Beyinde anevrizma belirtileri nelerdir tedavisi nasıl yapılır?

beyin anevrizması

Beyinde anevrizma belirtileri nelerdir tedavisi nasıl yapılır: Beyin anevrizmasıBeyin damarlarının birinde damarın genişlemesi ve bir baloncuk oluşturmasına verilen isimdir. İçin kan dolu olur ve patlaması nedeni ile hayati tehlike oluşur. Genelde ansızın oluşur ve damar yapısında olan zayıflık kaynaklıdır. Bazen çok büyük olduğundan beyin dokusuna baskı yaparak pek çok hastalığa neden olabilir. İşte, beyinde anevrizma belirtileri ve tedavisi;

Beyinde oluşan anevrizmanın belirtileri nelerdir?

Oluşan anevrizma genelde yırtılmadıkça ya da patlamadıkça bir belirti vermez. Fakat, anevrizma büyük ve diğer beyin dokularına baskı yapıyorsa pek çok belirti ortaya çıkar. Bunlardan en önemli olanları;

Çift görme, bulanık görme, görme problemleri, göz üzerinde ve çevresinde ağrılar, yüzün bir kısmında hissizlik ve kuvvet kaybı, konuşma güçlüğü, baş ağrısı, denge sorunları, konsantrasyon bozukluğu ve hafıza sorunlarıdır.

Beyinde oluşan anevrizma patladığında belirtiler

Beyinde olan anevrizma patladığında, acil hastaneye gidilmelidir. İlk ve en önemli belirti, şiddetli baş ağrısıdır. Bunun dışında oluşan başlıca belirtiler; Boyun ağrısı ve boyunda sertlik, ışığa karşı hassasiyet, bulanık ve çift görme, ani sersemleme, bilinç kaybı, vücudun bir tarafında kuvvet kaybı olarak sayılır.

Beyinde anevrizma neden olur?

Sigara

Beyinde anevrizmanın başlıca nedeni sigara kullanmak veya bir dönem sigara içmektir. Tam olarak, sigaranın buna nasıl neden olduğu bilinmese bile, damar duvarlarını zayıflatmaktadır. Bu zayıflama beyin damarlarında anevrizma oluşmasına neden olur.

Yüksek tansiyon

Yüksek tansiyon aslında kan damarlarında kan basıncının artması ile oluşur. Yüksek tansiyon sürekli olarak damarlara basınç ve baskı uygular. Böylece, beyin damarlarında anevrizma oluşur. aşırı kilosu olanlar, birinci derece yakınında yüksek tansiyonu olanlar, fazla tuz tüketmek, yeterince sebze ve meyve yememek, egzersiz yapmamak, çok alkol almak, 65 yaş üzeri olmak sizi potansiyel bir yüksek tansiyon hastası yapmaktadır.

Kalıtsal etmenler

Birinci derece yakınında yani anne ve babasında beyin anevrizması olan kişiler bu hastalığa yakalanabilir. Beyin anevrizması, genlerle geçebilen bir hastalıktır.

Yaralanmalar ve hastalıklar

Başa alınan darbeler, Ehler Danlos sendromu, Marfan sendromu gibi damarlarda hasara yaratan hastalıklar, polikistik böbrek hastalıkları, Aort darlığı, beyin anevrizmasına neden olabilir.

Uyuşturucu

Uyuşturucular, beyin anevrizmasına neden olabilir. Bunlar, damar duvarında iltihap neden olur. Bu iltihaplar, tansiyon dengesini bozarak, damar yapısını bozar.

Beyinde anevrizma tedavisi

Beyin anevrizması olan kişiler hemen yakın takibe alınmalıdır. Düzenli olarak check-up ile anevrizma kontrol altında olmalıdır. Tansiyon düşürücü ilaçlar kullanılmalıdır, fazla kilolar verilmelidir.

Klips uygulaması

Kafatasında veya kaş üzerinde küçük bir kesik açılır ve buradan cerrahi uygumla yapılır. Yeri tespit edilen beyin anevrizması üzerine metal bir klips yerleştirilir. Bu klips, baloncuğun çapını düşürür, damar genelde çok büyürse uygulama yapılmalıdır.

Coil uygulaması

Küçük bir katater adı verilen ince tüplerle kasıktan girilir ve beyinde olan anevrizmaya ulaşılarak, anevrizmanın çok daha fazla şişmesinin önüne geçilir ve büyüme patlama önlenir.

Leave a Reply