Boyun ağrısı ve olası nedenleri

Boyun ağrılarının bir çok nedeni olabilir, ancak boyun ağrısına en çok sebep olan nedenleri bir araya getirdik işte detaylar. Hareketlerin kısıtlanmasına sebep olan boyun ağrısı, sağa sola boynu döndürmeyi zorlayacak kadar ciddi bir sorunu oluşturmaktadır. Hayati önem taşıyan bir hastalık değildir. Ancak günlük yaşam standardını ciddi ölçüde düşüren bir hastalıktır.

Her yaşta görülme olasılığı olan boyun ağrısı genel olarak 50 yaş üstünde görülmektedir. Boyun ağrısı genel olarak yalnızca boyunla kısıtlı kalmaz ve kollara, sırta doğru ağrı yayılmaktadır.

Boyun ağrısının hastalık dışında çok çeşitli sebepleri olabilir. Yatağınız, yastığınız, gün içinde yaptığınız işler, klavyeye uzun süreli bakmanız, uzun süre yazı yazmanız gibi etkiler boynunuzun tutulmasına sebep olacağından şiddetli boyun ağrısını da beraberinde getirecektir.

Kas Spazmı, Tutulma ve Kötü Duruş

Her hangi bir omurga hastalığına bağlı olmadan, mekanik sebeplerden kaynaklı olarak oluşan boyun ağrısı genel olarak sebebi tam olarak bilinmeyen boyun ağrısıdır. Halk arasında tutulma olarak adlandırılan bu ağrılar kötü duruştan kaynaklanmaktadır.

Masa başı çalışanlarında, devamlı aynı pozisyonda kalanlara, hareketsiz bir yaşam sürenlerde, uzun süre yazı yazan ve kitap okuyan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Bunun yanı sıra kas zedelenmeleri de boyun ağrısına sebep olan etkiler arasında bulunmaktadır. Kasa alınan şiddetli darbeler, ezilme ve burkulmalarda boyun ağrısına sebep olmaktadır.

Bu sebeplerden kaynaklı meydana gelen boyun ağrısının tedavisi için ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler iyi gelmektedir.

Kaygı ve Stres

Boyun ağrısı yalnızca mekanik sebeplerden ya da hastalıktan kaynaklı olarak meydana gelmeyecektir. Bunun yanı sıra kaygı ve stres durumu da boyun ağrısı sebepleri arasında bulunmaktadır. Çok azla stres yapıldığı zamanlarda vücuttaki hormonların çok fazla salgılanmaktadır. Bu durum ise özellikle boyun ve bel ağrılarını beraberinde getirmektedir.

Stresten kaynaklı boyun ağrısı oluştuğunda alınan sıcak bir duş, yapılan egzersiz ve masaj tedavi için yeterli olacaktır. Stresten kaynaklı olan boyun ağrılarında kas gevşetici ve ağrı kesicilerin kullanılmasına gerek yoktur.

Travma Ağrıları

Travma ağrıları genel olarak vücuttaki en şiddetli ve en ciddi ağrıların başında gelmektedir. Alınan darbeler ve geçirilen kazalar sonrasında oluşan ağrılara travma ağrıları denilmektedir. Boyuna alınan darbeler boyunda travmayı meydana getirebilir. Boyun travmasından kaynaklı oluşan ağrılarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Boyun Fıtığı

Boyundan kuyruk sokumuna kadar omurlar bulunmaktadır. Bu omurların her birinin arasında disk adı verilen kıkırdaklar ve bu kıkırdakla omur arasında jöle kıvamında sıvı bulunmaktadır. Disklerin zamanla aşınması ve sıvının yok olması ise omurların birbirine sürtmesi boyun fıtığına neden olmaktadır. Yaşlanma boyun fıtığının bir sebebidir. Ancak bunun haricinde travmatik durumlar, devamlı aynı pozisyonda durmak boyun fıtığı nedenleri arasında bulunmaktadır. Boyun fıtığında boyun ve sırtta görülen ağrılar dışında kolda ve elde uyuşukluk hissi ve his kaybı gibi durumlarda meydana gelmektedir.

Kireçlenme

Boyunda, boynun hareket etmesini sağlayan birçok kıkırdak ve bağ bulunmaktadır. Bu kıkırdak ve bağların hasar alması durumunda kireçlenme meydana gelmektedir. Kireçlenme hasarı kemiklerin şekil bozukluğu durumunda ve bağların sertleşmesiyle meydana gelmektedir. Bu durum ise bağ ve kemiklerin sinirlere giden yolu daraltmasına ve sinirlere baskı yapılmasına sebep olmaktadır. Bu ise boyunda şiddetli ağrıları meydana getirmektedir. Kireçlenme de boyun ağrısının yanı sıra el ve kollarda oluşan uyuşukluk hissi, güçsüzlük gibi durumları meydana getirmektedir. Hastalığın tedavisi için fizik tedavi ve çeşitli egzersizler uygulanmaktadır. Ancak ileri aşamada ameliyatta tercih edilen çözüm yolları arasında bulunmaktadır.

Romatizmal Hastalıklar

Eklemlerde ve bağ dokusunda meydana gelen hastalıklar genel itibarıyla romatizma olarak adlandırılmaktadır. Romatizmal hastalıkların tamamı genel bir ağrıya sebep olmaktadır. Boyunda oluşan şiddetli ağrılar, boyun çevresine de yayılabilir.

Boyun Ağrısı Ciddiye Alınmalı Mı?

Boyun ağrısı her zaman ciddiye alınacak bir hastalık değildir. Ancak bazen ciddiye alınmasını gerektirmektedir. Boyun ağrısı genel olarak önemsenmeyen bir hastalıktır. Bunun için de boyun ağrısı şikâyetinde olan kişiler genel olarak şikâyetlerinin başlamasıyla hemen doktora görünmezler ve hastalığın kendiliğinden geçmesini bekler. Peki, boyun ağrısının ciddiye alınması gerektiğini gösteren etmenler nelerdir?

  • Boyun ağrınız hafiflemek yerine gün geçtikçe şiddetleniyorsa boyun ağrısı şikâyetiyle doktora başvurmanız gerekmektedir.
  • Boyun ağrısı yalnızca boyunla sınırlı kalmamışsa ve boyunla birlikte kollara ve sırta doğru yayılmışsa yine ciddi bir durumun habercisi olmaktadır.
  • Boyun ağrısına ek olarak halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler de birlikte görülüyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
  • Omurilik hastalıklarında boyun ağrısına ek olarak idrara çıkma sorunu da yaşanmaktadır. Bunun için boyun ağrısıyla birlikte idrara çıkma sorunu yaşadığınızda doktora başvurmalısınız.
  • Boyun kemiklerinde elle hissedilir şekilde bir yumuşaklık meydana gelmişse yine ciddi bir sorunun habercisi olabilir.

Leave a Reply