Beyin tümörü ve tedavisi hakkında detaylı bilgi

beyin tümörü ve tedavisi

Beyin tümörü ve tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz. Kişilerin başı sürekli ve şiddetli bir şekilde ağrıyorsa, kol ve bacaklarda güç kaybı varsa, bulantı gibi sorunlar yaşanıyorsa tüm bunlar beyin tümörünün işaretleri olabilir. Beyin tümörü kişide işitme kaybı ve konuşma bozukluğunun yanı sıra psikolojik problemler de meydana getirebiliyor. Yazımızda sizlere beyin tümörü ve tedavisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Hangi yaşlarda kötü huylu tümörler görülür?

Beyin tümörünün görülme oranı ülkemizde 100 binde 3-5 kişi kadardır. Yeni doğan bebeklerden ileri yaşlardaki kişilerde de görülebilen, kısaca her yaşta görülebilen bir durumdur. Erkeklerde ve beyaz ırk insanlarda görülme oranı az da olsa fazladır. Yaşa göre tümörün türünde farklılık olmaktadır. Çocuklar ve 60 yaşın üzerindeki kişilerde kötü huylu, kadınlarda ise iyi huylu beyin tümörü görülmektedir. Bu tümörler beyindeki hücrelerden ya da başka bir bölgeden beyne yayılarak da görülebilmektedir.

Cep telefonu kullanmak riski arttırmaktadır:

Kesin olarak beyin tümörü nedenleri bilinmese de, bazı etkenlerin beyin tümörü oluşumuna neden olabileceği düşünülmektedir. Bu etkenlerden bazılarını sıralamak gerekirse;Ailenin öyküsünün ne olduğu ve sağlık geçmişleri, beyaz ırklı kişiler, erkekler, radyasyona maruz kalan kişiler ve cep telefonu kullanımı beyin tümörü riskini arttırdığı varsayılmaktadır.

Geçmeyen baş ağrıları ve kişilikte değişim:

Beyin tümörü geçmeyen baş ağrıları ve hastalık nöbetleri şeklinde belirtiler verir. Önceleri hiç yaşanmayan şiddetli baş ağrıları, bulantı ve kusma, görme bozukluğu ve işitmede azalma gibi belirtiler beyin tümörünü işaret edebilir. Bunların yanı sıra kişilikte değişiklik, konuşma, düşünme, hatırlama ve konsantrasyon problemleri de görülebilmektedir. Bu belirtiler kesin beyin tümörü belirtileridir demek yanlıştır ve başka hastalıkların belirtileri olabileceği düşünülerek de kontroller yapılmalıdır.

Beyin tümörü tanısı ve tedavisi:

Beyin tümörü tanılamasında MR kullanılmaktadır. Tümör ile ilgili kesin bilgi patoloji sonucuna göre ortaya çıkmaktadır. Beyin tümörü vakalarında tedavi şekli genellikle cerrahi yöntemdir. Bazen tüm beyin ya da bölgesel radyoterapi tedavisi ilave edilebilmektedir.

Cerrahi tedavi mikrocerrahi ya da beyin biyopsisi şeklinde olup, her iki yöntemde de başarı oranı giderek yükselmekte ve komplikasyon riski azalmaktadır. Mikrocerrahi yöntemi sayesinde hassas bölgelerin zararları önlenebilmektedir. Mikroskop altında gerçekleştirilen bu yöntemde amaç tümörün tamamının çıkarılması şeklindedir ve başarılı olduğunda kafa içi basınç düşürülmekte, tümörün olası bölgesel etkileri giderilmektedir. Derin yerleşime sahip ve kafa içi basıncın artmasına sebep olmayan, fakat tümör türünün belirlenmesinin gerektiği hallerde biyopsi tercih edilir. Hasta biyopsiden bir gün sonra taburcu edilebilmektedir.

Teknolojik gelişmeler ameliyat riskini de düşürmektedir:

Beyin tümörü ameliyatlarında riskin düşürülmesinde teknolojik gelişmeler önemli rol oynamaktadır. Ameliyatlarda hedef beynin sağlam dokusunu muhafaza ederek tümörü çıkarmak ve kalıcı sakatlıkların önüne geçmektir. İleri teknoloji ürünü Nöronavigasyon cihazı ile tümör ile ilgili en doğru yöntem belirlenmekte, cerrahi uygulama sırasında yakınında olan önemli bazı yapıların lokalizasyonu sağlanmaktadır.

Leave a Reply