Boyun Fıtığı Nedir Belirtileri Nelerdir Nasıl tedavi edilir

10 soruda boyun fıtığını tanıyın

Boyun Fıtığı Nedir Boyun fıtığı Belirtileri Nelerdir Boyun fıtığı Nasıl tedavi edilir: İlerlediği taktirde yürümede zorluk bile yaşatan boyun fıtığı ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları. İşte, boyun fıtığını 10 adımda tanımaya yardımcı 10 soru;

1- Boyun fıtığı nedir?

Boyunda yedi tane omur bulunmaktadır ve her bir omur arasında da çekirdek olarak isimlendirilen diskler vardır. İşte, bu disk dokusunda meydana gelen yırtılmanın omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi, bunun sonucunda da omuriliğe ve sinirlere baskı oluşturmasıyla meydana gelen duruma boyun fıtığı denmektedir.

2- Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?

Çok şiddetli seyreden boyun ağrısı ile birlikte, kola doğru yayılan uyuşukluk ve ağrı oluşur. Yırtılmış olan kıkırdak eğer sinirlere baskı yapıyorsa kolda güçsüzlük meydana gelir. Şayet omuriliğe baskı yapıyorsa tüm vücutta önemli sıkıntılar yaşanabilmektedir.

Boyun fıtığı belirtileri parmak uçlarına kadar uzanan ağrı, uyuşma ve ağrının olduğu kolda güç kaybı şeklinde görülebilmektedir. Kolda güçsüzlük sonucu kişi eline aldığı cisimleri düşürebilmekte ve bundan muzdarip olabilmektedir. Ortaya çıkan ağrı gece uykusu sırasında daha da artış gösterebilmektedir. Şayet baskı daha çok artarsa yürümede zorluk ve dengede sorun meydana getirebilmektedir. Hasta idrar ve dışkısını da tutamayabilir.

3- Kimler boyun fıtığı riski altındadır?

Boyun fıtığında ilerlemiş yaştaki kişiler başta gelen risk grubundadırlar. İlerleyen yaşa bağlı olarak boyun omurlarında bulunan kıkırdakta ortaya çıkan yıpranma boyun fıtığındaki en önemli etkendir.

4- Teşhis ve tanı nasıl konulur?

Boyun fıtığı, günümüzde uygun bir tedavi ile kontrol edilebilmektedir. Boyun fıtığı tedavisinin başarısında, erken teşhis ve tanılama çok önemli bir rol üstlenmektedir. Kesin tanıda hastaya yapılan MR dikkate alınmakta ve değerlendirilmektedir.

5- Tedavi yöntemleri nelerdir?

Boyun fıtığında cerrahi tedavi yani ameliyat en son çare olarak düşünülmektedir. Hastaların sinirleri sağlamsa doktorlar genellikle iki haftalık bir istirahat ve ilaç tedavisi uygulamaktadır. Şikayetlerin hafifletilmesinde yatarak gerçekleştirilmek şartıyla fizik tedavi de verilmektedir.

6- Boyun fıtığında ameliyat ne zaman gerekir?

Hastada yürüme güçlüğü ve kolda güç kaybı yaşanmaya başladıysa, muayene sırasında omurilik ve sinirlere ait bir takım kayıplar söz konusuysa, doktorlar cerrahi tedavi seçeneğine başvurmaktadırlar.

7- Standart boyun fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?

Klasik ameliyat uygulaması hastanın boynunun ön yüzünde, daha çok sağ tarafından 4-5 cm’lik kesi yapılarak gerçekleştirilmektedir. Cerrah, mikroskop altında fıtıklaşmış disk materyalini çıkarmakta ve sinirin rahatlamasını sağlamaktadır.

8- Ameliyat kesin çözüm sağlıyor mu?

Tıptaki gelişmeler ve yenilikler sayesinde, günümüzde boyun fıtığı ameliyatları ile kesin tedavi sağlanabilmektedir. Klasik operasyonlarda yaşanabilecek komplikasyonları da ortadan kaldıran, Kontraleteral mikrodistektomi adlı metot boyun fıtığı tedavisinde çok etkilidir.

9- Kontraleteral Mikrodistektomi metodu nasıl uygulanmaktadır?

Uygulanan bu yöntem, boyunda sorunlu olan kolun karşısında 2 cm’lik kesi yapılarak uygulanmaktadır. Özel bir teknik içeren bu yöntem ile fıtığın kıkırdak ve kemik çıkarılmadan tedavi edilmesini sağlamaktadır.

10- Kontraleteral Mikrodistektomi tekniğinin avantajı nedir?

Uygulamada kemiklerin birbirine kaynatılmaması, eklemin doğal hareket kabiliyetini korumasını sağlamaktadır. Diğer bir avantajı da gerçekleştirilen uygulamadan sonra hastanın aynı gün taburcu edilebilmesidir.

Boyun fıtığı ile ilgili şikayetleriniz ve belirtileriniz olduğunu düşünüyorsanız en kısa zamanda bir ortopedi uzmanına görünmeniz önerilir.

Leave a Reply