Boyun Düzleşmesi ve Sırt ağrıları Nedenleri

Boyun düzleşmesi ve sırt ağrıları nedenleri ve tedavisi

Boyun düzleşmesi ve sırt ağrıları nedenleri ve tedavisi: Çağımızın başta gelen sorunlarından olan boyun düzleşmesi ve sırt ağrılarının nedenleri ile birlikte tedavisi hakkındaki yazımızı mutlaka okuyun.

Boyun Düzleşmesi Nedir

Bilgisayarınızın karşısında bir proje ile ilgili yoğun bir çalışma yapıyorsunuz, ancak başınız ağrıyor ve bir türlü konsantre olamıyor, dikkatinizi toplayamıyorsunuz. Başınızdaki ağrı zamanla ense ve omuzlarınıza doğru yayılmakta. İş ile ilgili isteksizlik yaşıyor, çalışma yaptığınız projenin neyle alakalı olduğunu bile hatırlamak istemiyorsunuz. Bu saydığımız sorunlar birkaç günden bu yana devam ediyorsa ve sıklıkla da tekrarlıyorsa bir boyun probleminiz var demektir ve hemen bir uzmana görünmelisiniz.

Boyunla ilgili ne tür sorunlar olabilir?

Boyunla alakalı en fazla görülen sorun, boyun kaslarının aşırı bir şekilde gerilmesiyle birlikte ortaya çıkan aks düzleşmesidir. Normal olarak “C” biçiminde olan boyun, bu sorun ile düz bir çizgi şeklini almaktadır.

Boyun düzleşmesinin belirtileri nelerdir?

Boyundan beyne giden vertebral arterler denen dört damar vardır. Boynun düzleşmesiyle birlikte bu damarlardan ikisi gerilir ve beyne yeterli miktarda kan taşıyamaz. Buna bağlı olarak hastada baş ağrısı, unutkanlık, bulantı, ileri safhalarda denge sorunu, alınganlık, konsantrasyon bozukluğu ve isteksizlik meydana gelmektedir.

Boyun düzleşmesinin teşhisi nasıl yapılır?

Boyun düzleşmesi ya da boyun gerginliğinin teşhisinde en etkili metotlar MR ve fiziki muayenedir. MR çekilerek hastalığın hangi boyutta olduğu ve ne kadar ilerlediği de belirlenebilmektedir.

Boyun düzleşmesi tedavisi nasıldır?

Şayet ileri safhada değilse henüz daha başlangıç aşamasındaysa hastaya kas gevşetici ilaçlar, sıcak kompres, sessiz ve az ışık olan ortamlarda dinlenme verilmektedir. Boyun düzleşme sorunu ilerlemiş bir safhadaysa ve kollara kadar ağrı iniyorsa yukarıdaki tedavilere fizik tedavinin de ilave edilmesi gerekmektedir. Hastada ilerlemiş bir boyun fıtığı da varsa doktorlar ameliyat seçeneğini de değerlendirebilirler.

Tedavisi yapılmazsa ne tür problemler meydana gelir?

Boyun düzleşmesi sorunu tedavi edilmezse kişinin baş ağrıları artar ve daha sık olur, ayrıca aldığı ağrı kesici ilaçlara cevap vermez, mutsuzlaşır ve depresyona dönüşebilir. Süreklilik arz eden boyun düzleşmesi sorunu boyun fıtığına da zemin hazırlamaktadır. Kişinin kollarında güçsüzlük ve uyuşukluk meydana gelir. Bunlara ek olarak yürüme zorluğu, dengesizlik ve incelik gerektiren hareketlerin yerine getirilememesi gibi problemler yaşanabilir.

Boyun düzleşmesi / Boyun gerginliği olmamak için nelere dikkat edilmeli?

İlk dikkat edilmesi gereken nokta strestir. Kişi üzüntü ve stresten olabildiğince uzak durmalıdır. İş ya da aile yaşantısındaki huzursuzluk ve gerginlikler öncelikle boyuna tesir etmektedir. İşinizde mutsuzsanız ve imkanınız varsa mutlu olabileceğiniz işi seçmeye çalışmalı, mutsuz bir beraberliğiniz varsa bu pozisyonu değiştirmeli ısrarcı olmamalısınız. Vaktinizin tamamını işe ayırmamalı, keyif aldığınız faaliyetlere ve hobilerinize de zaman ayırabilmelisiniz.

Bunlardan başka fazla ağır kaldırmamak, tek kola fazla yük bindirmemek, uzanması zor olan yerlere uzanmaya çalışmak, ıslak saçlarla açık havaya çıkmak, uzun müddet hareketsiz bir şekilde kalmak, klima ya da vantilatör gibi hava akımlarına maruz kalmak sakınca yaratabilmektedir. Boyundaki ağrıların hafiflemesi veya geçmesiyle birlikte, boyun kaslarını güçlendirecek egzersizlerin yapılması boyun düzleşmesi riskini en aza indirecektir.

