Boğaz yanması nedenleri ve nasıl geçer

boğaz yanması

Boğaz yanması hepimizi mutlaka yaşadığı bir sorundur. Boğaz yanmasının binlerce nedeni olabilir. En sık görülen belirtileri , reflü, alerji, boğaz kuruluğu, grip ve soğuk algınlığı, enfeksiyon kaynaklı oluşabilir. Boğaz yanması yanında ateş ve halsizlik gibi belirtiler varsa doktora gitmekte fayda vardır. İşte, boğaz yanması neden olur ve nasıl geçer?

Boğaz yanması nedenleri

Reflü

Boğaz yanmasında reflü en önemli nedendir. Mide asidinin yukarıya oradan da ağız içine çıkmasına reflü denilir. Reflü nedeni ile boğazda yanma tahriş kaynaklı oluşur. Ağızda ekşi tat, göğüs ağrısı, midede hassasiyet, bulantı diğer belirtilerdir.

Alerji

Alerjilerin bir kısmı boğazda yanmaya neden olabilir. Hava kirliliği, bazı yiyecek alerjileri göğüste ve boğazda tahriş yaratır ve yanmaya neden olur.

Boğaz kuruluğu

Nem az olduğunda boğazda kuruma oluşur. Bu nedenle solunum yolunun nemli olması gerekir. Boğazda nemin eksik olması kaynaklı boğazda kuruluk ve yanma hissi oluşur.

Yemek borusu iltihabı

Yemek borusu iltihabı boğazda tahriş yaratır ve boğaz yanmasına neden olur. Aşırı geğirme ve göğüs ağrısı da oluşabilir. iltihap sökücü ilaçlar, kemoterapi, ameliyat olma ya da enfeksiyon nedenli yemek borusu iltihabı oluşabilir.

Grip ve soğuk algınlığı

Grip ve soğuk algınlığı ile boğazda enfeksiyon oluşabilir. Bu durumda boğaz yanması oluşur.

Enfeksiyon

Bakteri ve virüs kaynaklı solunum yolu enfeksiyonları boğazda yanma hissi yaratır. Bademcik, zatürre, soğuk algınlığı, larenjit, bronşit boğazda yanmaya neden olur.

Boğaz yanması nasıl geçer?

Boğaz yanmasında öncelikle hastalığın kaynağı bulunmalı ve tedavi planlanmalıdır. Boğaz yanması uzun sürüyorsa mutlaka tedavi için doktora gidilmelidir.

Mide ekşimesi ile oluşan boğaz yanmasında bir kaşık karbonatlı su içilir. Karbonat, mide ekşimesini bastırır. Yanma hissi hemen geçer.

Tuzlu su ile gargara yapmak boğaz ağrısına ve yanmaya iyi gelir.

Boğaz yanmasında bal kullanılabilir. Bal, içinde bakteri barındırmayan ve tedavi edicidir. 1 bardak suya 4-5 çay kaşığı bal eklenip içilebilir.

C vitamini almak, hava nemlendiricisi ile havayı nemlendirmek boğaz yanmasına iyi gelir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren çeşitli takviyeler almak, bol zencefil çayı tüketmek boğaz ağrısına iyi gelir.

Boğaz yanmasında buhar solunumu iyi gelir. Ağzı ve burundan bol buhar solumak, boğazı nemlendirir ve rahatlatır.

Leave a Reply