Böbrek Taşına Ne İyi Gelir?

Böbrek taşı vakalarında olan fazlalık, bu rahatsızlığın aslında beslenme düzeni ve hayat tarzıyla çok yakın olduğunu göstermektedir. Böbrek taşları, kanda fazla miktarda olan kalsiyum ve ürik asidin kristalleşmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bazen kendiliğinden dışarı atılırlar fakat bazen çok büyük olduklarından ciddi sorunlara neden olurlar. Özellikle erkeklerde çok daha fazla olan böbrek taşları, kendini tekrarlayabilmektedir.

Böbrek taşı neden oluşur?

Böbrek taşının oluşmasının nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Fakat, genlerin bu konuda çok etkisi olduğu düşünülür. Kalıtımsal olarak, birinci derece yakınınızda böbrek taşı hastalığı oluşmuşsa sizde de olma olasılığı yüksektir. Bu nedenle, kesinlikle bir doktora danışılmalı ve taş oluşumunu engellemek için önlem alınmalıdır.

Yeterince sıvı tüketmeyen insanlarda böbrek taşı oluşması bilinen bir durumdur. Yeterince sıvı alınmadığında, vücudunuzda bulunan mineral ve tuzlar kristalleşmeye başlar. Bol su içildiğinde su bu kristalleşmeye engel olmaktadır. Her insanın ihtiyacı olan su miktarı farklıdır. Fakat günde 8 bardak su kesinlikle içilmelidir.

Sahip olduğunuz bazı hastalıklar taş oluşumuna neden olur. Gut, idrar yolu enfeksiyonu ve bağırsak hastalıkları böbrek taşına zemin hazırlamaktadır. Kanda kalsiyumu arttıran sarkaidoz, paget hastalığı ve bazı kemik hastalıkları da böbrek taşı oluşturabilir.

Bazı besinlerin fazla tüketilmesi, böbreklerde taş oluşumuna neden olabilir. Ayrıca bazı besinlerin eksik alınması da aynı sorunu doğurur. Dengesiz beslenme böbrek taşı oluşumuna neden olmaktadır.

Böbrek taşına ne iyi gelir?

Bol sıvı almak;

Yeterince alınmayan su, böbrek taşı oluşmasının başlıca nedenidir. Günde 2-2.5 litre kadar su içmek bu durumu engeller. Limonlu su, mineralli soda ve su kesinlikle tüketilmelidir. Asitli olan içeceklerin tüketilmesi kesinlikle bırakılmalıdır. Çay ve kahve içinde bulunan kafein, çok daha fazla su kaybına neden olduğundan az tüketilmelidir.

Düzenli ve dengeli beslenmek;

Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Tuz çok önemli bir mineraldir. Fakat, fazla alınan tuz, böbrek hastalıkları, kalp ve damar hastalıklarına neden olmaktadır. Bu nedenle içinde fazla tuz olan işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. İşlenmiş gıdalar, fast food ürünleri, şarküteri ürünleri vs. dir. Yağlı besinlerden uzak durmalı et ve yumurta ile alınan proteinler kontrollü tüketilmelidir.

Günlük alınacak kalsiyum, C ve D vitamini;

Gereğinden fazla alınan kalsiyum, C ve D vitaminleri böbreklerde taş oluşumunu hızlandırmaktadır. Bu vitaminler düzenli ve ihtiyaç kadar alınmalıdır. Kalsiyum içeren süt, yoğurt ve peynir, fazla alındığında taş oluşumuna neden olduğundan 2-3 porsiyonla sınırlanmalıdır.

Egzersiz yapmak;

Düzenli yapılan egzersizler, kan dolaşımını hızlandırır ve taş oluşumunu engeller. Günde en az 30 dakika kadar yapılan egzersizler, sağlığınızı dengede tutacaktır. Bu nedenle egzersizi bir hayat tarzı yapın. Dışarı çıkamıyor ve egzersiz yapamıyorsanız, yapacağınız bazı esneme ve germe hareketleri bile size çok faydalı olacaktır.

Kaynak: onikibilgi.com

Leave a Reply