Boğaz şişmesine ne iyi gelir, Boğaz şişmesi nasıl geçer?

Mevsim geçişlerinde özellikle kış aylarında sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biri de boğaz şişmesi yani bademciklerin şişmesidir. Yaz aylarında da çok soğuk yiyecek ve içecekler nedeniyle de meydana gelebilmektedir. Yazımızda, boğaz şişmesine ne iyi gelir sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Boğaz şişmesinin nedenleri

Bademciklerin mikroplar ve bakteriler sebebiyle iltihaplanması boğaz şişmesinin en temel nedeni olarak öne çıkmaktadır. Bademcikler, boğazın iki tarafında ve üst kısımda yer almakta olup, geniz eti ile beraber bağışıklık sisteminin parçasıdır. En önemli görevi solunum yoluyla gelen mikroplar ve bakterileri filtrelemesidir. Aynı zamanda antikor üretiminde çok önemli bir rolü bulunmaktadır.

Mikroplar ve bakterilerle savaşan bademcikler, aşırı mikrop ve bakteri geldiğinde antikor üretimini arttırmaktadır. Antikor üretiminin artışı ve bakteriler dolayısıyla bademcikler iltihaplanmakta ve şişmektedir. Bademciklerin iltihaplanması tonsilit olarak adlandırılmaktadır. Çocuklarda çok daha sık görülen bir durumdur ve genellikle 7-10 gün içinde iyileşmektedir. Ancak kronik hale gelirse bademcik ameliyatı yapılması gerekir.

Boğaz şişmesi belirtileri

Bademcik kaynaklı boğaz şişmesinin bazı belirtileri aşağıda sıralanmıştır.

Yutkunma güçlüğü; Bademciklerin şişmesi nedeniyle boğazda normal olarak bir tıkanma oluşur ve yutkunma güçlüğü yaratır. Yutulmak istenen şeyin boğaza takılması gibi bir his yaratır.

Ağrı; Boğazda ağrı yaşanmaya başlamaktadır.

Ateşlenme; Bademciklerde iltihaplanma olduğunda ateş de çıkmaktadır. Bu ateşlenme mikroplar ve bakterilerle savaşan vücudun koruma mekanizmasıdır. Ancak küçük çocuklarda ateşlenme olduğunda dikkat edilmelidir.

Yorgunluk ve halsizlik; Bakteriler ve mikroplarla savaşan vücut yorgun düşmektedir. Bu nedenle de halsizlik yaşanır. Yatarak istirahat edilmesi iyileşmenin en önemli faktörüdür.

Kötü ağız kokusu; Ortaya çıkan iltihaplanmadan dolayı ağızda kötü koku meydana gelebilir.

Boyun kısmında şişkinlik; Boynun her iki tarafında olan bezlerde şişlikler oluşabilmektedir.

Ses kısıklığı; Boğaz şişmesi ve iltihaplanma ses tellerini etkileyebilmekte ve ses kısıklığına yol açabilmektedir.

Boğaz şişmesine neler iyi gelmektedir?

Yetişkinlerdeki boğaz şişmesi kolayca atlatılabilen bir durumdur. Fakat küçük çocuklardaki boğaz şişmelerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu duruma çocuklarda yüksek ateş eşlik edebilir ve ciddi riskleri beraberinde getirebilir. İltihaplanma ilerlemiş haldeyse penisilin veya antibiyotik tedavisi yapılabilir. Yapılan tedaviler de yeterli gelmezse bademcikler ameliyatla alınabilir. Boğaz şişmesine karşı doğal bitkisel bazı çözümler bulunmaktadır. Bunların uygulanmasıyla günlük hayatın sekteye uğramasının önüne geçilebilir.

Bal ve limon; Bal ve limon karışımı boğaz şişmesine çok iyi gelmektedir. Bir adet limonun suyu ile bir tatlı kaşığı balı bir bardak sıcak suda karıştırın. Dilerseniz karabiber de ekleyebilirsiniz. Her gün 3-4 defa bu karışımı içerseniz boğaz şişkinliğine iyi gelecektir.

