Böbrek enfeksiyonu belirtileri ve tedavisi

böbrek enfeksiyonu

Böbrek enfeksiyonu nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Böbrek enfeksiyonu en sık rastlanan enfeksiyonlardır. İdrar yolunu takip eden bakterilerin böbreklere geçmesi ile oluşur. İdrar yolu enfeksiyonuna neden olan E.Coli bakterisi böbrek enfeksiyonuna neden olmaktadır. Böbrek enfeksiyonu hemen tedavi edilmelidir. Çünkü, tedavi edilmediğinde böbreklerde hasar ve kan zehirlenmeleri yaratarak hayatı tehdit eder. İşte, böbrek enfeksiyonu belirtileri ve tedavisi;

Böbrek enfeksiyonu belirtileri

Böbrek enfeksiyonunun ilerlemiş olan türü hayatı tehdit eder. Bu nedenle tehlikelidir.

Yüksek ateş, kusma, karın ve belden aşağı ağrı, titreme, idrar yaparken ağrı, idrar artışı, aniden idrar yapma isteği, belde ağrı, sürekli halsizlik olarak sayılabilir. Yapılan idrar tahlillerinde enfeksiyon, bakteri saptanması, yüksek ateş, göğüs altında hassasiyet yapılan muayenede ortaya çıkar. Kalp ritminde artma, tansiyon sorunları, vücutta su kayıpları diğer belirtilerdir.

Böbrek enfeksiyonu neden olur?

Böbrek enfeksiyonuna, E.Coli bakterisi neden olur. Bu bakteri genelde bağırsakta bulunmaktadır. idrar yoluna oradan da idrar torbasına ve böbreklere kadar ilerleyen bakteri, böbrek enfeksiyonuna neden olur. Bakteri böbrekler dışında kan yolu ile vücudun başka bölgelerine de atlayabilir. Böbrek enfeksiyonu en fazla kadınlarda görülür. Çünkü, idrar yolu erkeklerden daha kısadır.

Böbrek yetmezliği olanlar, prostat hastalığı olanlar, hamilelik, şeker hastaları, bağışıklık hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonu geçirenler, idrar kaçırma sorunu olanlarda böbrek enfeksiyonu riski yüksektir.

Böbrek enfeksiyonu tedavisi

Antibiyotik kullanımı

Genelde böbrek enfeksiyonuna neden olan bakteriye göre hastaya hemen antibiyotik kullandırılır. Bakterinin vücuttan atılmasından sonra da bir miktar antibiyotik kullanılmaya devam edilir. Antibiyotiğin süresi ve şekli doktorun vereceği bir karardır.

Eğer, tedavi sonrasında böbrek enfeksiyonu geçmezse bu durumda hasta hastaneye yatırılır. Bu durumda damar yolundan antibiyotik uygulanarak hasta tedavi edilir.

Tekrarlayan böbrek enfeksiyonu

Böbrek iltihabının sık bir şekilde tekrar etmesi durumunda doktor tedavisi alınmalıdır. İdrar torbasında olan anormallikler var olabilir. Bu durumda bir nefrolog veya üroloğa gitmek gereklidir.

Böbreklere sıcak su torbası koymak, doğal sızma zeytinyağı kullanmak, aloa vera suyu içmek, kızılcık suyu içmek, bol su içmek, C vitamini almak ve mümkün olduğunca kilolu olmamak var olan kiloyu vermek, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklarda tedaviye uymak böbrek sağlığınız için gereklidir.

Leave a Reply