Bilinçsiz vitamin kullanımının zararları nelerdir

bilinçsiz vitamin kullanımı

Bilinçsiz vitamin kullanmanın sağlığa zararları nelerdir işte detaylar. Sağlıklı bir hayat sürebilmek, enerji kazanmak ve hastalıklardan korunmak amacıyla alınan vitaminlerin tüketim oranı sürekli olarak artmaktadır. Vitamin gereksiniminin doğal besinlerden alınması yerine bilinçsiz bir şekilde ek vitaminler alarak sağlanmak istenmesi birçok hastalığa neden olabilmektedir. İşte, bilinçsiz vitamin kullanımının zararları;

Karaciğer ve böbrek sağlığı açısından tehlikeli:

Sağlık yönünden herhangi bir sorunu bulunmayan kişilerin ek vitaminler almasına gerek yoktur. Ancak kişide vitamin eksikliğinin olması durumunda kendi kafasına göre değil, doktor tavsiyesine göre ek vitaminler alabilirler. Kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde alınana A vitamini karaciğer sorunlarına, C vitamini de mide rahatsızlıkları ile birlikte böbrek taşına sebep olabilmektedir.

Gereksiz yere alınan vitaminler vücut için zararlı:

Bilinçsizce ve fazlaca alınan A vitamini takviyesi vücutta birikerek karaciğer zehirlenmesine neden olabilmektedir. Fazla miktarda D vitamini kalsiyumun kanda yüksek konsantrasyonuna yol açabilir. Fazla kalsiyum da böbrek taşı oluşumuna sebebiyet verir. Aşırı miktarda alınan B3 vitamini ya da niasin kanda bulunan glukozda, yağda ve sinir sisteminde uyuşturucu etkisi gösterebilir. Yüksek dozlarda alınan B6 vitamini de uzun süreli alımlarda telafisi olmayan sinir sistemi hasarlarına yol açabilmektedir. Bilimsel bazı çalışmalarda aşırı vitamin kullanımı ile prostat kanseri arasında ilişki olduğu görülmüştür.

Yüksek miktardaki C vitamini alımı taş yapar:

Grip gibi solunum yolları hastalıklarında ilk akla gelen C vitamini alımıdır. Fakat fazla miktarlarda ve uzun süreli C vitamini alınması halinde oksalat taşları oluşabilir. Fazla C vitamini mide asidinde artış meydana getirmektedir. Kansızlık sorunu olanların demir ile beraber C vitamini almaları önerilir. Ancak hemolitik anemiler ve hemokromatoz durumunda C vitamini alınmamalıdır.

Herkesin vitamin gereksinimi farklıdır:

İhtiyaç duyulan vitaminler ve bu vitaminlerin dozları doktor tarafından tespit edilmeli ve buna göre kullanılmalıdır. Vitaminler daha çok çocuklarda gelişme ve büyüme dönemlerinde, gebelikte, yaşlılıkta, kronik hastalıklarda ve alkolizmde belirlenen eksikliklerin oranına göre kullanılmaktadır. Günlük tavsiye edilen vitamin miktarı “RDA” olarak ifade edilmekte, bu vitaminlerin etiketlerinde belirtilmektedir. Vitamin ihtiyacı yine de kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bazı hastalıklarda, kişinin durumuna göre daha fazla ya da daha az miktarlarda vitamin alımı gerekebildiği ve ilaçların etkilerini önleyebildiği için doktor tavsiyesi ile alınmalıdır.

Vitamin ihtiyacınızı doğal besinlerden karşılayın:

Hazırlanan doğru ve dengeli bir beslenme programı ile kişinin günlük vitamin ihtiyacını karşılaması mümkündür. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin büyük çoğunluğu hayvansal ve bitkisel esinlerde yer almaktadır. Doğal sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme ile bu vitaminlerin çoğu alınabilir.

Leave a Reply