Böbrek taşları ve tedavi yöntemleri

böbrek taşları ve tedavisi
Böbrek taşı ve tedavi yöntemleri nelerdir, işte detaylar. İdrarda bulunan tuz ve sıvı dengesindeki bozulmaya bağlı olarak küçük kristallerin birleşimi ile oluşan böbrek taşları, genetik ve enfeksiyon kaynaklı olarak da oluşabilmektedir. Sağlıklı bir kişinin hayatı boyunca böbrek taşı ile karşılaşma olasılığı %10 civarındadır. Yazımızda böbrek taşları ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Böbrek taşlarının tedavisine geçilmeden önce Kontrastsız Spiral BT ile taşın boyutu, yeri ve yoğunluğu belirlenmeli, endoskopik müdahale gerekirse de İVP veya CT-Ürografi vasıtasıyla idrar kanallarının özellikleri, taş ya da taşlarla olan ilişkisi değerlendirilir.

Böbrek taşı tedavisinde NOTES ya da PNL tekniği:

Böbrek taşı ya da taşlarının yeri, boyutu ve yapısının yanı sıra, hastanın sağlık durumuna bağlı olarak tedavinin nasıl olacağı hastayla paylaşılmaktadır. Taş ameliyatlarında kullanılan tekniklerinin tümü endoskopiktir.

Böbrek taşının yerine, cinsine, büyüklüğü ve sayısına bağlı olarak NOTES tekniği ile veya çok sayıda büyük ve sert taşların olması durumunda da belin arkasından minik bir delik vasıtasıyla böbrek içine boru sokulması ve borudan da endoskopik cihazlarla PNL tekniği ile tedavi uygulanmaktadır. NOTES, idrar yapılan delikten içeri girilerek uygulanan bir tekniktir. Delik 0,5-1 cm çapında olabilmektedir. PNL tekniğinde mikro ve mini PNL teknikleri kullanılarak yalnızca iğne içinden böbreğe girilir. Endoskoplar kullanılarak idrar kanalından girilmekte, böbreklerin içinde yer alan tüm cepçiklere ulaşılmakta, sonrasında da taşlar lazer vasıtasıyla kırılarak temizlenmektedir.

Tamamen taştan arındırmak mümkün mü?

Böbrek taşlarının tedavisinde taşsızlık yani taşlardan arındırmak esas alınmaktadır. Bunu gerçekleştirmek için taşın tek bir seansta, en etkin şekilde ve tamamen temizlenebileceği teknikle yapılması gerekmektedir. Taşın büyük ve sert olması durumunda NOTES tekniğinden ziyade daha kesin bir taşsızlık sağlayabilecek PNL tekniğinin uygulanması daha etkilidir.

Böbrek taşı oluşumunun nedenleri araştırılır:

Böbreklerin bütünüyle taşsız olması sağlanmalıdır ki, taş oluşumunun önlenmesi ile ilgili tedaviler hakkında hastaya bilgi verilebilsin. Bu duruma metaflaksi adı verilmektedir. Endoskopik tedavi ile taşsızlık sağlandıktan sonra hasta metabolik analize alınmaktadır. Bu analiz ile idrarda ve kanda taş oluşturma riski yaratan maddeler, taş oluşmasını önleyen maddeler ve idrarın kimyasal özellikleri değerlendirilmektedir. Risk özelliklerine bağlı olarak da belirlenen 10 günlük diyetlerin sonrasında analiz yenilenir. Buna göre de diyet, vitamin desteği ve ilaç tedavisi programlanır.

Taş önlemede metabolik analiz gerekli:

Taş önleyici tedavi yada metaflaksi, kişilerde taşa bağlı risklerin oluşmasını önlemekte çok önemlidir. Taş tedavisi olmuş birine kafadan kalsiyumlu gıdaları tüketmemesi gerektiğini söylemek, bazen taş oluşumunu azaltmaktan ziyade taş oluşumunu daha da arttırabilir.  Taş tedavisi olmuş birine kafadan kalsiyumlu gıdaları tüketmemesi gerektiğini söylemek, bazen taş oluşumunu azaltmaktan ziyade taş oluşumunu daha da arttırabilir. Alnızca bol su için denilen hastalarda tekrar taş oluşma riski 5 yıl içinde %50 kadardır. Metaflaksi ile bu oran %10’lara kadar düşmektedir. Bundan dolayı da metabolik analiz kesinlikle yapılmalı ve aksatılmamalıdır.

Leave a Reply