Sırt ağrıları:

Birçok insanın ortak problemlerinden biri olan sırt ağrısı ile ilgili gerçekleştirilen araştırmalarda, her beş kişiden birinin bu sorunu yaşadığı tespit edilmiştir. Bu sorun gelişmiş ülkelerde daha sık rastlanan bir durumdur.

Sırt yapısı:

Sırtımız 12 omur, arka kısımda faset eklemler, omurlar arasındaki disk adı verilen yastıkçıklar ve arka kısımda deliklerden çıkan spinal sinirlerden oluşan bir fonksiyonel yapıya sahiptir. Sırt omurga hareketleri, göğüs kafesinden ötürü bel ve boyun omurga hareketlerine nazaran daha az olmaktadır.

Sırt ağrısının nedenleri nelerdir ve tedavisi nasıldır?

Sırtta omurganın her iki tarafında yer alan kasların gerilmesi sırt ağrılarına yol açar. Kas gerilmelerinin en başta gelen nedeni de strestir. Kişi aşırı strese girdiği zaman öncelikle boyun kasları gerilmektedir. Gerilme neticesinde “C” şeklindeki boyun omurgası düzleşmekte, sırta ve omuza giden sinirlerin çıkışları daralmakta ve sinirler baskılanmaktadır. Bu baskı sonucunda ise sırtta bulunan kaslar gerilmekte ve ağrı yapmaktadır. Sırttaki kasların uzun müddet gergin kalması da kas topaklarına yol açmaktadır. Buna tıpta fibrozit adı verilmektedir. Fibrozitler az bir yorgunluk halinde, ağır bir şey kaldırma, vantilatör ya da klima gibi cihazların önünde fazla kalma sonucu ağrı yapar ve dayanılmaz bir hal alabilir. Yaşanan kas gerginliğini gidermek amacıyla istemsiz bir şekilde sırtı kamburlaştırarak yaşlı bir insan gibi görünebilirsiniz.

Sırt ağrılarından kurtulmak için neler yapılmalı, nereye başvurulmalıdır?

1- Öncelikle ağrının nedeni araştırılıp tespit edilmelidir. Mevcut ağrının sırt kaslarından mı yoksa boyundan mı kaynaklandığı ya da başka bir hastalıktan mı olduğu belirlenmelidir. Akciğer hastalıkları, mide rahatsızlıkları ve safra kesesi hastalıklarının da sırt ağrılarına neden olduğu unutulmamalıdır. Yapılacak olan teşhis ilk önce fiziksel muayene ve şikayetlerin dinlenmesi sonrasında MR, BT ve direkt grafi tetkikleri ile yapılır. EMG de teşhis konusunda doktora yardımcı olmaktadır.

2- Bu aşamada sırt kaslarının gevşetilmesi sağlanır. Hastaya kas gevşetici ilaçlar ve lokal etki sağlayan merhemler verilir. İlaç tedavisi tek başına yetersizdir. Kesinlikle fizik tedavi ya da akupunktur, masaj, nöral tedavi ve manipülasyon gibi alternatif tedaviler de uygulanmalı, fibrozitler bir bir belirlenerek ortadan kaldırılmalıdır.

3- Hastaya yapılan fizik tedaviyle birlikte stres de yok edilmelidir. Hastanın hayatında stresi tetikleyen konularda radikal değişikliklere gidilmelidir. Yapılan değişiklikler stresi yok etmeye yeterli gelmezse bir psikolog ya da psikiyatrist desteği almak faydalı olacaktır.

4- Yapılan tedaviden sonra doktorun tavsiye ettiği egzersizleri aksatmamak gerekir. İmkan varsa sırt üstü yüzmek yapılabilecek en etkili ve iyi yöntemdir. Kaplıca, sıcak kum, güneş ve deniz oldukça fayda sağlayacaktır. Hastanın kendisini soğuktan koruması ise oldukça önemlidir.

5- Gerçekleştirilen tedaviler esnasında ise bir takım hareketlerden imtina edilmesi gerekmektedir. Yerdeki bir şeyi eğilip alırken çömelmek, yukarıdaki bir yere uzanmak yerine bir şeyin üzerine çıkmak ve eylemi gerçekleştirmek sırt ağrısının oluşma riskini düşürecektir. Uzun süreli hareketsiz bir iş yapmak durumunda olanlar her yarım saatte bir kalkıp hareket etmeli, aynı pozisyonda durmaktan mümkün olduğu kadar kaçınmalı, televizyon seyrederken veya gazete okurken başın ve sırtın dayanabileceği oturma yerlerini tercih etmeleri önemlidir.

6- Keyifli ve mutlu olunan zamanlarda yapılan ters hareketler insana pek bir sıkıntı yaşatmaz, ancak stresli anlardaki bu ters hareketler önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.

2 Comments

  1. Mustafa Kaya 2 Ocak 2018

Leave a Reply