Böbrek ağrısı nedenleri nelerdir?

Böbrek ağrısı neden olur, böbrek ağrısı belirtileri ve böbrek ağrısı olduğu nasıl anlaşılır sorularına sizler için cevap aradık işte detaylar. Karnın sağ ve sol boşluklarında oluşan şiddetli ağrı olarak kendini göstermektedir. Bu boşluktaki ağrılar çok şiddetli olmakla birlikte böbrek hastalıklarının habercisi olabilir. Böbrek ağrılarını hemen teşhis etmek pek mümkün olmamaktadır. Hastalar genel olarak böbrek ağrılarını çok şiddetli gaz ağrılarıyla karıştırmakta ve doktora başvurmakta zaman kaybetmektedir.

Böbrek ağrıları genel olarak belli bir pozisyonda durulduğunda ya da hareket halinde azalıyorsa böbrek hastalığının habercisi olabilir. Böbrek hastalığının birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Peki, böbrek ağrısı nedenleri nelerdir?

Böbrek ağrısına İdrar yolu enfeksiyonu neden olabilir: İdrar yolu enfeksiyonu böbrek ağrısına neden olan hastalıklar arasında bulunmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu genel olarak kadınlarda görülen bir hastalıktır. Erkeklerde de görülen bu hastalığın genel olarak kadın ve çocuklarda görülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu idrara sık çıkma ve idrar esnasında yanma, acıma hissi ile birlikte şiddetli ağırılar görülmektedir.

Böbrek Enfeksiyonu: Böbrek enfeksiyonu bir bakıma idrar yolu enfeksiyonunun ilerlemiş halidir. Mesanede oluşan idrar yolu enfeksiyonunun tedavi edilmemesinden kaynaklı olarak enfeksiyon böbreklere doğru genişlemektedir. Böbrek enfeksiyonu şiddetli böbrek ağrılarına sebep olmakta ve mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmemesi durumunda şiddetli derecede böbrek hasarına sebep olabilir. Ancak tedavi edilmesiyle her hangi bir sıkıntı teşkil etmeyecektir. Böbrek enfeksiyonu yalnızca böbrekte şiddetli ağrıya sebep olmaz. Ateş ve halsizlikle de birlikte kendini göstermektedir. Böbrek enfeksiyonunda tuvalet sonrasında temizliğin güzel yapılması ve bol su içilmesi böbrek enfeksiyonu riskini ve şiddetini de düşürecektir.

Böbrek Taşı: Böbrek taşı şiddetli ağrılara sebep olan bir hastalıktır. Ancak böbrek taşı böbrekteyken bir ağrıyı oluşturmamaktadır. Ancak böbrek taşının atılmak üzerine hareketlenmesiyle birlikte şiddetli ağrı da meydana gelecektir. Böbrek taşından kaynaklı olarak oluşan ağrılar devamlı ağrılar değildir ve ağrılar gelip gitmektedir. Böbrek taşı hareketlendikçe ağrılarda şiddetlenmektedir. Böbrek taşından kaynaklı ağrılar çok şiddetli olduğu için kusma, bulantı ve halsizlikle birlikte kendini göstermektedir.

Damar Sertleşmesi: Damarlar esnektir ve kalp atışları sırasında damar esnemektedir. Bu esneklik ise normal bir seyirde oluşmaktadır. Ancak damar sertleşmesi durumunda damarlar kalınlaşmakta ve sertleşmektedir. Damarların sertleşmesiyle kalp atışları sırasında da damarlar esnememeye başlar. Bu sertleşme ise damarlardan yeteri kadar kan geçişi olmasını engelleyeceğinden böbreklere kan ulaşımını kısıtlayacak ve olağan bir böbrek ağrısına sebep olacaktır.

Polikistik Böbrek Hastalığı: Polikistik böbrek hastalığında böbrekte içi su dolu kistler oluşmaktadır. Bu kistler kanser riski taşımaz ancak kalıtsal bir hastalıktır. Kist yalnızca böbreklerde oluşmaz. Karaciğer ve diğer bütün organlarda görülmesi mümkündür. Polikistik böbrek hastalığı böbrek yetmezliğini de doğurmaktadır. Böbrek yetmezliği ise çok şiddetli böbrek ağrılarına sebep olmaktadır.

At Nalı Böbrek: Sağ ve sol karın boşluğunda iki böbrek bulunmaktadır. Bu böbrekler normalde birbirinden ayrıdır. Ancak bazı durumlarda sebebi bilinmeksizin böbrek bitişmesi durumuna at nalı böbrek denilmektedir. At nalı böbrek her zaman için sorun teşkil etmeyecektir. Ancak bazen şiddetli ağrılarla kendini gösterebilir. At nalı böbrek birçok zaman hiçbir belirti göstermediği için kişiler ömür boyu bu durumu anlayamayabilir.

Sağlıklı Böbrek İçin Ne Yapılabilir?

Sağlıklı böbreklere sahip olmak için yapılabilecek çeşitli yollar bulunmaktadır. Peki, sağlıklı böbrek için ne yapılabilir?

  • Böbrek sağlığı için düzenli su tüketmek çok önemlidir. Bunun için günlük en az 2 litre su tüketilmeli ve suyun haricinde sıvı tüketimine de önem verilmelidir.
  • Beslenme böbrek sağlığı için çok önemlidir. Bunun için de meyve, sebze ve tahıl tüketimine önem vermelisiniz. Bu sayede böbrek sağlığınızı da koruyabilirsiniz.
  • Vücudun genel sağlığı için egzersiz çok büyük bir öneme sahiptir. Düzenli egzersiz yapmakta bunun için böbrek sağlığında önem taşımaktadır.
  • Kilo problemleri de böbrek hastalığını tetikleyecek etkiler arasında bulunmaktadır. Bunun için boy ve kilonuza göre kilo kontrolünüzü yapmanız ve ideal kiloda olmanız en doğru olanıdır.
  • Böbrek hastalığını özellikle alkol ve sigara da tetiklemektedir. Bunun için alkol ve sigara tüketimini azaltmalısınız.

Leave a Reply