Botoks (Botox) uygulaması ve soru cevap

Yüzde oluşan çizgilerden kurtulmak için uygulanan botoks, aslında kısa sürmesi ve sağlığa zararı olmaması nedeni ile çok kullanılan bir tekniktir. Botoks, botulinum adı verilen bir bakteriden elde edilmiş olan bir proteindir. İşte, botoks hakkında sorular;

Botoks uygulaması:

Botulinum bakterisinden elde edilen protein, botoks uygulamasında kullanılmaktadır. O kadar ufak dozlarla kullanılır ki, aslında zararlı olan bu madde hiçbir etki göstermemektedir. Uygulandığı noktada kasların gevşemesini sağladığından, bir süre için cildin gergin olması sağlanır. Botoks iğne aracılığı ile uygulanır. Kasılmış olan kaslara enjekte edilir. Yaklaşık 3-6 ay aralığında etki sağlar. Bu nedenle, etki geçtiğinde tekrar uygulanır.

Botoksun yan etkileri var mıdır?

Botoks uygulaması, işinde uzman olan bir doktor tarafından uygulandığında hiçbir yan etki yaratmaz. Enjeksiyon sonrası baş ağrısı, şişlik, morarma, kaş ve göz kapağında düşüklük oluşabilir. Fakat bunlar geçicidir. Uzman olmayan bir doktor tarafından uygulandığında, istenmeyen yüz mimikleri veya yüzde sarkmalar oluşabilir. Fakat bunlar botoks etkisi geçince kendiliğinden düzelir. Gebelikte, bir zararı olup olmadığı bilinmediğinden uygulanması tavsiye edilmez.

Botoks zararlı mıdır?

Yaklaşık 10 -15 yıldır uygulanmakta olan bir yöntemdir. Kalıcı bir yan etkisi olmadığı bilinmektedir. Çok ufak dozlarda kullanıldığından ve enjekte edildiği yerden vücuda dağılmadığından zararı görülmemiştir. Tüm dünyada kullanıldığından zararı olmadığı kesindir.

Botoks nerede kullanılır?

İki kaş arasında olan çizgilerde, göz kenarında olan kaz ayaklarında, alın bölgesinde yatay çizgilerde, üst ve alt dudakta olan dikey çizgilerde, boyunda oluşan kırışıklıklarda kullanılmaktadır.  Ciltte olan tüm kırışıklıklarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Kırışıklık dışında nerede kullanılır?

Botoks, kırışıklıklar dışında aşırı terleme tedavisinde ellere, ayaklara, yüz ve koltuk altlarına uygulanabilir. Terleyen bölgelerde, ter bezleri ve sinir uçları arasında iletişimi keser ve terlemeyi azaltır. Aşırı terleme ve terlemeye bağlı olarak oluşan koku, yaklaşık 4-6 ay aralığında kesilmiş olur. Ayrıca botoks migren ağrılarında, vücudun başka bölgesinde oluşan kronik ağrılarda da uygulanmaktadır.

Botoks nasıl uygulanır?

Çok ince ve uzun iğnelerle, kas içine uygulanan bir tedavidir. Uygulamada hasta ağrıyı çok hafif hisseder. Fakat, bazı hastalarda lokal anestezi de uygulanabilir. Botoks uygulaması yaklaşık 2-5 dakika arasında sürmektedir.

Botoks etkisi ne kadar sürer?

Botoks uygulaması, yapıldıktan 3-7 gün sonra tam etki gösterir. Ortalama olarak 6 ay kadar kalıcıdır. Fakat bu cilt yapısına göre de değişmektedir. Botoksun etkisi geçtiğinde tekrar yapılmasında bir sakınca yoktur.

Botoks kim tarafından uygulanmalıdır?

Botoks, bu konuda eğitim almış olan bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Uygulamayı güzellik merkezlerinde ve eğitimsiz kişilere yaptırdığınızda, yüzde enfeksiyon ve doku tahribatı oluşabilir. Hatta bu sorunlar ciltte kalıcı hasarlar yaratabilir. Bazı uygulama noktalarında, botoksu taklit eden sahte ürünler de kullanılmaktadır. Bu durum ciddi sorunlar yaratmaktadır.

Botoks tekrar yapılmazsa kırışıklıklar kötü olur mu?

Hayır, böyle bir durum söz konusu değildir. Botoks uygulaması sonrasında, belli bir süre sonra kırışıklar eski haline geri döner. Bu dönemde de yeni kırışıklık oluşmamaktadır.

Botoks kimlere uygulanmaz?

Gebelik döneminde olan kişilere ve emziren annelere uygulama tavsiye edilmez. Sinir ve kas hastalıkları olanlara uygulanmaz. 20 yaş üzerinde olan sağlıklı kişilere rahatlıkla uygulama yapılır.

Leave a Reply