Süt; Bademcik iltihabında ılık süt oldukça etkili olmaktadır. İltihap ve yaralara iyi gelen süt boğaz şişmesinden korur. Daha etkili olmasını sağlamak için içerisine biraz karabiber ve bir tatlı kaşığı zerdeçal de ilave edebilirsiniz.

Zerdeçal; Doğal antibiyotik olan zerdeçal, antiseptik özelliğinin yanı sıra iltihap önleyicidir. Bir su bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı kadar zerdeçal koyup karıştırın. Ilık hale geldikten sonra bununla günde 4-5 defa gargara yapın.

Siyah turp; Bir adet siyah turpun ortasını oyun. Bu oyuğa bal ekleyin ve tepesinden kestiğiniz parçayı kapak olarak kullanıp burayı kapatın. Sonrasında turpu bir bardağın üstüne oturtup sabah dek bekletin. Turptan süzülen ve bardağa akan suyu içtiğinizde boğazınızın şişmesine iyi gelecektir. İyot hastaları ve küçük yaştaki çocuklar için uygun olmayabilir.

Ada çayı; Boğaz şişmesinin tedavisinde ada çayı da doğal çözümlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. 1 bardak sıcak suyun içinde 10 dakika süreyle ada çayını bekletin ve demleyin. Demlendikten ve ılıklaştıktan sonra bununla gargara yapın. Ada çayı hem bademcik iltihaplarına hem de boğaz ağrılarına da iyi gelmektedir.

Ihlamur; Boğazın rahatlamasında çok önemli bir rolü vardır. Demleme sırasında içerisine limon kabuğu ve bir dilim elma eklerseniz etkisi daha da artacaktır. Şekerli içiyorsanız bunun yerine bal ilave edin.

Tarçın çayı; Anti-bakteriyel özelliği olan tarçın, mikropların ve bakterilerin üremesini önlemektedir. Boğazınızdaki bakterilerin neden olduğu iltihaplanmalarda tarçın çayı oldukça etkili olmaktadır. Yarım tatlı kaşığı toz tarçını 1 su bardağı kadar sıcak suya ekleyin ve demleyin. İçine dilerseniz bal ve limon da ilave edebilirsiniz. Her gün en fazla 3 fincan tüketmelisiniz.

Sarımsak; Sarımsak, bilinen en doğal antibiyotiklerin başında gelir. Boğaz şişmesinin tedavisi için bir diş sarımsağı ikiye bölün ve ağzınıza atın. Bu sarımsağı aynı şeker emiyormuş gibi emmeye başlayın. Bu sizin için zorsa, kahve cezvesine bir bardak su koyup içine 3 diş sarımsakla birlikte 10 dakika kadar kaynatabilirsiniz. Bunun içine dilerseniz karabiber de ilave edebilirsiniz.

Kuru soğan ve zeytinyağı; Bunların iyileştirici özellikleri çok eski dönemlerden beri bilinmektedir. 2 tane orta boy soğanı rendeleyin ve bir yemek kaşığı zeytinyağında kısık ateş üzerinde kavurun. Kavurma işiniz bittikten sonra bir bez veya tülbentin içerisine koyarak boğazınıza sarın. Bu sayede boğaz şişmesi sorununuzda rahatlama olacaktır.

Bitki çayları; Boğazı şişmiş olanların her gün bol miktarda sıvı almaları gerekir. Nane, kekik, kuşburnu, ebegümeci ve böğürtlen gibi bitki çayları bu bakımdan faydalı olacaktır.

Taze meyve suyu; Boğaz şişmesi sorununun giderilmesinde taze sıkılmış meyve suları oldukça faydalıdır. Her türlü hastalığa karşı etkili olan taze meyve sularını mutlaka tüketmelisiniz.

Hafif seyreden boğaz şişmesine karşı, yukarıda saydığımız doğal yöntemleri deneyebilirsiniz. Ancak ileri düzeydeki boğaz şişmesi ve iltihaplanmalarda mutlaka uzman bir doktora giderek muayene olmanızda büyük fayda vardır. Özellikle küçük çocuklarda yüksek ateşe neden olduğu için kesinlikle doktora gidilmesi gerekmektedir.

One Response

  1. Nasilgecer 19 Mart 2018

Leave a Reply