırır,
  6. Kişinin mizacını yumuşatır,
  7. Besin değeri açısından şişmanlatıcıdır,
  8. Cilde faydalıdır,
  9. Genel sağlığı korur,
  10. Sindirim sistemine yararlıdır,
  11. Kalp sağlığına iyi gelir,
  12. Vücudu temizler,
  13. Kanserle savaşta faydalıdır,

Lifli gıdalar sağlıklı beslenmenin temelini oluşturmaktadır. Buğdayın dış kabuklarından elde edilmekte olan kepek, daha çok mısır gevreği türündeki gıdalarla tüketilmektedir. Kepekli buğday unu kullanılarak yapılan yiyecekler bağırsakların sağlıklı ve düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığın önüne geçmektedir. Buğday tanesi öze çok besleyicidir. Vücudun özümsediği ve ihtiyaç duyduğu demir, kalsiyum ve çinko burada bulunmaktadır. Besin değeri olarak mısır ve yulaftan daha yüksek bir değere sahip olan buğday, rektum ve bağırsak kanserini önleyici etkilere sahiptir. Mısır ve yulafa nazaran sindirilmesi daha zordur.

Buğdayın kepekli olan türü normaline göre çok daha sağlıklıdır. Mide hazımsızlığında buğday çorbasına nane eklenirse hazımsızlığı gidermektedir. Tüketilen tam buğday ekmeği, tam tahıllıların sağladığı magnezyum glikoz kullanımını olumlu yönde etkilemektedir. İçindeki E vitamini ve antioksidanlar ile metabolik sendrom sorunlarını önlemede etkilidir.

Buğday ve gluten hastalığı:

Buğday herkese aynı faydayı sağlamaz. Gluten intoleransı ve çölyak hastalarında yan etkileri vardır. Buğdaydaki gluten, mide ve bağırsak vasıtasıyla gluten hastalarınca sindirilemediği için tüketilememektedir. Gluten hastaları tam buğdaydan üretilmiş ürünleri tüketirlerken mutlaka doktorlarına ya da diyetisyenlerine danışmalıdırlar.

Leave a Reply